POSLIJERATNA OBNOVA

Žinić i država su suvlasnici tvrtke čiji je većinski vlasnik inženjer iz afere s Gabrijelom Žalac

Otkrivamo tajne veze suosnivača arhitektonskog studija APB Petrinja
Ivo Žinić
 Mate Piškor/Cropix

Otkako se u javnosti počelo postavljati pitanje kvalitete ratne obnove kuća u Petrinji, pod povećalo javnosti dospio je HDZ-ov sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, arhitekt i čovjek koji je, neposredno nakon rata, kao dužnosnik u Ministarstvu obnove bio zadužen za obnovu toga kraja.

A tu je onda u njegovu životopisu iskrsnula zanimljivost - činjenica da je Žinić osnivač i suvlasnik arhitektonskog biroa APB Petrinja (osnivačka je prava u međuvremenu prenio na odvjetnika), tvrtke u kojoj su suosnivači još Republika Hrvatska te kompanija Uljanik u vlasništvu poduzetnika Vedrana Banaja.

Riječ je o kompaniji koja datira još u davne šezdesete godine prošlog stoljeća, u vrijeme socijalizma. Tvrtku su njezini zaposlenici u vrijeme pretvorbe devedesetih privatizirali, a potom je većina svoje udjele 2015. godine prodala tvrtki Uljanik (ne radi se, naravno, o pulskom Uljaniku), koja je u vlasništvu Vedrana Banaja i u čijim je rukama danas 55 posto udjela.

Nekad uspješna tvrtka

Nekoć velebna, uspješna petrinjska arhitektonska tvrtka danas je ipak manje poznata po velikim projektima, a mnogo više po svojem većinskom vlasniku Banaju, koji je u travnju 2019. godine bio protagonist televizijskih priloga i novinskih tekstova, a sve zbog rekonstrukcije ceste za koju je isplaćen novac, ali radovi navodno nikad nisu obavljeni.

Kako je tada objavljeno u RTL-ovoj "Potrazi", Banajeva druga tvrtka, Inženjerski ured Banaj, navodno je odradila nadzor nad nepostojećim poslom rekonstrukcije ceste u Glini za koju je sve isplaćeno ukupno oko 600.000 kuna, od čega 400.000 iz Ministarstva regionalnog razvoja, kojim je tada upravljala HDZ-ova Gabrijela Žalac.

image
Gabrijela Žalac
Dragan Matić/Cropix

Barem su tako medijima tvrdili mještani i oporba, posvjedočivši da nikakvih radova na cesti nije bilo te da su lokalne vlasti, na čelu s HDZ-ovim gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem, zapravo od države izvukle golem novac. Povezanost sa županom Žinićem pronalazili su i u činjenici da je njegov sin Dario Žinić, prikladno, zamjenik gradonačelnika Gline Kostanjevića.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru Vedran Banaj rekao nam je da ništa od tih optužbi nije istina.

- Sve ono za što je moja tvrtka bila angažirana, ja sam i odradio. Tim je tvrdnjama mojoj tvrtki i meni osobno bio narušen ugled, to je bila politička priča i politički obračun - rekao nam je Banaj u telefonskom razgovoru.

Upitali smo ga kako je uopće došlo do toga da je postao suvlasnik u kompaniji s Republikom Hrvatskom i županom Žinićem.

Banaj nam je pojasnio kako je, s obzirom na vrstu posla kojim se bavio APB Petrinja, imao interes ući u suvlasništvo nekad značajne petrinjske arhitektonske kompanije te da mu je namjera bila u cijelosti preuzeti kompaniju.

Na sudu s klijenticom

- No, to se nije realiziralo, vjerujem zato što se župan Žinić ne želi u vrijeme dok je dužnosnik baviti takvim stvarima. Stoga dok po pitanju te tvrtke ne budu riješeni imovinsko-pravni odnosi, ona više-manje miruje, a ja poslove radim preko Uljanika - rekao nam je Banaj.

Tako bi se nešto reklo i prema podacima o prihodima ovih tvrtki: APB Petrinja imao je tijekom 2019. i 2018. godine 298.000 odnosno 235.000 kuna prihoda, plodnija mu je bila jedino 2017. godina, kada je uprihodio 1,6 milijuna kuna, godinu prije prihod je iznosio 229.000 kuna, a tijekom 2015., 2014., 2013. te 2012. godine tvrtka, zapravo, nije bila aktivna. Podataka o prihodima u godinama obnove petrinjskog kraja, na žalost, nema u javno dostupnim izvorima, a sugovornici s kojima smo razgovarali na ovu temu nisu nam znali reći je li ta kompanija u to doba bila angažirana na radovima obnove.

Ono malo što se i radilo posljednjih godina odnosilo se na sitne poslove s raznim općinama i gradovima poput izrade idejnog projekta rekonstrukcije sportsko-rekreacijskog centra u Otočcu 2017. godine u iznosu od 69.900 kuna, 12.000 kuna primili su i od Općine Netretić za rekonstrukciju groblja, u Ozlju su, pak, bili angažirani na gradnji poučne pješačke staze, za što je APB Petrinja primio 38.250 kuna.

image
Vedran Banaj
RTL ‘Potraga‘

Prihodi petrinjskog Uljanika bili su, međutim, znatno izdašniji - 2019. iznosili su 1,6 milijuna kuna, 2018. godine oko 2 milijuna, godinu prije 2,5 milijuna kuna, a 2016. bili su na 4,7 milijuna kuna.

Tvrtka je registrirana za obavljanje stručnih poslova prostornog uređenja, a posljednjih je godina na sudu zbog neuspješnog projekta uklanjanja jedne građevine u Sisku, prilikom kojeg nisu predvidjeli da na susjednoj zgradi nedostaje zabatni zid.

- To je slučaj u kojem je s naše strane došlo do djelomičnog previda, a iako smo naručiteljici ponudili da problem saniramo o vlastitom trošku, ona je radije odabrala pokretanje spora, za koji vjerujem da ćemo ga na kraju dobiti - rekao nam je Banaj.

U vrijeme kada je ulazio u APB Petrinja, dio suvlasništva otkupio je i od poznatog petrinjskog arhitekta Davora Salopeka, čovjeka koji je radio na obnovi nekolicine stambenih, javnih i, osobito, crkvenih objekata u Petrinji nakon rata.

Salopek nam je jučer u telefonskom razgovoru rekao da su kuće koje su bile obnavljane prema njegovim projektima preživjele ovaj petrinjski potres, a bile su projektirane prema tehničkim propisima i pravilima Ministarstva obnove.

- Osobno ne znam za slučajeve kuća s našeg popisa obnove koje su u cijelosti bile obnovljene nakon rata, a da bi sada u potpunosti stradale u potresu. Naprotiv, obišao sam nekoliko takvih, na kojima nema ni pukotine - rekao nam je Salopek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:13