PRIPREMA ZA IZBORE

Živi zid: U EU parlamentu ćemo se zalagati za zaštitu zviždača i ispitivanje podrijetla imovine

 
Ivan Vilibor Sinčić
 Davor Pongračić / CROPIX

Borba protiv korupcije, transparentnost u obnašanju javnih dužnosti, zaštita zviždača i ispitivanje porijekla imovine, neke su od ključnih tema za koje će se Živi zid zalagati u Europskom parlamentu, najavili su predstavnici te stranke u utorak na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatske pošte koja je, tvrde, primjer lošeg odnosa države prema zviždačima, sumnjivih bogaćenja direktora, nepotizma i devastacije.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ustvrdio je kako je upravo Hrvatska pošta primjer gdje niz zviždača koji su prijavljivali nepravilnosti i usudili se govoriti o kriminalu do danas nisu dobili pravdu.

Financijska i kadrovska devastacija Hrvatske pošte, rekao je, počela je 2008. dolaskom na njezino čelo Roberta Jukića i ljudi koje je postavio na kontrolne pozicije. Niz nepravilnosti koje su se događale prijavljeno je i Državnom odvjetništvu, ali se do danas ništa nije dogodilo.

"Ovdje smo da bi predstavili točku iz našeg programa 'Transparentna Europa', gdje smo naglasili niz antikorupcijskih mjera, između ostalog potrebu zaštite zviždača koji prijavljuju zlouporabe i korupciju na europskoj razini, jačanje svih postupaka za sprečavanje sukoba interesa, a poseban naglasak smo stavili na transparentnost podrijetla imovine", rekao je Sinčić.

Podsjetio je kako je Živi zid prije godinu i pol dana u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona o prijaviteljima nepravilnosti, kao i zakon o ispitivanju podrijetla imovine i oduzimanja nezakonito stečene imovine, gdje su predložili provjeru porijekla imovine političara, dužnosnika, direktora javnih poduzeća i sudaca prilikom stupanja te po odlasku s dužnosti.

HDZ-ov zakon o zviždačima mlak i neučinkovit

Sinčić smatra kako se HDZ-a boji pravog i učinkovitog zakona o ispitivanju podrijetla imovine pa se nema namjeru ozbiljno baviti tim pitanjem. "HDZ se samo načelno bori protiv korupcije. Njihov zakon o zviždačima je mlak i neučinkovit, zakon kojeg su ismijali svi oni koji su prijavljivali nepravilnosti, a trpjeli su sve ovo vrijeme nepravde", kazao je Sinčić.

Nositelj liste Živog zida za Europski parlament Tihomir Lukanić rekao je kako je borba protiv korupcije jedna od elementarnih točaka njihova programa, a korupcija je tumor zbog kojeg Hrvatska ne može krenuti naprijed.

"Uzročnici korupcije su vladajuće stranke koje više od 25 godina nemilosrdno pljačkaju ovu državu. Prvenstveno tu mislim na HDZ koji je glavni generator korupcije u zemlji. U Europskom parlamentu ćemo se zalagati za borbu protiv korupcije, transparentnost u obnašanju javnih dužnosti, zaštitu zviždača i ispitivanje podrijetla imovine", rekao je Lukanić.

Dominik Vuletić, jedan od kandidata na listi za EU parlament, rekao je kako u Hrvatskom saboru nije bilo sluha da se donese zakon o ispitivanju podrijetla imovine ni od strane vladajućih ni od oporbe, no Živi zid će taj zakon ponovno uputiti u proceduru.

"Ponovno ćemo ga uputiti u proceduru, a ako treba razmišljamo i o referendumu o tom zakonu", rekao je Vuletić.

Hrvatska pošta: Demagoški nas se ocrnjuje na slučaju iz 2008. koji je riješen

Iz Hrvatske pošte su reagirali na navode iz Živog zida, a u nastavku prenosimo HP-ovo priopćenje u cijelosti.

Hrvatska pošta, kao tvrtka koja zapošljava više od 10 000 zaposlenika, ulaže u gospodarstvo Republike Hrvatske više od 500 milijuna kuna godišnje te posluje u skladu sa visokim korporativnim standardima, dovodi se u vrlo ružan kontekst od strane Živog zida i njihovog predsjednika Ivana Vilibora Sinčića.

Prikupljanje političkih bodova na primjeru uspješne tvrtke i jakog brenda, koji je sveprisutan i poznat, razumljivo je iz perspektive populizma, no neprihvatljivo po sam brend. Teze na kojima se demagoški ocrnjuje Hrvatska pošta se vrte oko 2008. godine i slučaja koji je radno- pravno sporazumno riješen.

Podsjećamo, danas je 2019. godina, a Hrvatska pošta je uz bok europskim i svjetskim poštanskim operatorima te regionalni lider. Investicije u temeljno poslovanje i razvoj logistike su, uz ulaganje u zaposlenike, prioritet. Hrvatska pošta nije politička stranka koja sudjeluje u predizbornoj kampanji. Zlouporabu nas kao jednog od najvećih poslodavaca u RH, ne možemo dopustiti, stoga najavljujemo, ukoliko se i dalje nastavi ovakvo ocrnjivanje našeg brenda i zaposlenika, da ćemo protiv odgovornih primijeniti zakonski raspoložive mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 07:35