IZBORNA STRATEGIJA

Zmajlović bi u Zagrebačkoj županiji subvencionirao police osiguranja od posljedica potresa

Ovim tempom izdvajanja iz proračuna, Zagrebačka županija će štetu od potresa sanirati za 300 godina, kaže kandidat SDP-a za župana
Mihael Zmajlović
 Ranko Suvar/CROPIX

Kandidat SDP-a za župana Zagrebačke županije Mihael Zmajlović rekao je u nedjelju u Zaprešiću da bi, postane li župan, subvencionirao police osiguranja od posljedica potresa.

- Šteta od potresa u Zagrebačkoj županiji procjenjuje se na više od 1,2 milijarde kune, a Zaprešić je jedan od gradova koji su najviše stradali u potresima - rekao je Zmajlović na konferenciji za novinare.

Naveo je kako je Županija dosad osigurala samo 3,5 milijuna kuna, ali ne za direktnu sanaciju, već za rad Fonda za obnovu čiji je osnivač, uz državu, Grad Zagreb te Krapinsko-zagorska županija.

Ovim tempom izdvajanja iz proračuna, Zagrebačka županija će štetu od potresa sanirati za 300 godina, ustvrdio je Zmajlović, a poražavajućim smatra to što Županija nije napravila ništa za obnovu Specijalne bolnice u Gornjoj Bistri, koja je dobila žutu naljepnicu i u kojoj u tim uvjetima trenutno borave pacijenti.

- Obnova nakon potresa jedan je od prioriteta u narednom mandatu. Na primjeru bolnice u Gornjoj Bistri potpuno je jasno da Županija nema nikakvu strategiju niti plan kad je u pitanju obnova od potresa niti jasne prioritete - ustvrdio je i dodao kako im je cilj pokrenuti aktivnosti obnove javnih zgrada, kao što je bolnica, ali i otići korak dalje te pomoći građanima kako se nositi u budućnosti s ovakvim situacijama.

Naglasio je da građani i mjesecima nakon potresa žive u neizvjesnosti te istaknuo da subvencijama polica osiguranja Županija može omogućiti individualno rješavanje ovog problema te tako ubrzati proces koji sad teče presporo.

Po pitanju potresa ne treba pristupati neodgovorno i treba razmisliti o aktivnostima kako ne prepustiti građane same sebi. Kroz subvencije treba osigurati da polica bude prihvatljiva i doslovno košta nekoliko stotina kuna godišnje za korisnika, dodao je.

- Konačni cilj nam je brinuti o budućnosti, osigurati veću razinu zaštite i osigurati da ljudi odmah mogu obnoviti oštećene nekretnine. U protivnom nam prijeti da se na obnovu čeka godinama i desetljećima što može potaknuti ljude na raseljavanje - zaključio je SDP-ov kandidat za župana Zagrebačke županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:24