PAVLIČEK VS. URŠA RAUKAR

‘Živim u Vukovaru, prolaze svatovi sa srpskim zastavama, dižu tri prsta, pa nam psuju ustašku mater. Nemojte mi pametovati!‘

Raukar Gamulin je rekla da je i hrvatska većina odgovorna za to što srpski predstavnici ne dolaze na obilježavanje državnih praznika RH

Urša Raukar, Marijan Pavliček

 Cropix

Saborska rasprava o izvješćima provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina podijelila je zastupnike, lijeva oporba i manjinski zastupnici upozorili su na govor mržnje, dok je vladajući HDZ i desni dio oporbe isticao da Hrvatska može biti uzor po poštivanju prava manjina.

"Govor mržnje, esktremističke poruke, povijesni revizionizam, ustaški simboli i pokliči i dalje su prisutni u pojedinim medijima, u komentarima čitatelja, nerijetko pozivajući otvoreno na ubojstva i nasilje prema Srbima", rekla je Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) dodavši da o diskriminaciji srpske i romske manjine u izvješćima nema ni riječi.

Ustvrdila je i kako je romska manjina, uz srpsku, najčešće izložena govoru mržnje na internetu, a stereotipno senzacionalističko izvješćivanje o Romima dodatno učvršćuje sliku da su problematični dijelovi društva.

Dragana Jeckov (Klub SDSS-a) rekla je da se u 23 jedinice lokalne samouprave pripadnicima srpske zajednice uskraćuje pravo na dvojezičnost.

"Velike su razlike - od učinkovite upotrebe talijanskog jezika do samo usmene i simbolične pisane upotrebe drugih manjinskih jezika samo na natpisima", kaže Jeckov.

Dodala je da se pravo na upotrebu srpskog jezika i pisma 'kontinuirano krši u tri općine Vukovarsko-srijemske županije' gdje je onemogućena registracija škola na srpskom jeziku.

"U Vukovaru nije postignut zadovoljavajući stupanj snošljivosti između pripadnika hrvatskog naroda i srpske manjine zbog kojih ta manjina ne ostvaruje niz prava", ustvrdila je Jeckov.

Veljko Kajtazi (Klub Fokusa i nezavisnih zastupnika) pozvao je na bolju integraciju romske manjine te da se sve učini kako romska naselja ne bi i dalje punila crne kronike. Lokalni mediji, kaže Kajtazi, takve događaje pripisuju cijeloj romskoj zajednici, čime se potiče govor mržnje, a posebno je loša situacija u Međimurju.

Arsen Bauk (Klub SDP-a) rekao je da su u javnom govoru na udaru najviše pripadnici srpske i romske manjine. Istaknuo je privrženost SDP-ova kluba primjeni Ustavnog zakona, a spremni su, kaže, podržati i povećanje prava nacionalnih manjina, no izvješća će samo "primiti na znanje".

Furio Radin (Klub zastupnika nacionalnih manjina) pozdravio je ostvarene pomake, ali i ocijenio da nema promjena na području odgoja i obrazovanja pa škole na srpskom jeziku nisu još registrirane, a nije riješen ni problem državne mature na talijanskom jeziku.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček odgovorio je lijevoj oporbi da, za razliku od njih, on živi u Vukovaru i zna kakva je situacija u tom gradu.

"Živim u Vukovaru, prolaze svatovi sa srpskim zastavama, dižu tri prsta, pa nam psuju ustašku mater. Vi tamo ne živite i nemojte mi pametovati i prebacivati odgovornost na većinski hrvatski narod. Popis stanovništva nije točan, ima ih daleko manje od 34,78 posto", rekao je Pavliček u pojedinačnoj raspravi odgovarajući na raspravu Urše Raukar Gamulin (Možemo!).

Raukar Gamulin je rekla da je i hrvatska većina odgovorna za to što srpski predstavnici ne dolaze na obilježavanje državnih praznika RH.

Pavliček je prethodno ocijenio da Hrvatska može biti primjer drugim državama po pravima nacionalnih manjina, te prozvao predstavnike srpske manjine što ne dolazi na polaganja vijenaca, memorijalno groblje, ne sudjeluju u koloni sjećanja niti dolaze na obilježavanje bilo kojeg državnog blagdana.

Krunoslav Katičić (Klub HDZ-a) pohvalio je izvješća, rekavši da su dobro sačinjena i bazirana na temeljnim operativnim programima kojima Vlada radi na zaštiti ljudskih prava nacionalnih manjina.

"Nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju pristup obrazovanju djece na nacionalnom jeziku i kulturnu autonomiju, a dobra je i politička participacija nacionalnih manjina na svim razinama", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 11:41