TUŽNA PRIČA

ZLATNI OLIMPIJAC NA RUBU GLADI Nikolaj Pešalov: 'Što da kažem, svi živimo od penzije moje majke...'

Kako su drugi zaslužni građani, ne samo sportaši, već i glumci i pjevači, dobivali stanove?! Degradira li se mene samo zato što sam porijeklom Bugarin, ogorčen je Nikolaj

Zlatni olimpijac Nikolaj Pešalov zadnja tri mjeseca nema od čega živjeti jer mu je Grad Split ovršio primanja zbog duga za najamninu! Podsjetimo, naime, kako je u siječnju 2014. godine ovaj proslavljeni dizač utega trebao biti deložiran iz gradskog socijalnog stana u Mosećkoj ulici jer je dugovao oko 70.000 kuna za najam. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar odustao je od takve odluke budući da je dogovoreno kako će Hrvatski dizački savez preuzeti otplatu duga na sebe, piše Slobodna Dalmacija .

Zlato iz Sydneyja, bronca iz Atene

Dinamika plaćanja, po svemu sudeći, nije bila dogovorena kako treba, u Banovini su postali nestrpljivi, zbog čega su u veljači pokrenuli prvi ovršni postupak na iznos od 8.523 kune. Pešalov nas je o svemu tome izvijestio iz Sofije, gdje trenutačno boravi s dvoje djece i svojom životnom partnericom Doris Janković.

– Što da kažem, svi živimo od penzije moje majke. Mjesečna plaća u iznosu od 4.600 kuna koju dobivam kao izbornik juniorske reprezentacije nije dostatna za pokrivanje životnih potreba, a sad sam ostao i bez toga. Ne znam znaju li ljudi i da sam ja samohrani otac dvoje djece... U svakom slučaju, ne poričem da dug postoji, ali najamninu od 500 kuna mjesečno mi je stvarno bilo nemoguće plaćati.

Problem je i što nikakve uplatnice od Grada Splita, kao ni opomenu pred ovrhu, nisam dobio, tako da me ovo doslovno šokiralo – jada nam se Nikolaj, koji je, podsjetimo, za Hrvatsku osvojio prvu zlatnu olimpijsku medalju u pojedinačnoj konkurenciji (u Sydneyju 2000. godine), a četiri godine poslije okitio se i olimpijskom broncom u Ateni.

Za Hrvatsku je osvojio još 17 različitih medalja u razdoblju od 1997. do 2004. godine, no ništa od toga, čini se, nije bilo dovoljno da mu se Split oduži na pravi način.

Pešalov kazuje kako su, kad se vratio iz Australije, obećanja pljuštala sa svih strana. Govorilo se, među ostalim, kako će se Nikolaja smjestiti u stan u zgradi na Bačvicama (koju je tada gradio Goran Ivanišević, op.a.), koji će otplaćivati Hrvatski olimpijski odbor.

Od toga, naravno, nije bilo ništa. Iz podstanarskog stana na Škrapama preselio se, dakle, u socijalni stan na Kocunaru, koji je isprva trebao plaćati 370 kuna mjesečno, a poslije 500 kuna.

U prvom ugovoru koji je dobio od Grada pisalo je kako nakon deset godina ima pravo na otkup stana u Mosećkoj 52, no problem je što ni jednog primjerka tog dokumenta više nema – Pešalovljev se zagubio, dok je drugi, koji je kod sebe imao Vlado Madunić, tadašnji predsjednik splitskog Kluba dizača utega, ukraden zajedno sa sučevim automobilom.

– Jednostavno sam imao peh! Kad sam 2010. godine otišao kod tadašnje dogradonačelnice Anđelke VIsković pitajući je bi li mi mogli omogućiti otkup, rečeno mi je kako bi to onda trebali ponuditi i svima ostalima u socijalnim stanovima! Iznenadilo me to, pa nisam ja socijalni slučaj, valjda sam, ipak, na neki način zadužio ovaj grad!

Kako su drugi zaslužni građani, ne samo sportaši, već i glumci i pjevači, dobivali stanove?! Degradira li se mene samo zato što sam porijeklom Bugarin – ogorčen je Nikolaj, kojeg zanima kakav je uopće danas njegov status, što on predstavlja gradu Splitu.

Naknadu za izvrsnost treba dočekati

Jedino olakšanje trebala bi mu donijeti naknada za izvrsnost koju bi, kao zlatni olimpijac, trebao primati nakon navršene 45. godine života. Osvajači olimpijskog zlata imaju, naime, odnedavno pravo na mjesečnu naknadu u visini jedne i pol prosječne hrvatske plaće (oko 8.000 kuna, op.a.). Četrdeset i petu ovaj vrhunski sportaš navršava za godinu dana. A što će dotad? Rasprodati svoje olimpijske medalje, što je jednom prigodom i najavio? To bi, pak, bila vrhunska sramota za Hrvatsku i za Split, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:18