OMERTA U BOLNICI

Zlatko je upozorio na horor na Sv. Duhu pa za dva sata umro: A onda su se pojavile jezive snimke...

Zaposlenik Zavoda za patologiju KB-a Sveti Duh platio je ceh višemjesečnim uzrujavanjima, nemoćan da promijeni situaciju

Ilustrativna fotografija

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

‘‘Gospodine ministre, nije točno kako tvrde nadležni bolnice Sveti Duh, da su dva davno umrla adekvatno smještena, jer pokojnici leže u običnim frižiderima mjesecima. Nekoliko sam puta upozoravao na nepodnošljiv smrad i opasnost od zaraze. Nakon inspekcijskog nadzora trebali smo dobiti maske s filterima zbog zaštite, ali ništa od toga jer se režu sve investicije pa makar i po cijenu opasnosti za zdravlje radnika. Tražili smo i klima-uređaj jer zbog nedostatka hladnjaka tijela dva, tri dana leže na podu, a u mrtvačnici je temperatura oko 25 stupnjeva. Kome god se obratili, nailazimo na zid jer nema investicija. Zato nadležni i kažu da su uštedjeli, samo ne na sebi, jer se izmišljaju radna mjesta gdje na dva vozača treba biti šef i to bez škole i kvalifikacija."

Dio je to zadnjeg među brojnim upozorenjima koje je zaposlenik Zavoda za patologiju KB-a Sveti Duh, Zlatko Ivančić, poslao ministru zdravstva, Viliju Berošu, a samo koji sat kasnije, prije dva tjedna, iznenadno je umro. Platio je ceh višemjesečnim uzrujavanjima nemoćan da promijeni situaciju, a ovih dana medijski prostor preplavile su zastrašujuće fotografije pokojnika na podu Zavoda za patologiju. Razlog? Nema mjesta u hladnjacima i tako već godinu. No, u Gradu tvrde drukčije.

- Ovakva situacija, da ljudi budu na podu, nije se dogodila u mandatu sadašnje ravnateljice, prema mojim informacijama - rekla je danas glasnogovornica zagrebačke Gradske uprave Dinka Živalj. Dodala je da je prema pravilima dopušteno da tijela budu na stolovima i u hladnjačama, ali ne i na podu te da postoji pretpostavka da je netko namjerno izvadio tijela iz hladnjača i to snimio?!

Razlog napada

- Zadovoljni smo radom ravnateljice. Došla je i napravila mnoge stvari. Kupuje rashladne uređaje, omogućila je Ustavom zajamčeno pravo žena na pobačaj. To je sigurno jedan od razloga zašto je izložena ovakvim napadima. U ime bolnice i Grada ispričavam se ljudima koji su se našli u ovoj situaciji, ali prema informacijama koje imam od šefa patologije, to se nije dogodilo u ovom mjesecu, ni u mandatu sadašnje ravnateljice - rekla je glasnogovornica.

No, čini se da je medijska buka koja se digla ipak imala nekog učinka. Raspadajuća tijela umrlih stranaca, koji su na patologiji bili godinu, odnosno devet mjeseci, konačno su otpremljena na groblje. Kako doznajemo, iz Zavoda su ravnateljici Ana-Mariji Šimundić, ministru zdravstva i inspekciji upućeni brojni dopisi u kojima se potanko opisuje situacija nepodnošljiva za djelatnike i potencijalno opasna za zdravlje. No, ništa nije učinjeno, sve uz obrazloženje - nema mjesta u hladnjacima, kapacitet je premalen!

Druge bolnice

Budući da na KB-u Sveti Duh vlada omerta, nastojali smo doznati je li ravnateljica možda tražila pomoć od drugih zagrebačkih bolnica, a ima ih čak 12, i imaju li i one sličan problem. No, pokazalo se da niti ih je tko što pitao, niti je što tražio, a svi redom kažu: "Pomogli bi sigurno".

- KBC Zagreb ima 38 mjesta u hladnjacima patologije i to je u normalnim uvjetima dovoljno. No, u vremenima korone, kad je smrtnost bila povećana, nabavili smo kontejner s rashladnim uređajima u kojima ima mjesta za 48 pokojnika pa u slučaju da nekom treba, možemo pomoći - kaže zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak. No, u KB-u Sveti Duh komunikacija je, čini se, veliki problem ne samo s drugim bolnicama u Zagrebu, nego i u samoj bolnici, gdje je problem na patologiji konstanta, ali se ne rješava.

U Hrvatskoj nije čudno da prije nego što uspije doći do pravde, čovjek umre. Baš to dogodilo se Zlatku Ivančiću čiji su se pokušaji da netko reagira na kršenje dostojanstva pokojnih i ugroze zdravlja pokazali uzaludnima, a ako je suditi po vijestima iz KB-a Sveti Duh, još će potrajati.

