PROTIV REFERENDUMA

ŽIDOVSKA OPĆINA ZAGREB: Referendum o braku zadire u prava manjina

ZAGREB - Židovska općina Zagreb (ŽOZ) smatra da je referendumsko pitanje "Jeste li da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene" zadiranje u prava manjina, pa takvoj odredbi nije mjesto u Ustavu i suprotna je članku 3. Ustava, navodi u današnjem priopćenju ŽOZ.

ŽOZ, kao najbrojnija zajednica Židova u Hrvatskoj, time je izrazila neslaganje sa zajedničkom izjavom predstavnika vjerskih zajednica koji su na sastanku 12. studenoga podržali referendum, a kojem zbog obaveza nije nazočio glavni rabin Hrvatske Luciano Prelević.

"Iako unutar naše zajednice ne promoviramo istospolne brakove, poštujemo pravo pojedinca i manjinske skupine na samoodređenje", navodi se u priopćenju. ŽOZ se zalaže za građansku državu, uvažavanje različitosti i jednakost svih ljudi pred Zakonom.

"Vrlo smo osjetljivi na smanjivanje prava bilo kojoj manjini, te s obzirom na iskustvo Holokausta koje imamo i kako je započeo, takav postupak smatramo izrazito opasnim. Posljedice u konkretnom slučaju mogle bi biti ozbiljne i dalekosežne za naše cjelokupno društvo", stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik ŽOZ-a Ognjen Kraus.

Našu akciju “Naprijed” možete pratiti na https://www.facebook.com/Naprijed

Svoje komentare i iskustva i dalje nam možete slati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 10:55