‘DOVOLJNO SU BOGATI‘

Živi zid neće dovršiti kuću obitelji stradaloj u potresu, Sinčić kratak: ‘Moj novac, moja stvar‘

Predsjednik Živog zida obećao je vlastitim donacijama, što osobnim što stranačkim, izraditi trajni objekt od industrijske konoplje

Kristijana Boltužić i Salko Karabašić s djecom (glavna fotografija), Ivan Vilibor Sinčić i Marijo Franić (dolje lijevo)

 Robert Fajt/Cropix, Dragan Matić/Cropix

Živi zid odustaje od gradnje kuće obitelji Kristijane Boltužić (22) i Salka Karabašića (25) u Donjoj Mlinogi nedaleko Petrinje. Podsjetimo, obitelji čija je kuća u potpunosti stradala u potresu predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić je obećao vlastitim donacijama, što osobnim što stranačkim, izraditi trajni objekt od industrijske konoplje, te su taj projekt koristili u predizbornoj kampanji tijekom prošlogodišnjih lokalnih izbora.

No, na terenu nisu bili tako efikasni kao u kampanji. Objekt su gradili volonteri te je čitavu godinu napravljena samo drvena konstrukcija. Obitelj se zabrinula kako tim tempom u kuću iz mobilnog kontejnera neće useliti godinama i odlučili su progovoriti o neozbiljnosti kojom je Živi zid pristupio projektu. Osim toga, prestali su im se javljati glavni akteri. Nakon objave članka Ivan Vilibor Sinčić te njegov prvi suradnik Tihomir Lukanić, a onda i glavni majstor Ivan Butković te dobavljač sirovine Marijo Franić uvjeravali su nas da će projekt sigurno nastaviti, a sada je opet došlo do novog obrata.

Danas su obitelji javili da - odustaju, te drvenu konstrukciju planiraju raskopati. Tražili smo komentar Ivana Vilibora Sinčića, a on je bio kratak i jasan: "Moj novac, moja stvar. Detalje ću objasniti sutra na konferenciji". Razloge nam je, međutim, prenijela Kristijana.

- Nazvao me je Tihomir Lukanić i rekao da su doznali da mi imamo novca i da si sami možemo izgraditi dvije kuće i da zato odustaju - govori nam Kristijana Boltužić. No, stvarne razloge treba ipak tražiti drugdje, dan nakon što je Jutarnji list objavio priču o gradnji kuće, Kristijanu je također zvao tajnik stranke Lukanić te im dao cijenu gradnje - tražio je od njih da povuku svoje izjave dane Jutarnjem listu i osobno se preko medija ispričaju Ivanu Viliboru Sinčiću, što oni nisu htjeli učiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:07