NEZABILJEŽEN POSTUPAK

ŽIVI ZID POZIVA NA LINČ NOVINARKE JUTARNJEG Plaćenim oglasom na Facebooku izdali 'tjeralicu' protiv Željke Godeč

 
Ivan Vilibor Sinčić
 Davor Pongračić / CROPIX

Parlamentarna politička stranka Živi zid u subotu je plaćenim oglasom na društvenoj mreži Facebook izdala svojevrsnu “tjeralicu” i poziv na javni linč protiv novinarke Jutarnjeg lista Željke Godeč.

U subotnjem izdanju Jutarnjeg lista, u prilogu Magazin, objavljen je njen članak “Financijske rupe u Živom zidu”, velika analiza financija Živog zida iz koje se vidi da Živi zid nije adekvatno, transparentno i namjenski trošio novac. Izvještaj je potkrijepljen dokumentima, nalazom Državne revizije. Novinarki Godeč iz te državne institucije potvrđeno je da su financijski papiri predani nadležnom Državnom odvjetništvu.

Zabrinjavajući komentari

Nedugo nakon objave članka Živi zid oglasio se neviđenim napadom. Na društvenoj mreži Facebook platiili su objavu fotografije novinarke Željke Godeč uz natpis “Expert za lažne vijesti - hanzamedia”, a uz logotip Jutarnjeg lista dodali “hashtag” #fakenews.

U sramotnoj objavi koja izgleda poput poziva na linč novinarka je napadnuta na profesionalnoj i osobnoj razini. Navedeno je da “godinama sustavno trola protiv Živog zida, piše poluinformacije, poluistine, izvodi zaključke koji nemaju veze s činjenicama, postavlja teze koje su aposlutna laž, ali u formi pitanja, da je se ne može tužiti”.

U tom sramotnom plaćenom oglasu Živi zid se još jednom obrušava se i na pokojnog vlasnika Hanza Medije Marijana Hanžekovića.

Objava završava pitanjima: “Što vi mislite, izvrće li činjenice ili je nepismena? Ili jednostavno zla?”

S obzirom na to da Živi zid značajan dio popularnosti crpi iz društvenih mreža, objava je u kratkom roku doprla do velikog broja ljudi. Jučer kasno poslijepodne već je imala stotinjak “dijeljenja” na Facebooku te se rapidno širila društvenim mrežama među pristašama Živog zida. Naročito je zabrinjavajuće što je ispod te plaćene objave vrlo brzo nastalo i dvjestotinjak komentara, od kojih su mnogi prepuni govora mržnje. Novinarku se naziva “udbašicom”, a list “jugokomunističkim”.

Riječ je o nezapamćenom postupku i udaru na medije na kakav se dosad nije usudila nijedna politička stranka u Hrvatskoj.

- Radi se o neprimjerenom načinu komunikacije i otvorenom pozivu na linč novinarke Jutarnjeg lista. Najoštrije osuđujemo ovakav postupak Živog zida - izjavio je jučer poslijepodne glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

U članku se među ostalim otkriva kako izvještaj Državne revizije o financijama u stranci vrvi nepravilnostima, sumnjivim isplatama, nedokazanim putnim nalozima, troškovima intelektualnih usluga bez pokrića i uredne evidencije.

Sumnjivi troškovi

Sjedište stranke je na istoj adresi na kojoj živi Ivan Pernar, a stranka evidentira 98.867 kuna u ime troškova zakupnine i najamnine. Među sumnjivim troškovima ističe se 89.510 kuna za izbornu promidžbu bez evidencije preko odvjetničkih usluga do troškova reprezentacije i službenih putovanja. Za prvih šest mjeseci 2017. godine dali su 150.000 kuna za troškove savjetovanja, za odvjetnike 53.750 kuna i knjigovodstvene usluge 25.000 kuna. No, opominju revizori, “za te račune nije priložena specifikacija obavljenih usluga, nije navedena vrsta usluga i vrijeme kada su se dogodile”. Troškovi reprezentacije su sa 17.789 iz 2016. skočili na 33.971 kunu – pritom u većini slučajeva nije naveden stvarni poslovni događaj koji bi dokazao da su sredstva doista korištena u skladu s programom rada i planom.

Prema izvještaju Državne revizije, kako se navodi u članku, stranka obavlja poslovanje gotovim novcem putem glavne blagajne. Revizori su zabilježili i kako su “obavljene uplate u blagajnu u iznosu od 219.431 kunu koje se odnose na podignuti novac sa žiro računa.

Nova objava Živog zida

Isplate su obavljene u iznosu 170.854 kune, a odnose se na isplate prema gotovinskim računima za materijalne troškove, reprezentaciju, troškove goriva i službenih putovanja. No, iz isplatnica nije vidljivo kome su isplate obavljene, nisu ovjerene od primatelja. A nisu priloženi dokumenti na temelju kojih bi se moglo potvrditi da su poslovni događaji stvarno nastali”. Pritom je za troškove putovanja ispisano 35 putnih naloga i isplaćeno samo 7447 kuna, ali bez evidencije stanja brojila, kao i dnevnih evidencija za korištenje službenog vozila za svrhe službenog puta ili u mjestu.

Kasno sinoć, nakon što su na bezočan napad na novinarku Jutarnjeg već reagirali brojni mediji kao i Hrvatsko novinarsko društvo, Živi Zid na Facebooku se ponovno oglasio. Tvrde da se u ovom slučaju ne radi o novinarstvu nego o maltretiranju, te da ih novinarka uopće nije zvala. Činjenica je da lideri Živog Zida već mjesecima ne žele razgovarati s bilo kojim novinarem koji iole kritički propituje njihov rad.

- Kada se branimo to je linč, e pa branit ćemo se i dalje - napisali su u objavi u kojoj se zgražaju što je problem njihovih gotovo 99 tisuća kuna potrošenih na najam, a nisu problem mnogo veći iznosi koje su potrošile druge stranke. Pritom još jednom ničime nisu demantirali tvrdnje Jutarnjeg.

Može li Facebook ovo tolerirati?

Jedan od ključnih standarda kojima se Facebook rukovodi pri ocjenjivanju je li neka objava primjerena ili ne jest sigurnost drugih korisnika. Svaka objava koja bi drugu osobu izložila poniženju, sramu ili nasilju, smatra se grubim kršenjem standarda.

S obzirom na stotine degutatnih, a na mahove i prijetećih komentara upućenih našoj novinarki uz plaćenu objavu Živog zida, po svemu sudeći, jasno je da je izložena poniženju i prijetnjama te verbalnom nasilju. U slučaju prijave za govor mržnje, nasilje ili maltretiranje, Facebook stranicu gasi na najmanje 7 dana.

Druga, stroža mjera je suspendiranje na 30 dana, a treća - potpuna zabrana pristupa stranici administratorima. Treba naglasiti kako nije dovoljna jedna prijava, već Facebook prosudbu donosi prema brojnosti prijava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:56