KANDIDATKINJA

Zlata Đurđević: Izuzetno cijenim što je Milanović prepoznao moj rad, prihvaćam njegov prijedlog

‘Stoga ću u ovom postupku, kao i do sada, poštivati vladavinu prava i pravni poredak Republike Hrvatske‘, kazala je Đurđević
Zlata Đurđević
 CROPIX

Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak je kazao kako će Hrvatskom saboru uputiti prijedlog da za predsjednicu Vrhovnog suda bude imenovana profesorica s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zlata Đurđević, inače predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo na tom fakultetu, piše N1.

Đurđević se u kratkoj izjavi za N1 osvrnula na taj prijedlog.

- Izuzetno cijenim što je predsjednik Republike prepoznao moj znanstveni i stručni rad i javno zalaganje za vladavinu prava i demokratski sustav te me je predložio na čelno mjesto sudbene vlasti.

Moj osobni integritet, dosadašnji rezultati i profesionalna nastojanja mi nalažu da ga prihvatim te da i u Ustavom predviđenom političkom načinu izbora štitim ugled dužnosti Predsjednika Vrhovnog suda i sutkinje Vrhovnog suda Republike Hrvatske zadržavajući svoju samostalnost i neovisnost.

Stoga ću u ovom postupku, kao i do sada, poštivati vladavinu prava i pravni poredak Republike Hrvatske što je i glavna i jedina zadaća sudbene vlasti, napisala je kratko Đurđević.

Milanović je danas i argumentirao zašto je baš odlučio predložiti Đurđević.

- Osoba je prva liga. To što ne odgovara ekipi i to što HDZ želi trgovati... Ja trgujem samo na burzama. Sad imamo osnovu, da vidimo što će gospoda smisliti dalje. To što ne odgovara ekipi, ja trgujem samo na burzama. Moguće je da će to stajati u ladici. Svaka vrsta pravnog i političkog nasilja je moguća.

Oni to zovu vladavinom prava, ovo nije vladavina prava. Ja sam demokratski izabran predsjednik i to je jasno. Još jedna jako važna stvar, podnesena je nekakva ustavna tužba, to je napravio jedan građanin i time pružio mogućnost HDZ-a da donese odluku kakvu želi, rekao je Milanović, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 06:05