POSJET N. VINODOLSKOM

Žigmanov potvrdio da postoji mogućnost sudjelovanja Hrvata u novoj vladi Srbije

Na pitanje postoji li mogućnost da uđe u Vladu Republike Srbije i što bi to značilo za Hrvate, Žigmanov je rekao da su spremni razgovarati

Tomislav Žigmanov

 Goran Mehkek/Cropix

Predstavnici triju institucija vojvođanskih Hrvata borave u Primorsko-goranskoj županiji, a u subotu su u Novom Vinodolskom istaknuli da je suradnja i potpora iz Hrvatske važna kada su u pitanju njihovi napori te u snaženju njihova identiteta.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i ravnatelj Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ Ladislav Suknović borave u u Novom Vinodolskom, a u subotu su ih primili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković.

Žigmanov je rekao da su došli predahnuti i razgovarati o izazovima do kraja godine te da će najveći izazov biti popis stanovništva u listopadu.

"Puno je izazova i želimo da se naš glas čuje", rekao je Žigmanov naglasivši da je ključna podrška iz Hrvatske koju dobivaju i koja je osnažena.

Žigmanov je i politički prvak Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), stranke koja je ove godine na izbore u Srbiji izašla u koaliciji s nekoliko manjinskih stranaka te je osvojila zastupnički mandat. Skupština još nije konstituirana, trebala biti biti do polovice svibnja, a potom konstituiranje Vlade.

Na pitanje postoji li mogućnost da uđe u Vladu Republike Srbije i što bi to značilo za Hrvate, Žigmanov je rekao da su spremni razgovarati što će biti politička i ukupna profilacija nove Vlade.

"Naša platforma je jasna, hoćemo biti dionici politika koje će voditi Srbiju u europske integracije. Hoćemo biti dionik politike koji će razvijati demokraciju u Srbiji, osnaživati vladavinu prava, rad nezavisnih institucija, izgradnju politika prema nacionalnim manjinama, integriranje pripadnika hrvatske zajednice u srbijansko društvo na ravnopravan način, dio procesa koji će doprinositi normaliziranju i razvoju hrvatsko-srpskih odnosa te smo, ako navedeno bude u agendi nove Vlade, spremni razgovarati i o sudjelovanju", rekao je.

Žigmanov je dodao kako spremnost postoji da budu dionici ako platforma koja će se uspostaviti bude sukladna onome što je bila njihova predizborna i uopće politička agenda stranke DSHV.

Govoreći o problemima Hrvata u Vojvodini, naveo je isključenost iz procesa donošenja odluka, podzastupljenost u javnom sektoru, upliv u identitetsku pripadnost Bunjevaca hrvatskom narodu, zaprječavanje kada su u pitanju određeni interesi, artikuliranje prava pripadnika hrvatske zajednice.

Žigmanov je upozorio i na negativno obilježavanje u javnosti, kazavši da najviše pripadnika srbijanskog društva misli o Hrvatima najnegativnije te na socijalne i ekonomske probleme.

Ministar Butković izjavio je da je ulazak Žigmanova u Skupštinu Srbije velika stvar, da se čuje glas onih koje predstavlja.

"Mislim da je to dobro budući je položaj Hrvata u Srbiji još uvijek takav da im je vrlo teško, da se bore za svoja prava."

Dodao je da će uskoro biti otvorena Hrvatska kuća u Vojvodini, da je suradnja jako dobra, a premijer i svi ministri su u tom pogledu na raspolaganju.

Rekao je da bi ulazak Žigmanova u Vladu Srbije bio veliki korak naprijed, dodavši da u Hrvatskoj već godinama postoji suradnja s manjinama i u vladajućoj većini u Saboru, kao i dobra suradnja s potpredsjednikom Vlade Miloševićem te da bi ulazak u izvršno tijelo puno značilo za predstavnike Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:55