VIŠESTRUKO PREPLAĆEN PROJEKT

ZMAJLOVIĆ DIGAO KREDIT I POTROŠIO MILIJUN KUNA NA OVAJ PORTAL Je li cijena opravdana?

Portal je financiran iz zajma od 20 milijuna eura koji je država podigla kod Svjetske banke
 Cropix / Bio portal

Ljubiteljima prirode od prošlog tjedna ponuđen je “Bioportal Državnog zavoda za zaštitu prirode, izradu kojeg je Ministarstvo zaštite prirode i okoliša platilo čak 914.000 kuna.

Zapravo, kako doznajemo u navedenome ministarstvu, riječ je o dva portala čija je izrada dogovorena jednim ugovorom s izručiteljem koji je izabran na javnom natječaju, piše Slobodna Dalmacija.

“Neto cijena ugovora iznosi 914.912 kuna i obuhvaća izradu dva portala. Jedan je javni (Bioportal), a drugi interni/sektorski portal koji, među ostalim, omogućava upravljanje i prostornim podacima, ali je i vrlo važna aplikacija Upisnik zaštićenih područja za koji je nadležno MZOIP”, stoji u informaciji koju smo dobili iz Ministarstva zaštite okoliša.

Skupe su licencije...

Budući da izrada portala standardno kvalitetnog dizajna i ponude (desetak rubrika s mogućnošću oglašavanja, kupnje ili aukcije) stoji najviše, “u vrh glave”, kako nam je potvrdilo više vlasnika news portala, dvadesetak tisuća kuna, zanimalo nas je što je sve plaćeno za “Bioportal” i njegovu internu verziju.

Radovi su, kažu u Ministarstvu, obuhvaćali pet cjelina, od analize postojećeg informacijskog sustava, preko ugradnje portala koji ima mogućnost pretraživanja i prikazivanja prostornih i neprostornih podataka, do edukacije osoblja koje će održavati portal i ugradnje spomenute aplikacije Upisnika zaštićenih područja.

Financiranje iz kredita

“Bioportal” je implementiran korištenjem tehnologija otvorenog kôda, što dugoročno donosi uštede na inače vrlo skupim licencijama serverskih programskih alata te u tom smislu također donosi uštede vezane uz troškove održavanja sustava”, ističu u Ministarstvu, a prenosi Slobodna.

Predstavljajući 21. svibnja “Bioportal” na prigodnoj prezentaciji, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović označio je kao ciljanu publiku portala i investitore koji planiraju zahvate u prostoru, ali i, istaknuo je, obične građane koji planiraju boravak u prirodi.

– Bilo da planirate neki zahvat, planirate boravak u prirodi ili samo da zadovoljite znatiželju, u svakom trenutku na interaktivnim će kartama biti dostupni podaci o prirodnim bogatstvima u svakom dijelu Hrvatske – kazao je Zmajlović, preporučujući portal u koji je utrošeno gotovo milijun kuna.

Portal je, kako doznajemo, financiran iz zajma od 20 milijuna eura koji je država podigla kod Svjetske banke za program pod nazivom “Projekt integracije u EU Natura 2000.”.

U ugovoru o tom zajmu država se obvezala i na informacijski sustav zaštite prirode i na spomenuti Upisnik zaštićenih područja.

A je li za sve to plaćena (pre)visoka cijena, prosudite sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 21:44