NOVI RASKOL U SDP-U

Zlatko Komadina uoči izbora šalje prijetnju Peđi Grbinu: ‘Ako me ne stavi na prvo mjesto...‘

Na čelu SDP-ove liste u 8. izbornoj jedinici (Istra, Rijeka) žele biti i čelnik stranke i primorski župan

Zlatko Komadina

 Damir Krajač/Cropix

Neodlučnost predsjednika SDP-a Peđe Grbina oko odabira izborne jedinice u kojoj će 2024. izaći na parlamentarne izbore (dilema je hoće li se kandidirati u rodnoj Puli odnosno VIII izbornoj jedinici ili u Zagrebu sučeliti s Andrejem Plenkovićem u I izbornoj jedinici) podgrijava mogući novi sukob i raskol u SDP-u.

Doznajemo da je SDP-ov primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sve bliže odluci da na izbore izađe kao neovisni kandidat sa Socijaldemokratima.

Osim izbačenih SDP-ovaca, na listi bi se eventualno našao istarski župan i bivši predsjednik IDS-a Boris Miletić, spominje se HSU te eventualno još neke opcije. Komadina bi rado izašao na izbore kao kandidat SDP-a, ali ne želi, doznajemo iz njegova kruga, ponoviti grešku s prošlih izbora kada je prvo mjesto u VIII izbrnoj jedinici prepustio Eriku Fabijaniću i bio nositelj liste u VII izbornoj jedinici.

Komadina želi biti na čelu SDP-ove liste u VIII izbornoj jedinici, ali se oko toga premišlja i Grbin. Predsjednik SDP-a je, kaže više izvora iz stranke, razgovarao s Komadinom o tome, ali mu ništa konkretno nije ponudio pa je Komadini ostao gorak okus da SDP želi iskoristiti njegov minuli rad, želi da pomogne na izborima, ali da istovremeno ne smeta.

Slabašni rejting

Prema istraživanjima javnog mnijenja, SDP-u se u kolovozu spustio ionako slabašni rejting, a najbolje stoji u VIII izbornoj jedinici (obuhvaća Istru te Rijeku i Kvarner) gdje je tolika gužva da će neki pretendenti za Sabor morati otpasti. Čak i u najboljoj varijanti koja proizlazi iz istraživanja Promocije plus, nedavno objavljenog na portalu Istra24, po kojoj SDP u VIII jednici bira 27,8 posto birača, što donosi sedam mandata, nema za sve mjesta.

Uz Grbina, iz Istre bi ulazna mjesta na listi sigurno željeli Sanja Radolović i Danijel Ferić, koji je bio SDP-ov kandidat za istarskog župana, dok u dijelu izborne jedinice s druge strane Učke sigurno mjesto očekuje koordinator za izbore i bivši zastupnik Saša Đujić, politička tajnica Mirela Ahmetović, a ne zna se ni što će tražiti bivši SDP-ov ministar, sada savjetnik u Uredu predsjednika Željko Jovanović, kakve su ambicije predsjednika županijske organizacije Ivice Lukanovića, je li se bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel pomirio s političkom mirovinom...

- Komadina ne skriva da je još prije godinu dana pregovarao s IDS-om. Išao bi s njima na izbore kao neovisni kandidat, ali uz uvjet da bude prvi na listi - kaže izvor iz SDP-a i tvrdi da su mu, kad je to propalo, druga opcija Socijaldemokrati, Miletić, HSU...

Grbin je, nastavlja, Komadini nudio ulazno mjesto na listi, ali on inzistira da bude prvi pa se priča svodi na - ili Komadina ili Grbin.

Možemo! ne prelazi prag

IDS je prije nekoliko mjeseci naručio istraživanje u kojem se, osim rejtinga stranaka, mjerio i pojedinačni rejting političara u VIII izbornoj jedinici. Ispalo je da Komadina percepcijski kod birača stoji bolje od predsjednika SDP-a Grbina, dok bivši predsjednik IDS-a, župan Miletić, ne stoji nikako.

Na prošlim je izborima SDP koalirao s IDS-om, PGSS-om, HSU-om, HSS-om, Snagom i Glasom. Lista je osvojila osam mandata, no od toga su tri otišla IDS-u, a jedan HSU, odnosno Silvanu Hrelji koji je poslije pretrčao HDZ-ovoj većini. SDP-u su ostala četiri mandata, ali je nakon raskola u stranci jedan otišao Socijaldemokratima pa su spali na tri.

- SDP će u VIII izbornoj jedinici imati najmanje šest mandata. HDZ je tu limitiran i ne mogu prebaciti 24 posto i četiri mandata ni uz sedam Olega Butkovića na listi - kaže tamošnji SDP-ovac koji smatra da je IDS pogriješio što je sklopio koaliciju s PGS-om i zajamčio im drugo mjesto na listi. - Izvjesno je da IDS-ova lista neće osvojiti više od dva mandata, a da će IDS spasti na jedan. Prvi put neće imati svoj klub u Saboru - kaže i napominje kako se u VIII izbornoj jedinici jedan mandat ponovo smiješi Mostu.

Možemo! po istraživanjima ne prelazi prag, no oni tek trebaju provesti predizbore u stranci da vide tko će na listu i na koje mjesto. Na prošlim izborima je mandat osvojila predsjednica Radničke fronte Katarina Peović koja se potom razišla s Možemo! Sada kaže da još nije odlučila hoće li se kandidirati u VIII ili I izbornoj jedinici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:17