PRIŽELJKUJE POBJEDU

Zmajlović: ‘Očekujem promjene na čelu Zagrebačke županije, izađite na referendum protiv HDZ-a‘

Stjepan Kožić prevario je svoje birače. Pretrčao je HDZ-u, iako je prethodno tvrdio da je HDZ kriminalna organizacija, kaže SDP-ovac
Mihael Zmajlović
 Ranko Suvar/CROPIX

SDP-ov kandidat za župana Zagrebačke županije Mihael Zmajlović izjavio je u utorak kako u drugom krugu lokalnih izbora očekuje promjene na čelu županije i novog župana te pozvao građane da na Dan državnosti., 30. svibnja, "izađu na referendum protiv HDZ-a".

Zmajlović, kandidat SDP-a i HSS-a za župana, u prvom krugu lokalnih izbora u nedjelju, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), dobio je 29,08 posto glasova, dok je Stjepan Kožić, njegov protukandidat koalicije HDZ, SKNL, 365 Stranka rada i solidarnosti, HSU, HSLS, HNS dobio 44,93 posto glasova.

U izjavi za medije Zmajlović je u utorak poručio kako je SDP u skupštini Zagrebačke županije najjača lista. Dodao je kako vjeruje da će u drugom krugu izbora, velikim odazivom građana, Zagrebačka županija dobiti novog župana.

- I u Zagrebu se nakon dugo vremena pokazalo da su promjene moguće. Vjerujem da je to moguće i nakon 20-godišnjeg vodstva zaostale i zakržljale strukture u Zagrebačkoj županiji - ustvrdio je.

Drugi krug lokalnih izbora je ''novo miješanje karata i vjerujem da će se razlika nadoknaditi većim odazivom mojih birača spremnih glasati za promjene, koji su to propustili učiniti u prvom krugu", rekao je Zmajlović odgovarajući na novinarski upit.

Ovi su izbori, kaže, "i između dvije osobe, a ne samo dvije političke opcije i mislim da se aktualni župan Stjepan Kožić već prilično umorio. On je već čovjek u godinama i HDZ ga je pokušao iskoristiti nametnuvši mu dva zamjenika kako bi im zapravo prepustio vlast. To se neće dogoditi i pozivam građane na referendum protiv HDZ-a", izjavio je Zmajlović.

Upitan očekuje li stabilnu situaciju u Županijskoj skupštini što se tiče SDP-a, Zmajlović je rekao kako očekuje da će se skupštinska većina formirati nakon izbora župana te kako vode razgovore i očekuje da neće biti problema.

Zmajlović: 'SDP nije podbacio'

Vezano uz SDP-ove rezultate na nacionalnoj razini, Zmajlović kaže da stranka nije podbacila. Očekuje SDP-ovu pobjedu u Rijeci, a zadržao je i "svoje sredine", pobijedili su u prvom krugu gradonačelnici Vrbovca i Jastrebarskog.

"Vjerujem da ćemo uspjeti i u drugom krugu pobijediti HDZ", dodao je.

Upitan je li zbog nešto lošijih SDP-ovih rezultata nego na prošlim izborima odgovornost na vodstvu stranke i predsjedniku Peđi Grbinu, Zmajlović je rekao kako je na lokalnim izborima uvijek odgovornost na kandidatima i lokalnim organizacijama, jer se na terenu vidi višegodišnji rad tih ljudi, koji građani prepoznaju u svojim sredinama.

- Dosadašnji župan Stjepan Kožić nakon 20 godina nije u prvom krugu potvrdio mandat, želim najaviti kraj dugogodišnje vladavine - rekao je Zmajlović, ustvrdivši da je Kožić kao HDZ-ov kandidat "zapravo prevario svoje birače".

- Prije četiri godine se kandidirao kao kandidat jedne stranke i koalicije da bi nakon godinu dana pretrčao HDZ-u, iako je prethodno tvrdio da je HDZ kriminalna organizacija i da nikad neće doći na vlast - izjavio je Zmajlović.

Dodaje kako Kožić "sad građanima opet poručuje da je župan kojemu se vjeruje. No ne može mu se vjerovati jer je obećavao u Zagrebačkoj županiji širokopojasni internet u svakom selu i kući od 2018. i dosad se ništa od toga nije dogodilo - drži Zmajlović.

Ustvrdio je i kako je županu kroz 20 godina vladavine kroz ruke prošlo više od 20 milijardi kuna, a još uvijek imamo neefikasne domove zdravlja bez rentgena, bez specijalista i liječnika primarne zdravstvene zaštite, imamo lošu cestovnu infrastrukturu. To želimo mijenjati, poručio je Zmajlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:55