IVO SANADER

ŽIVOT NA SLOBODI Kada je koncem 2015. izašao iz trogodišnjeg pritvora maksimalno je iskoristio vrijeme: pisao knjige, putovao, jedrio bodrio Vatrene..

 
 Tom Dubravec, Boris Kovacev / CROPIX

Nakon što je krajem studenoga 2015. izašao iz skoro trogodišnjeg pritvora, Ivo Sanader se nije držao poznate uzrečice “kuća, pos’o, birtija”, gdje je “pos’o” eufemizam za odlazak na sudska ročišta po više optužnica.

Pisao je knjige i često putovao i, k’o za vraga, na puno mjesta se našao neki domaći čovjek koji ga je uslikao. A on baš i nije bježao od fotoaparata. Prvo inozemno putovanje ipak je bilo službeno. U travnju 2016. otišao je u London kao svjedok na poziv UNCITRAL arbitražnog suda u slučaju MOL-Hrvatska. Proglašen je svjedokom MOL-a, a on je tvrdio da je “svjedok istine”.

Četiri mjeseca poslije, u kolovozu, opet je bio u novinama. Kći Petra na društvenim je mrežama objavila fotografije slavlja majčina rođendana na luksuznoj jahti negdje u južnoj Italiji.

Sanadera na fotografijama nema pa se pretpostavlja da je on fotografirao. Poslije se pravdao da je bio na prijateljevu brodu. Ime mu je Juroslav Buljubašić.

Nakon jedrenja, u jesen i zimu 2016. posvetio se pisanju svoje prve od tri najavljene knjige. Prva je naslovljena “Doba politike - detuđmanizacija”. Njeno predstavljanje u lipnju 2017. u Zagrebu bilo je apsolutni društveni događaj, a politika se tresla od riječi koje će on tamo izreći. Laknulo im je kad je rekao da se u politiku ne vraća.

Između putovanja, pisanja i predstavljanja knjiga, dolazio je i na sudska ročišta te se žalio na narušeno zdravlje. Zbog lošeg stanja i natečenih limfnih čvorova u listopadu 2017. zadržan je na pretragama u bolnici. Zbog toga su odgođena četiri ročišta, a samo par dana poslije na portalima je osvanula fotografija kako sa suprugom šeće centrom Zagreba.

U lipnju 2018. je u Zagrebu predstavljena njegova druga knjiga - “Doba politike - velika koalicija”. Bilo je prilično zapaženo da mu je predstavljanje uveličao Vladimir Šeks.

A potom je došlo vrijeme za Sanaderovu rusku turneju. Prvo je s VIP propusnicom oko vrata 16. lipnja snimljen u Kalinjingradu na utakmici Svjetskog prvenstva u nogometu između Hrvatske i Nigerije. To ga je toliko umorilo da se dva tjedna poslije na sudu žalio na loše zdravlje i umor, zbog čega je tražio i dobio odgodu suđenja. No, vrlo se brzo oporavio pa je 15. srpnja otišao na finale SP-a u Moskvu.

Za njegovo novo putovanje javnost je doznala 16. prosinca 2018., kada je sa suprugom snimljen na aerodromu u Parizu. Gdje je bio, nije poznato, ali se sljedećeg dana nije pojavio na suđenju uz ispriku da je bolestan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:15