BEZ DOGOVORA

'ŽIVI ZID MI DUGUJE 40.000 ZA KAMPANJU' Čelnik stranke koja je bila u koaliciji Jedina opcija: Nisu dali da dođem na sastanak za utvrđivanje troškova

Riječ je o iznosu, kako kaže Martan, koji je HDSS uložio u predizbornu kampanju za parlamentarne izbore 2016. godine, na koje je izašao unutar koalicije Jedina opcija, u kojoj je, među ostalima, i Živi zid
Ivan Martan
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Ivan Martan, predsjednik Hrvatske demokratske seljačke stranke, trenutačno se sudi sa Živim zidom zbog 40.000 kuna koje mu, kako on tvrdi, ta stranka duguje. Točnije, riječ je o iznosu, kako kaže Martan, koji je HDSS uložio u predizbornu kampanju za parlamentarne izbore 2016. godine na koje je izašao unutar koalicije Jedina opcija koju su s njima još činile političke stranke Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Akcija mladih, Međimurska stranka i Abeceda demokracije.

- To su troškovi naše kampanje za 2. i 3. izbornu jedinicu. Mi smo njih uredno bilježili te ih nakon izbora, prema dogovoru, poslali Živom zidu jer su oni bili nositelji naše koalicije te su ujedno otvorili žiroračun za predizbornu kampanju. Isti dopis smo poslali i Državnom izbornom povjerenstvu te Državnom uredu za reviziju, ali do danas nismo dobili natrag nikakav novac - kaže Martan.

Putni nalozi

Prema troškovniku koji je sastavio HDSS, riječ je o iznosu od 41.395 kuna koji uključuje nekoliko različitih vrsta računa. Polovica tog iznosa odnosi se na putne naloge po različitim gradovima diljem Hrvatske, a ostatak čine računi za distribuciju, tiskanje i donaciju letaka, gostovanje na Super radiju, kao i trošak od 11.500 kuna koji uključuje sredstva uložena za kupine i 200 litara kupinova vina koje je stranka posluživala na konferencijama za novinare, štandovima u Međimurju i Varaždinu, Lepoglavi te drugim gradovima i mjestima.

HDSS pravo na potraživanje troškova temelji na članku 5. Sporazuma o suradnji i zajedničkom izlasku na izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, koji je temelj Dodatka Sporazuma o suradnji i zajedničkom izlasku na izbore koji su 2016. godine potpisale sve stranke članice koalicije Jedina opcija. U tom je članku navedeno:

“Pripadajuća financijska potpora političkim strankama, definirana Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, ima pripasti onoj političkoj stranci čiji je kandidat izabran u Sabor sukladno ostvarenom izbornom rezultatu, nakon podmirenja svih troškova kampanje”. Martan ističe kako mu je Branimir Bunjac (Živi zid) u telefonskom razgovoru 2016. godine rekao kako će Živi zid “platiti sve izborne troškove” te da će se “za ostalo dogovoriti koliko kome pripada”, ali do dogovora nikad nije došlo.

Refundacija

- Trebali smo imati sastanak za utvrđivanje troškova, no na kraju nisam imao pravo sudjelovati na njemu, a nedugo nakon toga su HDSS-u otkazali suradnju. Mi samo tražimo da nam se refundiraju sredstva koja smo uložili u kampanju - ističe Martan te dodaje kako im se nakon toga nitko iz Živog zida više nije javljao na pozive. Zato su prošle godine podigli tužbu protiv Živog zida i slučaj se trenutačno nalazi na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Martan je na kraju rekao da će uskoro podići još jednu tužbu protiv Živog zida, ali ovaj put zajedno s Međimurskom strankom. Razlog je ponovno isti - potraživanje sredstava koja su bila prije dogovorena te uložena u predizbornu kampanju.

Iz Živog zida nam nisu htjeli komentirati ovaj slučaj. Poslali smo upit stranci te smo se javili predsjedniku Ivanu Viliboru Sinčiću koji nas je putem SMS-a uputio na stranačkog kolegu Bunjca. On nam, pak, nije odgovorio na poziv, nego nam je u kratkoj poruci zahvalio na pozivu te dodao da “s Jutarnjim listom ne surađuju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:39