Državni tajnik: Vodstvo bolnice je nesposobno

"To je neprihvatljivo i nehumano i nužno je riješiti problem Zavoda za patologiju u KB-u Sveti Duh. Mi smo nekoliko puta slali upozorenja, tražili da se nešto poduzme, ministar je razgovarao i s ravnateljicom i s gradonačelnikom, ali očito je da postoji problem vodstva bolnice koje je po svemu nesposobno", rekao je državni tajnik Ministarstva zdravstva, Tomislav Dulibić. Naglasio je da je riječ o gradskoj bolnici o kojoj treba brinuti Grad Zagreb, a da će tek od početka iduće godine i ta ustanova postati vlasništvo države, što omogućava Ministarstvu i dodatna postupanja.

Uprava KB Sveti Duh podnijela kaznenu prijavu zbog tijela umrlih na podu bolnice

Uprava Kliničke bolnice B Sveti Duh podnijela je u petak zagrebačkoj policiji kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja kako bi se utvrdilo je li netko namjerno izvadio tijela umrlih iz rashladnih uređaja i potom ih snimio na podu bolnice, izvijestila je bolnica.

U KB Sveti Duh ističu da je u tijeku istraga Povjerenstva za unutarnji nadzor bolnice te dodaju da je Uprava bolnice zgrožena snimkom umrlih na podu Zavoda za patologiju te bolnice, a koju su u četvrtak objavili mediji.

‘‘S dubokim poštovanjem prema preminulima, ali i njihovim obiteljima, činimo sve da ispitamo sve okolnosti ovog slučaja i da se sankcioniraju odgovorni‘‘, stoji u bolničkom priopćenju.

U KB Sveti Duh dodaju da je na tom tragu, današnji nenajavljeni, a treći po redu u posljednja dva mjeseca inspekcijski nadzor Službe sanitarne inspekcije Državnog inspektorata utvrdio kako je u trenutku nadzora od ukupno 12 hladnjaka za smještanje tijela pokojnika bilo slobodno njih devet i da su sva tijela umrlih bila u rashladnim uređajima.

‘‘U obje sale za obdukciju nisu zatečena tijela umrlih bolesnika, niti je u tijeku bila obdukcija. Pokazivači na oba rashladna uređaja u mrtvačnici, koja su ukupnog kapaciteta za čuvanje 12 preminulih osoba, u trenutku nadzora pokazivale su temperature od 5,7 i 6,5 stupnjeva Celzijevih, u skladu s propisima‘‘, dodaje bolnica.

U KB Sveti Duh ističu da se prema Pravilniku o postupku o umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije propisuje da se tijela umrlih osoba stavljaju u hladnjak, a ako za to nema mjesta, polažu na u tu svrhu priređen stol, umotane u plahtu.

Naglašavaju da tijela umrlih osoba nije dopušteno polagati na pod mrtvačnice ili s mrtvim tijelom postupati na način bez pijeteta te da postupanje suprotno odredbi tog članka predstavlja grubu povredu radne dužnosti.

Predstojnik Zavoda za patologiju: Sva postupanja po Pravilniku

Snimka je, podsjeća bolnica, objavljena u medijima u četvrtak, a prema navodima čitatelja koju ju je dostavio, stara je dva tjedna.

Bolnica dodaje da je ravnateljica KB Sveti Duh Ana-Maria Šimundić o snimci zatražila očitovanje predstojnika Zavoda za patologiju KB Sveti Duh Fabijana Kneževića koji je u današnjem pisanom očitovanju izjavio kako u vrijeme kad je navodno nastala snimka, nijedan dan nije bilo preminulih osoba koje su ležale izvan rashladnih uređaja, a kamoli na podu.

Predstojnik Zavoda isto tako jamči da je u mandatu sadašnje ravnateljice, od siječnja prošle godine, postupanje Zavoda bilo u skladu s Pravilnikom, stoji u priopćenju KB Sveti Duh.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstvu Tomislav Dulibić u petak je ponovio stajalište Ministarstva o nehumanoj situaciji na Zavodu za patologiju KB-a Sveti Duh, te rekao kako ta zagrebačka bolnica očito ima problema s ravnateljstvom.

Upitan je li ravnateljstvo KB-a Sveti Duh nesposobno obavljati svoj posao, odgovorio je: "Tako to izgleda".

Ministarstvo je već sinoć reagiralo priopćenjem u kojemu ističe da je zbrinjavanje posmrtnih ostataka na Zavodu za patologiju KB-a Sveti Duh krajnje neprimjereno i nehumano. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:05