MIROSLAV ŠKORO

‘Živimo u državi u kojoj je normalno biti procesuiran, a potom opet obnašati visoke dužnosti‘

Mislim da je ovdje odgovornost nadasve na gospodinu Andreju Plenkoviću, rekao je Škoro
Miroslav Škoro
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro komentirao je u HRT-ovoj emisiji 'Tema dana' aferu Janaf.

Upitan treba li saborske zastupnike podvrgnuti strožoj kontroli, kako se ne bi ponovila situacija s Darkom Puljašićem (HDZ) kojem je danas skinut imunitet, a istraga je otvorena još 2018., Škoro kaže:

- Čudna su vremena. Živimo u državi u kojoj je normalno biti procesuiran, a potom opet obnašati visoke dužnosti.

Kada je riječ o njegovoj listi, na kojoj je također bila pravomoćno osuđena osoba koja se zatim povukla, Škoro kaže da je jedna osoba imala proces koji je trajao 11 godina i završio se baš nekoliko dana prije izbora. Trebalo bi, kaže Škoro, donijeti izmjene kada je riječ o razini provjere.

- SDP je to promijenio početkom 2000-ih godina, tako da nema više tih operativnih provjera. Možeš biti ministar i što god hoćeš, bez operativne provjere. Ne možeš biti djelatnik u ministarstvu, ali možeš biti visoki državni dužnosnik. Mislim da je ovdje odgovornost nadasve na gospodinu Andreju Plenkoviću. Vidim da se pokušava sada oprati, ali on je direktno odgovoran, rekao je Škoro za HRT.

Istaknuo je i da je Ustavni sud 'čisto političko tijelo', a Nacionalni stožer za civilnu zaštitu smatra ispolitiziranim.

- Svjedoci smo mnogih procesa, gdje policija obavi svoj dio posla. Istražne radnje se privedu kraju, a onda sve to skupa stane na pravosuđu. Mi u Saboru statiramo i dio smo jednog igrokaza, kaže Škoro i dodaje da se 'prave odluke donose
između Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca i njihovih trgovačkih partnera'. On je u Saboru, kaže, kako bi skrenuo pozornost na neke stvari.

- One prolaze ispod radara i bivaju neuočene, a posebno od strane medija. Npr. upozoravali smo na zakon o strancima i zakon o koncesijama. Ovo je jedan režirani igrokaz gdje se strukturne promjene ne događaju i neće se dogoditi sve dok su postavljeni ovakvi odnosi, kaže Škoro.

Kada je riječ o nedavnom posjetu Milorada Dodika Zagrebu, Škoro kaže da je svaka adresa dobra za razgovor kada su u pitanju interesi Hrvata u BiH, no ističe da je Hrvatska potpisnica Daytonskog sporazuma, a od tada je u BiH sve manje Hrvata.

Osvrnuo se i na rad nedjeljom rekavši da bi se o tom pitanju trebao raspisati referendum.

Na pitanje urednice hoće li se kandidirati za gradonačelnika Zagreba, Škoro kaže:

'U Domovinskom pokretu nastoje napraviti demokratske procese koji će iznjedriti kandidate u mnogim gradovima.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:31