MUČNA SVJEDOČANSTVA

Zlostavljanje u Kerestincu: Svjedokinja potvrdila da je pobacila u zatočeništvu

 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Bivša zatočenica tzv. konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Nada Grab posvjedočila je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je tijekom jednomjesečnog zatočenja pobacila, a njezin suprug Ljuban potvrdio je da je u dva, tri navrata pretučen.

U nastavku suđenja bivšem zapovjedniku konačišta Stjepanu Klariću i četvorici njemu podređenih hrvatskih vojnika, optuženih za ratni zločin, supružnici Grab opisali su kako su ih u svibnju 1992. hrvatski vojnici, zajedno s majkom svjedokinje, uhitili kod Sunje dok su brali kukuruz. Majku svjedokinje pustili su nakon sedam dana, a njih su držali mjesec dana.

Svjedokinja je kazala da je nisu tukli, ali se prisjetila da joj je jedne noći s nožem u ruci prišao stražar po imenu Robert te da joj je tresao krevet. Ne sjeća se je li prije ili nakon tog događaja pobacila. Kazala je da nema medicinsku dokumentaciju kojom bi to dokazala jer joj je, tvrdi, te papire uzeo navedeni stražar.

Posvjedočila je da su je tijekom zatočenja stalno ispitivali o suprugu za kojeg su tvrdili da je četnik.

Njen suprug je odmah na početku kazao kako se liječi zbog psihičkih problema i kako ne može svjedočiti o događajima u Kerestincu pa se složio da sudac Marijan Garac pročita njegov iskaz iz istrage u kojem je kazao da su ga u dva, tri navrata nepoznate osobe pretukle.

Svjedok je odbacio tvrdnju prvooptuženog Klarića da je bio zapovjednik vojske Republike Srpske, da je uhićen u krađi kukuruza i da je pritom imao pušku.

Klarić je na kraju prigovorio na iskaze oboje svjedoka, rekavši da je Ljubo Grab bio zapovjednik neprijateljske vojske i da nije civilna žrtva, a za njegovu suprugu je kazao da nije mogla pobaciti jer nije ni bila trudna. Tvrdi, naime, da je njezina majka bila trudna te da je zato i puštena nakon tjedan dana.

Suđenje Klariću i suoptuženima Draženu Pavloviću, Viktoru Ivančinu, Željku Živecu i Goranu Štrukelju nastavlja se sutra saslušanjem novih svjedoka. Petorku se tereti za psihička i fizička zlostavljanja neprijateljskih vojnika, ali i srpskih civila uhićenih uglavnom u okolici Zagreba i Siska.

Po optužnici, u Kerestincu su zatočenici premlaćivani, mučeni elektrošokovima, ali i prisiljavani na skidanje, oralni seks i masturbaciju. Seksualnom zlostavljanju bilo je podvrgnuto i desetak zatočenih žena, a Nada Grabar je, tvrdi tužiteljstvo, od posljedica zlostavljanja pobacila.

Optuženi odbacuju optužbe za mučenje 34 ratna zarobljenika od prosinca 1991. do svibnja 1992.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. siječanj 2022 22:02