ISPOVIJEST OSJEČANKE

ŽIVOT U PAKLU DUGOVA 'Dužna sam 50.000 kuna. Bila bih spašena da mi barem otpišu kamate!'

 Kos/CROPIX

Dunja Štraub (47) iz Osijeka jedna je od 300 tisuća prezaduženih, blokiranih građana koja ne zna kako isplivati iz dugova i posložiti financije. Njezini dugovi popeli su se na više od 50 tisuća kuna, ona ih ne može servisirati i, kako stoje stvari, o takvim će se situacijama uskoro aktivnije morati pobrinuti država.

Ministarstvo pravosuđa priprema Zakon o osobnom stečaju za potrošače koji, ukratko, podrazumijeva sljedeće: dužnik dobiva stečajnog upravitelja ili, kako to narod voli reći, stečajnog skrbnika, a njega imenuje nadležni općinski sud.

Računi su stizali

Dužnik mora otvoriti zasebni račun preko kojeg sve financije nadzire i prati stečajni skrbnik. Ako dužnik ne može vratiti dug, njegova imovina ide na prodaju i iz nje će se otplatiti dugovi. Ako je dužnik osoba koja prima socijalnu pomoć i nema značajniju imovinu, njoj će se velik dio dugova jednostavno oprostiti.

Dunja je jedan od dužnika bez imovine i ne zna kako vratiti dug. Ima troje djece (dvije kćeri u dobi od 10 i 23 godine, te sina od 19 godina), samohrana je majka, živi u roditeljskom stanu. Bivši suprug je u domu, jako je bolestan i također je u blokadi. Nakon što je završila srednju trgovačku školu, Dunja se zaposlila u šećerani, a potom u tvornici stočne hrane, no posao je dobila na određeno vrijeme. Zbog zdravstvenih problema s vidom, otišla je u prijevremenu mirovinu koja iznosi 1100 kuna mjesečno.

- Počeli su stizati računi koje nisam mogla platiti, prvenstveno telefon i televizijska pretplata. Kada je donesen Ovršni zakon, blokirali su me a da me nitko o tome ranije nije obavijestio - kaže Dunja.

- Otkako sam u blokadi, na zaštićeni račun stiže mi 770 kuna od mirovine, 300 kuna dječjeg doplatka i alimentacija od 200 kuna. Dakle, nas četvero već dvije godine živimo s 1270 kuna mjesečno - kaže Dunja.

Nije, dodaje, sigurna kako će točno izgledati uvođenje instituta osobnog bankrota o kojem razmišlja naša Vlada.

Skrbnik za novac

Naime, sve češće se može čuti da će Hrvatska značajnim dijelom prekopirati slovenski model. Naši susjedi uveli su ga 2008.

Za uvođenje osobnog stečaja Slovenija je imenovala 99 ovlaštenih stečajnih upravitelja. Usto, na tržištu su se pojavili savjetnici za osobni bankrot. Jedan od poznatijih je Frenki Gorenec koji je dosad imao stotinjak klijenata. Njima je pomagao u pripremi dokumentacije, davao savjete i upozoravao na zamke. On misli da bi prvenstveno za mlade ljude blokada trebala trajati maksimalno godinu dana kako bi se što prije vratili u svijet rada i plaćanja.

Bubanj je - prazan

O svemu tome, novom zakonu o osobnom bankrotu, osobnom stečajnom skrbniku i slično, Dunja Štraub ne zna što bi mislila.

- Kažu da će u tom procesu imovina dužnika ići na bubanj. Ali što kad dužnik nema nikakvu imovinu?! Živim u majčinu stanu, nemam automobil, ništa nemam. Pomoglo bi da se otpišu kamate. Nakupiš, primjerice, 300 kuna za televizijsku pristojbu, a na to ide još 1100 kuna za trošak obrade duga, pa tko to može pratiti?! Koliko sad iznosi moj dug? Ne znam, nešto mi odbijaju od mirovine, ali jedu ga kamate sa svih strana - razočarana je Dunja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 02:04