HUZMP

Zgroženost Festivalom slobode: ‘Direktno je protiv zdravlja cijelog društva, obmana i demagogija‘

Održavanje manifestacije "Festival slobode" najavljeno je za subotu, 5. rujna, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića s početkom u 17 sati
Ilustracija
 Bruno Konjevic/Cropix

Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUZMP) izrazila je u petak zgroženost zbog najave održavanja "Festivala slobode", jer smatra da se radi o prosvjedu protiv zdravlja pojedinca i cijelog društva koji se organizira pod sloganom slobode, što znači da se radi o obmani i demagogiji.

"U trenutku kad se svijet suočava s nikad većim brojem oboljelih i umrlih u pandemiji koronavirusa, kad se bolnički kapaciteti u Hrvatskoj ubrzano popunjavaju svakodnevnim prijemima novooboljelih, HUZMP je zgrožen najavom manifestacije tzv. 'festivala slobode', koja bi se trebala održati sutra na Trgu bana Josipa Jelačića", poručili su u petak u priopćenju.

Kao udruga koja okuplja medicinske i pravne stručnjake oštro su osudili tu inicijativu, kao i "pokušaj da se ovakav ili sličan prosvjed, koji je direktno i jasno artikuliran protiv zdravlja pojedinca i cijelog društva, organizira pod sloganom slobode".

Zapitali su se o kojoj je slobodi riječi i tko će ju gajiti ako nema sveopće sigurnosti i zdravlja, tko će uživati slobode ako se omalovažavaju procesi i instituti medicinske znanosti, prevencije i liječenja?

"Je li sloboda znači biti bolestan ili umrijeti u mukama virusa i ostalih bolesti. Je li sloboda znači u neznanju govoriti o štetnosti liječenja cjepivom, o štetnosti odluka liječnika i zdravstvenih radnika. Je li sloboda znači prozivati i pozivati zdravstvenog radnika da se odmakne i odrekne svojih vrijednosnih uvjerenja medicinske etike i deontologije u primjeni najsuvremenijih i znanstveno dokazanih metoda liječenja i odlučivanja", pitaju iz HUZMP-a.

U udruzi su osupnuti pokušajima "jeftine obmane i demagogije pojedinaca i određenih interesnih skupina", koji očito žele i kroz ovo nesmiljeno vrijeme uvoditi nemir u društvu i stvoriti nepovjerenje između zdravstvenih radnika i građana.

"Argumentirani prijepori između znanstvenika i stručnjaka su jedno i vode samo boljitku znanosti, no kad netko bez ikakvog znanja o zdravstvu, liječenju, bolestima, cijepljenu i virusima ima toliko hrabrosti, energije i volje poticati sveopću destrukciju i nered vlastitom projekcijom i nametanjem onoga što je dobro za društvo, pojedinca, za njihovo zdravlje, sigurnost i stabilnost, tada to predstavlja nešto sasvim drugo", poručuje HUZMP.

Održavanje manifestacije "Festival slobode" najavljeno je za subotu, 5. rujna, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića s početkom u 17 sati. Inicijativa “Prava i slobode” kao organizator poručila je preko Facebooka da im je cilj "založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja".

Najavljeno je da će se okupljenima obratiti nutricionistkinja Anita Šupe u ime Inicijative "Prava i slobode", aktivist i vjeroučitelj Ivan Pokupec te kolumnist portala "Logično" Velimir Ponoš, dok će glazbenik Tony Cetinski puštati glazbu kao DJ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:36