IRENA VIŠE NEMA IZBORA

Živi s bivšim mužem koji nju i djecu perfidno zlostavlja. I nitko ne može pomoći!?

Bivši Ireni obračunava kamate na račune i tjera je da se drži njegova kućnog reda
 Ronald Goršić/CROPIX

Što učiniti kad je obiteljsko nasilje toliko perfidno da zlostavljača ne možete prijaviti, kad zakoni ne prepoznaju njegovo ponašanje ni kao kazneno djelo niti kao prekršaj?

Upravo s tim problemom živi Zagrepčanka, majka troje djece, koja se od svog supruga s kojim je provela tri desetljeća rastala u travnju ove godine.

No, njezina plaća nije dovoljna za prikladan podstanarski stan, a sudski postupak zbog podjele kuće tek se vodi. Tako je nesretna žena, nazovimo je Irena, ostala živjeti s mužem u obiteljskoj kući na rubu grada. No, on je nezadovoljan time i čini sve da Irenu i sinove natjera da se presele.

Sin boluje od celijakije

- Prvo nam je isključio toplu vodu, a sada je prerezao i cijev grijanja. Smrzavamo se i nemamo se gdje normalno okupati. Imam tri sina, blizanci su u dobi od 16 godina, a jedan je student. Boluje od celijakije i potrebna mu je posebna prehrana. No, bivšeg muža sve to uopće ne zanima. Mislim da je našao drugu ženu i da želi da se maknemo iz kuće kako bi imao mira. Uostalom, rekao mi je da se iselim i pitao me zar mi nije jasno da ima ljubavnicu - objašnjava Irena.

Uz to što im je uskratio osnovne životne uvjete, bivši je suprug Irenu jednom i ošamario, za što je prekršajno prijavljen. Nebrojeno joj je puta prijetio, vikao na nju, psovao je...

No, sve su to, kažu institucije, blaga djela.

Stoga se Irena pita kada će je sustav zaštititi? Kad je bivši suprug ubije ili teško ozlijedi?

Kad bude prekasno?

Irena se obraćala udrugama za zaštitu zlostavljanih žena, no one joj nisu mogle pomoći. Ponuđen joj je smještaj u sigurnoj kući, no za njih njezin slučaj nije bio tako ekstreman.

Otkrio Facebook

Obraćala se i Centru za socijalnu skrb, no oni nisu znali što bi s njom. Zvala je policiju, gdje su joj, kaže, priprijetili globom od 5000 kuna ako ih još jednom nazove a nije riječ o pravom kaznenom djelu.

Obraćala se sudovima, odvjetnicima, Uredu pravobraniteljice za djecu...

Irena je očajna. Nema se kod koga smjestiti, a uvjeti za život u kući postali su nepodnošljivi.

Podstanarstvo si ne može priuštiti, a u stanu sa zlostavljačem neće još dugo izdržati. Ne sjeća se kada su problemi počeli, no njezin se muž, kaže Irena, drastično promijenio u posljednjih nekoliko godina. Čovjek je, naime, otkrio Facebook i na njemu provodi dane i noći.

- Nikada nije bio posebno zainteresiran za obitelj, djecu sam uglavnom sama podizala. No, otkako je počeo koristiti Facebook, među nama je prestala svaka komunikacija.

Čim bi došao s posla, sjeo bi za kompjutor i ne bi se micao do sitnih noćnih sati, čak ni kada bi dijete trebalo napisati zadaću.

Viče, pljuje, razbija...

Otkako smo rastavljeni, ponaša se sasvim nekontrolirano. Viče, baca stvari, pljuje, razbija. Počeo je režije dijeliti na pet dijelova i obračunavati nam ‘svoju’ zateznu kamatu.

Napisao je i kućni red, dakle set pravila kojih se moramo pridržavati do najsitnijeg detalja. I sve to izgleda mi, još uvijek nije dovoljno da bi netko nešto poduzeo- zaključuje naša sugovornica.

Policija je ove godine inače već podnijela više od 13.500 prijava protiv obiteljskih nasilnika, a brojka bi do kraja godine možda mogla biti i veća. Irenin slučaj nije u toj evidenciji, zbog zakonske sive zone u kojoj se nažalost našla.

Pitanje je koliko je još žena u toj “sivoj zoni”, osuđeno na život sa svojim zlostavljačem, i koliko njih svaki dan sa strahom otvara ulazna vrata svog doma, ne znajući što im slijedi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:22