DRAGO RADOLOVIĆ

Živi sam u svojim vilama: Pročitajte tko je samozatajni istarski kralj nekretnina i ključni akter afere Končar - Cetinski

Drago Radolović na glasu je kao iskusan građevinar i restaurator starih kuća, no malo se zna o njegovim poslovima i životu

PULA - O Dragi Radoloviću, 49-godišnjem istarskom kralju nekretnina, zapravo se zna vrlo malo. Pokušavajući nešto više doznati o njegovu životu, naišli smo na teško probojan zid. Naši izvori kazuju da je Radolović - pored Vinke Cetinski zapravo ključni čovjek u aferi kupoprodaje nekretnina za tvrtku Kermas ulaganja Danka Končara, kojima je ovaj svjetski biznismen oštećen za milijunske iznose, a koji ipak nije priveden u policijskoj akciji koja posljednjih dana zaokuplja pozornost medija - vrlo samozatajan čovjek.

Prvi kapital

Poznato je da je Porečanin Radolović dugo godina živio i radio u Njemačkoj, gdje se također bavio nekretninama i gdje je stekao prvi kapital. Živeći dugo godina u toj zemlji dobio je i njemačko državljanstvo. U Istru i Poreč vratio se početkom devedesetih, a 1992. godine osnovao je Istra Bavaria Agentur, agenciju za promet nekretninama, posredovanje i ulaganja u poslove graditeljstva, koja sjedište ima u Poreču.

Upravo zato što je godinama živio u Njemačkoj, to je istaknuo i u nazivu svoje agencije - nazvao ju je imenima dviju regija u kojima je živio.

Mijenja boravište

Poznat je kao vrlo iskusan građevinar i osoba koja je u Istri kupila mnogo nekretnina, od kojih je mnoge vrhunski restaurirao. Gotovo da nema mjesta i sela u Istri u kojima Radolović nije kupio neku nekretninu, koju je zatim obnovio i prodao, a u nekima je i sam jedno vrijeme živio, pa tako zapravo i nema neku stalnu adresu u Poreču.

Iako je prijavljen na porečkoj adresi, susjedi kažu da ga slabo poznaju i rijetko viđaju, pa ga tako nisu vidjeli ni posljednjih nekoliko dana. Prije godinu dana živio je tako u Grimaldi, selu smještenom poviše jezera Butoniga u središnjoj Istri, u velebnoj vili koju je restaurirao.

Kad smo u nedjelju došli do Grimalde, u kući nije nikoga bilo. Iako smo imali dojavu da se Radolović od novinara i javnosti sklonio upravo u pitoresknu Grimaldu, tome ipak nije bilo tako.

Možda je neko vrijeme i proveo u svojoj prelijepoj vili, ali očigledno, s obzirom nato da širom Istre posjeduje nebrojeno nekretnina, kuća i vila, posljednjih dana često mijenja boravak.

Bez političkih veza

To mu zapravo i nije teško jer živi sam. Iza sebe ima dva propala braka, u kojima nije imao djece.

Radolovića se izravno ne povezuje ni s jednom političkom strankom, a javno se uopće ne producira. Naši sugovornici kažu da je u poslu, kao i u komunikaciji, izuzetno zahtjevan i težak. U Poreču ga kuloari povezuju s tamošnjim dogradonačelnikom, visokopozicioniranim IDS-ovcem Edom Kosom, koji se također bavi građevinarstvom.

Priča se da se zbog te bliske veze Drago Radolović prije tri godine i javio na natječaj Fonda za privatizaciju za prodaju zemljišta Facinka, te da zapravo zemljište nije kupovao za sebe, već da je to radio u suradnji s Gradom Porečom, u kojem je tada Edo Kos imao značajnu funkciju. Radolović je za Facinku ponudio 21 milijun kuna, i bila je to druga najbolja ponuda. Poznato je da je na kraju natječaj poništen, a Vlada je Facinku darovala gradu Poreču.

Brat nestao

Radolović se, pak, upravo zbog Facinke pojavio i kao svjedok na suđenju optuženima u aferi Maestro.

I njegov mlađi brat Milan također se u Istri bavio nekretninama, a bio je usko povezan s kontroverznim Draženom Golemovićem. Navodno su imali neke zajedničke poslove, ali je Milan uradio nešto što se Golemoviću nije dopalo, navodno mu je uzeo 200.000 eura.

Je li ga htio prevariti ili sebi uzeti veći dio kolača u prodaji vila koje je gradio Golemović, nije poznato. No, prije pet godina Milan Radolović, koji je bio i član predsjedništva IDS-a u Poreču, netragom je nestao. Porečom se pronijela priča i da više nije među živima, no ipak se kasnije saznalo da je pobjegao pred Golemovićem i da danas navodno živi u Španjolskoj.

Drago Radolović, koji je danas možda i najtraženija osoba u Hrvatskoj, zapravo je vrlo zanimljiv lik. Zanimljivo je tako da se nije želio fotografirati za jedne dnevne novine koje su pisale upravo o njegovoj velebnoj vili u Grimaldi, kazavši kako bi se njegova fotografija zatim vrtila na internetu, i koristila za tko zna što.

Kao da je znao da će postati jedan od glavnih likova u slučaju Končar - Cetinski, za koje je i kupovao nekretnine i osnivao tvrtke u kojima je zatim Danko Končar imao 80 posto udjela. U Istri se govori da mu se vrijednost imovine mjeri u milijunima eura, i nitko sa sigurnošću ne zna što sve posjeduje.

Na web stranicima njegove agencije za nekretnine Istra Bavaria Agentur naglašeno je da su u radu od samih početaka koncentrirani na zadovoljstvo svojih klijenata, ali isto tako i na njegovanje istarske tradicije i autohtonosti “koju su nam preci ostavili u naslijeđe”.

Ovrha od 50 milijuna

Pohvalio se i da je njegova agencija 2006. dobila nagradu uglednog europskog časopisa za nekretnine Bellevue - Best property agent. Pretražujući sudski registar naišli smo i na zanimljivu zabilješku nad njegovom agencijom.

Naime, u zabilješci piše kako je Općinski sud u Poreču, 26. listopada 2010., donio rješenje o određivanju predložene ovrhe ovrhovitelja Kermas ulaganja, pljenidbom, procjenom i prodajom poslovnog udjela ovršenika Drage Radolovića, nominalnog iznosa 5,020.500,00 kuna, koji čini 100 posto svih udjela u društvu Istra Bavaria Agentur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:02