REVIZIJA U HAK-u

Žive od vozačkih ispita i tehničkih pregleda koje plaćaju građani, isplaćuju si bonuse i gomilaju keš

Glavni tajnik isplatio sebi 72 tisuće, 223 zaposlenika dobila po 5 tisuća bonusa i još im ostalo 212 milijuna kuna viška
Glavnom tajniku Željku Mijatoviću isplaćena je nagrada za dobre rezultate
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nema puno organizacija koje se mogu pohvaliti toliko dobrim rezultatima za 2019. godinu kao što je to Hrvatski autoklub.

Ta je institucija, vidi se iz izvješća Državne revizije i iz financijskih izvješća, lani ostvarila prihod od 144 milijuna kuna, višak na računu iznosio je čak 212 milijuna, a financijska situacija ocijenjena je toliko dobrom da je donesena odluka kako sve radnike - i rukovoditelje, ali i "obične" zaposlenike - treba prigodno nagraditi.

I to pristojnim iznosom: svaki od 223 zaposlenika stručne službe za odličan je rad dobio neto nagradu od pet tisuća kuna, dok su glavni tajnik i njegov zamjenik, sukladno odredbama ugovora o radu, ostvarili pravo na veće iznose.

Točnije, glavnom tajniku Željku Mijatoviću po osnovi dobrih rezultata isplaćena je nagrada od 72.372 kune, njegovu zamjeniku Igoru Šišku pripalo je pravo na 48 tisuća kuna, a pomoćniku je isplaćeno malo više od 30 tisuća kuna nagrade.

Lijepi iznosi, jedino što je Revizija, koja je HAK-u dala uvjetno mišljenje te udijelila nekoliko preporuka kako uskladiti poslovanje, otkrila da HAK nije utvrdio pravo na isplatu novčane nagrade za radne rezultate, kao ni kriterije prema kojima bi se taj novac dodjeljivao.

Moguće da im je argument kako su godinu završili s čak 212 milijuna kuna viška, od čega su 144 milijuna kuna oročili, ali i tu Revizija pronalazi zamjerke: HAK nije odredio do kojeg iznosa glavni tajnik može odlučivati o oročavanju, otkriveno je da oročavanje dijela tog novca nije bilo predviđeno financijskim planom, a odluka o oročavanju nije potvrđena na Skupštini društva, što je propisano Statutom organizacije.

Osim toga, HAK u trenutku revizije na mrežnim stranicama nije objavljivao planove rada ni financijska izvješća, nabavili su imovinu u vrijednosti od 3,2 milijuna kuna bez postupka nabave, članovima predstavničkih tijela isplaćivali su rashode koji nisu predviđeni odlukom o naknadama za njihov rad, a kršili su i neke odredbe Zakona o radu.

HAK-u smo poslali upit o nalazu Revizije, no s obzirom na to da do zaključenja broja nismo primili odgovor, donosimo pojašnjenja koja su oni dali Reviziji.

Prihvatili su gotovo sve preporuke pa su izvješća i planovi rada već dostupni na njihovu webu, a pristali su i što prije definirati kriterije za odabir banke u slučaju oročavanja novca te uvjete koji se tiču nagrada.

"Upravni odbor HAK-a u svojoj eventualnoj novoj odluci o davanju novčane nagrade zaposlenicima Stručne službe, uključujući glavnog tajnika i zamjenika, utvrdit će osnovne kriterije za nagrađivanje. Također, ubuduće će donositi pisanu odluku o raspodjeli rezultata poslovanja po usvajanju godišnjih poslovnih izvješća", piše u izvješću.

Od 144 milijuna kuna prihoda lani, čak 102 milijuna stiglo je iz poslova koje HAK obavlja temeljem javnih ovlasti koje mu je dala država, kao što su nadzor nad radom stanica za tehnički pregled, ispitivanje tehničke sukladnosti vozila, provođenje vozačkih ispita ili, pak, ovlast obavljanja tehničkih pregleda i organizacija poslova registracije, koju obavljaju zajedno s Centrom za vozila.

Svi prihodi ostvareni iz tih djelatnosti dijele se pa dio automatski odlazi i HAK-u, a u konačnici prihod od javnih ovlasti ovoj organizaciji godišnje donese 70 posto budžeta.

Štoviše, prihod od članarina čini im samo 36 milijuna kuna, odnosno 25 posto budžeta.

Prosječna plaća u HAK-u iznosi oko devet tisuća kuna neto, božićnice se isplaćuju i sadašnjim, ali i bivšim zaposlenicima, a uz toliki broj zaposlenika Autoklub je u 2019. angažirao još 40 vanjskih suradnika te 26 osoba putem autorskih ugovora za što su izdvojili dodatnih 1,3 milijuna kuna.

HAK zaposlenicima isplaćuje i pozajmice - njihova vrijednost iznosi milijun kuna, što znači da zaposlenik HAK-a klubu prosječno duguje 4500 kuna.

Posljednje, pažnju treba posvetiti i tih 212 milijuna kuna viška koji, moguće, ukazuju da postoji prostor za smanjenje određenog broja naknada iz kojih se financira Autoklub, posebno s obzirom na to da je riječ o udruzi koja je - neprofitna.

HAK iznos opravdava činjenicom da klub, zbog visina članarina, uvijek mora na računu imati dostupnih 40 milijuna kuna za ispunjavanje obveza prema članovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 07:27