REAKCIJA ŽUPANA

Žinić se ne osjeća odgovornim: ‘Jesam li ja kriv za potrese? Ponosan sam na obnovu nakon rata!‘

Sadašnji sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je od 1995. godine bio zadužen za posljeratnu obnovu područja sada stradalog u potresu
Ivo Žinić
 Marko Todorov/Cropix

Nakon što se utvrdilo da su mnoge obiteljske kuće izgrađene za obnove nakon Domovinskog rata sada oštećene ili čak sa crvenom naljepnicom, iz Uskoka je najavljeno da će policija poduzeti istražne radnje kako bi se utvrdilo je li pri obnovi bilo propusta.

Budući da je sadašnji župan Žinić u to vrijeme bio glavni inženjer za obnovu u Ministarstvu razvitka i obnove, novinari su ga prilikom obilaska oštećenih prometnih objekata pitali osjeća li odgovornost za moguće loše obavljene radove.

Župan je rekao kako je tijekom obnove obiteljskih kuća od 1995. do 2010. godine iz državnog fonda obnovljeno 150.000 objekata, naglasivši da je to bio jedan od najvećih projekata u RH koji je ostvaren kroz organizirani sustav.

Prema podacima statičara nijedna kuća nije srušena

"Prema podacima naših statičara niti jedna od tih obiteljskih kuća nije srušena. Istina, ima oštećenja, ali te su kuće napravljene prema tadašnjim standardima i propisima prema pravilima obnove. Kuće su odradile ono što su trebale", istaknuo je.

Žinić je naveo kako u epicentru potresa ima oštećenih kuća, ali nijedna nije srušena. "Informacije koje su govorile o srušenim kućama nisu istinite. Istina, neke imaju i crvenu naljepnicu, ali su izgrađene po tadašnjim standardima", poručio je.

Upitan što je osobno radio za vrijeme obnove odgovorio je kako je sustav obnove uključivao na stotine inženjera, a u samom bivšem Ministarstvu razvitka i obnove radilo je na desetke inženjera koji su organizirali obnovu, a ministarstvo je bilo koordinator.

Projektiranje, izvođenje i nadzor radile su ovlaštene hrvatske tvrtke, rekao je Žinić i dodao kako je to bio jedan od najboljih sustava, pa je i sustav obnove grada Zagreba baziran na tom iskustvu. Naveo je kako je njegova uloga kao glavnog inženjera bila koordinativna, dakle ne i nadzorna.

Da su kuće bile loše izgrađene srušile bi se

"Ponosan sam na to vrijeme i mogu reći da i ovog trena kuće koje su oštećene nisu se srušile, unatoč potresu i od 6 stupnjeva. Da su bile loše izgrađene one bi se srušile", poručio je.

Ustvrdio je da graditeljstvo nije mikrofizika gdje nema nedostataka, pa zato i postoje nadzori i tehnički pregledi, obilaze se objekti i procjenjuju

"To nije dolazak na izlet. Obnova je izvedena sukladno svim pravilima struke i tadašnje regulative. Rađene su i upute za sanaciju, kako bi se cijeli proces ubrzao. Na području Petrinje i Gline tako je obnovljeno desetak tisuća kuća. Oko 95 posto njih nema oštećenja", istaknuo je Žinić.

"Moja roditeljska kuća je oštećena, ja sam iz ovog područja, nisam pao sa svemira. I ovdje živim na ovom području, kao i drugi ljudi koji ovdje žive. Da li je župan Žinić odgovoran i za potres možda", upitao je.

Na pitanje je li ga DORH možda kontaktirao jer obavlja izvide, odgovorio je kako je za to još preuranjeno. Dodao je kako je ovom području oko 700 inženjera i statičara od kojih je saznao da nijedna nakon rata obnovljena kuća nije srušena.

Poziv Uskoku i DORH-u da utvrde ima li kakve odgovornosti

"Pozivam Uskok, DORH i sve službe da utvrde ima li ovdje kakve odgovornosti", kazao je i dodao da je sva dokumentacija u Središnjem državnom uredu za obnovu koji je sljednik bivšeg Ministarstva razvitka i obnove.

"Ja sam ponosan što sam sudjelovao u obnovi u ratu porušenih kuća", zaključio je Žinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 09:18