NOVA PRILIKA ZA AGROKOR?

Žiga Debeljak i cijela uprava Mercatora podnijeli ostavku

 ROBERT BELOŠEVIĆ/CROPIX

Svih pet članova uprave slovenskog trgovačkog lanca Mercator i dvoje suradnika uprave podnijeli su ostavku, priopćeno je iz slovenskog Mercatora, a kao glani razlog navode različita mišljenja Uprave i vlasnika slovenskog trgovačkog lanca oko prodaje Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor .

Drukčiji pogledi na prodaju Mercatora njegovom najvećem konkurentu uzrokovali su nepovjerenje između uprave i pojednih većih vlasnika, (među najvećim dioničarima su Pivovarna Laško s 23,34 posto, Nova ljubljanska banka s 10,75 posto te UniCredit Banka Slovenija s 8 posto), što je po ocjeni uprave oslabilo njenu mogućnost učinkovitog vođenja poslova i uređivanja odnosa s poslovnim partnerima.

Uprava smatra da je takva situacija u ovim teškim vremenima rizična za Marcator i zato je ostavkom odlučila smanjiti taj rizik.

Razlog uzajamnom nepovjerenju su različita mišljenja o neuspjeloj prodaji Mercatora hrvatskom koncernu Agrokoru u veljači - dok su veći dioničari podupirali prodaju, vodstvo Mercatora žestoko se opiralo prodaji najvećem konkurentu Agrokoru.

Uprava Mercatora ne može raditi u uvjetima u kojima nema povjerenje vlasnika, izjavio je predsjednik uprave Mercatora Žiga Debeljak za slovensku novinsku agenciju STA.

"Vremena su ozbiljna i zahtjevna. Uprava želi nastaviti razvoj Mercatora, ali sada će vlasnici morati preuzeti odgovornost za to", rekao je Debeljak. Uprava će ostati na dužnosti do kraja rujna, ali je spremna i ranije otići ako to vlasnici žele.

Ostavka uprave dogodila se dan uoči skupštine dioničara, joja je trebala biti održana jučer.

Ovakav razvoj događaja u najvećem slovenskom trgovačkom lancu otvara nove mogućnosti za Ivicu Todorića i njegov Agrokor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:29