POVIJEST KLUBA DUGA 65 GODINA

ŽIVOTNO DJELO DAMIRA JAKELJIĆA: ZA BOŽIĆ SVOM MJESTU DAROVAO  MONOGRAFIJU NK MLADOST 'Spašena je od zaborava jedna lijepa i važna povijest'

U malom ribarskom dalmatinskom mistu nogomet se počeo igrati kad je 'mladi tić' donio prvu loptu iz izbjegličkog logora u El Shattu koju su mu dali engleski vojnici
Damir Jakelić i Ante Durmanić Aćo

Uoči Božića, u prepunoj dvorani tribunjskog općinskog Kulturnog centra, predstavljena je friško tiskana monografija Nogometnog kluba Mladost autora Damira Jakeljića, najvrjedniji pisani dokument u povijesti Tribunja. Ovaj kvalitetni uradak o povijesti tribunjskog nogometnog kluba dugoj 65 godina, Jakeljić je izradio u nepune dvije godine. U vrlo kratkom roku autor je napravio ogroman posao - jezgrovitim tekstovima i fotografijama svih generacija tribunjske Mladosti prikazao je povijest svog voljenog kluba, u kojem je igrao, vodio ga, i u kojem je i sam ušao u povijest hrvatskog nogometa kao najstariji aktivni igrač sa svojih 49 godina.

- Spašena je od zaborava jedna lijepa i važna povijest čiji početak seže u daleku 1952. godinu. Za sva vremena sačuvana je povijest vaše i naše Mladosti - kazao je autor monografije Damir Jakeljić u emotivnom obraćanju svojim sumještanima.

Promocija monografije NK Mladost Tribunj: u prvom redu osnivač kluba Jakov Perkov

- Sretan sam što sam autor ove monografije koju sam napisao u vremenu oslobođenom od ideologizacije. Sretan sam što sam mogao napisati sportsku istinu. U izradi knjige, pored sjećanja igrača, članova i prijatelja kluba, zapisnika s utakmica, koristio sam arhive županijskog Nogometnog saveza, arhiv šibenske gradske knjižnice Juraj Šižgorić te tekstove iz Šibenskog lista, Slobodne Dalmacije, Šibenskog tjednika, portala Infovodice i druge izvore. U ovoj monografiji moguće su pogreške, možda neko časno ime nije spomenuto. Ako je do toga došlo, oprostite mi. Kao autor monografije zahvaljujem svima koji su mi pomogli u izradi. Ovu knjigu posvećujem svim generacijama Mladosti, a posebno legendi kluba, mojem prijatelju Anti Durmaniću - Aći - rekao je Damir Jakeljić.

Damir Jakelić i Ante Durmanić Aćo

Iz zdravstvenih razloga Aćo se nije pojavio na promociji monografije. Uz njega, veliki pljesak okupljenih dobio je osnivač kluba te 1952. godine Jakov Perkov - vitalni 90-godišnjak, pa potom ljudi koji su obnašali čelnu funkciju kluba - Roko Štampalija, Đani Stipaničev, pa potom igrač i djelatnik kluba Zdravko Babun, još jedna legenda Nevenko Perkov. Dugotrajnim pljeskom odana je počast nedavno preminulom Tomi Stipaničevu Tiću, čovjeku koji je donio prvu nogometnu loptu u Tribunj 1946. godine. Kuriozitet je da je Tić tu loptu donio kao dijete iz izbjegličkog kampa El Shatta u Egiptu koju su mu poklonili engleski vojnici.

- Riječi lete, zapisano ostaje. Ova monografija predstavlja neizbrisiv trag o postojanju i djelovanju jednog nogometnog kluba koji je tijekom svojih 66 godina djelovanja prerastao sportske okvire i postao zapravo simbolom Tribunja. Na 350 stranica priča se o osnivanju, usponima i padovima NK Mladosti. Oko 300 fotografija svjedoče o povijesti kluba i čuvaju je od zaborava. Damir Jakeljić uložio je veliki trud i ljubav pri prikupljanju sve građe. Pokazao je kako se voli svoj klub i mjesto. Činjenica da je autor bio dijete kluba, bio u Mladosti igrač, trener, član Uprave te vjerni navijač, monografiji daje dodatnu vrijednost - kazao je na predstavljenu monografije dr. sc. Ljubo Runjić, inače njezin recenzent.

Zadovoljstvo, ali i čast, da promovira ovaj uradak povijesne nogometne literature svog velikog prijatelja Damira Jakeljića imao je i potpisnik ovih redaka. Monografiju je nazvao štorijom o Tribunju dugoj 66 godina, jer je svaka tribunjska obitelj u toj dugoj povijesti dala igrača svom mjesnom klubu. Podsjetio je na slavnu tradiciju tribunjske Mladosti iz perspektive susjednih Vodica i Nogometnog kluba Vodice. Podsjetio je i kako su oduvijek utakmice ova dva kluba bile kroz povijest dugu 65 godina više od igre, kako su u tim ogledima Tribunjci i Vodičani igrali s posebnim nabojem i guštom, prepunog adrenalina. Bio je to i bit će za sva vremena jedan pozitivni i zdravi sportski rivalitet susjeda i prijatelja, lišen bilo kakvog animoziteta. I kako je Damir kazao ovom novinaru - sve izgubiti, ali Vodičane dobiti najveći je gušt.

Promotori monografije NK Mladost, Ante Talijaš, Damir Jakelić, dr. Ljubo Runjić i Goran Ferara

Kolega, čestitke i divljenje na ovoj monografiji. Mladost živi vječno!

Monografija se može kupiti po cijeni od 150 kuna, a sav prihod od prodaje ide za NK Mladost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2021 03:17