ČELNI ČOVJEK HANFE

Žigman komentirao slučaj HNB: ‘Nije dopušteno trgovanje povlaštenim informacijama‘

Hanfa ne nadzire HNB, nego nadzire eventualno osobe koje su zaposlenici HNB-a i imali su povlaštene informacije, rekao je

Ante Žigman

 Boris Kovacev/CROPIX

Nakon što je u utorak u medijima otkriveno da je posljednjih godina više desetaka zaposlenika Hrvatske narodne banke, među kojima i sadašnji guverner Boris Vujčić te njegova zamjenica Sandra Švaljek, trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji su nadzor upravo oni bili zaduženi, otvaraju se istrage. Hrvatski sabor, točnije Odbor za financije, zatražio je od guvernera očitovanje, a uključila se i Hanfa. Gost središnjeg Dnevnika HTV-a bio je čelni čovjek Hanfe, Ante Žigman.

Hanfa je odlučila pokrenuti postupak o aferi HNB. Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a da je Hanfa, s obzirom na Zakon o tržištu kapitala i uredbu EU, zadužena za nadzor trgovanja i eventualno korištenje povlaštenih informacija.

- U tom kontekstu, slijedom medijskih napisa i svega što se posljednja dva dana u medijima može pročitati i u izjavama čuti, Hanfa je već u utorak pokrenula nadzor i prikuplja informacije vezano za slučaj u kojem se eventualno možda netko od djelatnika HNB-a koristio povlaštenim informacijama u trgovanju dionicama banaka koje nadziru - rekao je.

Upitan kome će dati rezultate svojeg nadzora, Žigman je rekao kako će obaviti nadzor, a tijekom njega će od svih aktera HNB-a, medija, državnog depozitorija zatražiti relevantne informacije.

- Kad obavimo i utvrdimo je li doista došlo do korištenja povlaštenih informacija, a to je jedan forenzički posao gdje se mora detaljno utvrditi je li ta osoba u trenutku kad je ta osoba kupovala ili prodavala taj vrijednosni papir koristila povlaštenu informaciju - istaknuo je.

Što je za Hanfu povlaštena informacija?

- Za nas će povlaštena informacija biti ona informacija koja je bila u trenutku trgovanja nekog od djelatnika HNB-a na raspolaganju i ako je tu informaciju iskoristio za trgovanje, a ona nije bila dostupna svim ostalim ulagateljima na tržištu. Dakle, on je povlašteno koristio tu informaciju. Čisto da pojasnim gledateljima, ima jako puno filmova vezanih za insajdersko trgovanje u kojima se to jasno vidi da nigdje u svijetu nije dopušteno insajdersko trgovanje, dakle trgovanje povlaštenim informacijama - objasnio je Žigman.

Dodao je da kad se obavi kompletan nadzor i utvrde činjenice, budući da trgovanje povlaštenim informacijama spada u domenu kaznenog zakona, one će se predati DORH-u koje onda dalje postupa.

Na činjenicu da neke stvari ljudima iz HNB-a nisu bile eksplicitno zabranjene, ali nisu li oni već praktički imali povlaštene informacije s obzirom na to da nadziru te banke, Žigmanu je to teško reći i to treba istražiti.

- Niz informacija o bankama javno su dostupne. Banke koje su u ovom slučaju bile na burzi imaju obvezu svaka tri mjeseca izvještavati o svim svojim financijskim podacima, imaju obvezu izvještavati o svim situacijama kad dolazi do nekih bitnih promjena u njihovu poslovanju, recimo da odluče promjeniti upravu ili bilo kakve promjene i onda naravno ako su one dostupne svima, tad ne možemo reći da je, ako je i netko trgovao i u HNB-u, imao povlaštenu informaciju jer je ona dostupna svima - objasnio je.

Na pitanje jesu li trebali trgovati pa čak i ako im je i zakonski bilo dozvoljeno, Žigman je rekao kako to nije pitanje za Hanfu.

- Nažalost, na to pitanje ne mogu odgovoriti. Ja samo mogu reći da je u Hanfi vrlo strogo u zakonu koji je donesen 2005. propisano da ni uprava Hanfe ni zaposlenici Hanfe ne smiju trgovati vrijednosnim papirima društava koje nadziru - rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a.

O tome kako Hanfa ima 16 godina standard koji HNB nema niti danas, Žigman je rekao da Hanfa taj standard ima od 2005. godine.

Žigman je u Hanfu došao izravno iz HNB-a. Upitan može li biti objektivan i kako će mu biti istraživati guvernera koji je bio guverner dok je bio u HNB-u, Žigman je odgovorio kako je on u HNB došao u vrijeme kad je guverner bio pokojni Rohatinski.

- Nadzor provode stručne službe unutar Hanfe koje neovisno rade svoje posao i u tom kontekstu, ako će biti potrebno u bilo kojem trenutku da se izuzmem, ja ću se izuzeti. Isto tako treba reći da ovdje Hanfa ne nadzire HNB, nego nadzire eventualno osobe koje su zaposlenici HNB-a i imali su povlaštene informacije. Mi ne nadziremo HNB, nego osobe koje se eventualno nalaze na popisu ljudi koji su možda trgovali povlaštenim informacijama. Zasad nema potrebe za mojim izuzećem dok ne dođe do odlučivanja na sjednicama Upravnog vijeća - rekao je završno Žigman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:06