UHIĆENI OSUMNJIČENI ZA UBOJSTVO

Zločin u Burundiju: Banda pljačkaša upala u samostan i ubila hrvatsku misionarku!

U napadu je ubijen i talijanski volonter, a talijanska časna sestra je ozlijeđena

>>>NOVO<<< 16:08 - Uhićena su dvojica mladića osumnjičena za ubojstvo hrvatske redovnice Lukrecije Mamić i talijanskog volontera Francesca Bazzanija u Burundiju, objavila je tamošnja policija. - Imaju 20 i 24 godine i sigurni smo da su oni ubojice - rekao je glasnogovornik policije Pierre-Chanel Ntarabaganyi. Kod osumnjičenih je pronađeno 4000 eura ukradenih iz samostana.

________________________

Časna sestra Lukrecija Mamić, redovnica družbe Službenica milosrđa, ubijena je u u nedjelju navečer u Burundiju u napadu pljačkaša na samostan Kiremba u Burundiju , priopćilo je talijansko Ministarstvo vanjskih poslova.

U napadu je ubijen i talijanski volonter, a talijanska časna sestra je ozlijeđena.

Val nasilja u Burundiju posljednjih mjeseci pripisuje se naoružanim bandama. Zbog napada raste strah od razbuktavanja nasilja u zemlji koja se još uvijek oporavlja od građanskog rata u kojemu je od 1993. do 2006. ubijeno 300.000 ljudi.

Lukrecija Mamić je vodila biskupijsku bolnicu sa 150 kreveta, uvijek prepunu, koja je bila jedina zdravstvena ustanova na području od 300.000 stanovnika.

Hrvatska misionarka slala je prije par godina dramatične apele za pomoć najsiromašnijima u jednoj od najsiromašnijim zemljama svijeta.

Lukrecija Mamić je vodila biskupijsku bolnicu sa 150 kreveta, uvijek prepunu, koja je bila jedina zdravstvena ustanova na području od 300.000 stanovnika.

Pacijenti bolnice liječe se u stranim uvjetima. Po dvoje odraslih bolesnika dijeli krevet, a po četvero bolesne djece dijeli krevet na dječjem odjelu.

U biskupijsku bolnicu dolaze siromasi iz svih dijelova zemlje, jer u državnim bolnicama postoje zatvori, u kojima bolesnici ostaju bez hrane dok ne podmire troškove liječenja.

Glavni neprijatelj im je malarija, razlog visoke smrtnosti djece i odraslih, pisala je o tome prije tri godine Katolička tiskovna agencija u BiH.

Većina ih ni uz terapije kod sestara u biskupijskoj bolnici ne preživi, dok oni koji ozdrave još tri mjeseca ostaju u centru za lakše neishranjene. U tom centru na brizi imaju 1300 djece od šest mjeseci do pet godina te žene trudnice, dojilje i majke s djecom do šest mjeseci. Hrana se dijeli jedenom tjedno, bogata sojom, žitaricama i biljnim uljem, u količini potrebnoj da neishranjena osoba ojača. Zbog neimaštine, obrok se podijeli sa svima u kući, pa se stanje neishranjene djece umjesto da se poboljša, još više pogorša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:19