PLINSKA AFERA

Znaju se imena kupaca, USKOK sve istražuje, vladajući odlučili: Nitko neće biti smijenjen!

Ključno je pitanje tko će zbog HEP-ove prodaje plina ispod cijene snositi političku odgovornost. Kako sada stvari stoje - nitko

Šef HEP-a Frane Barbarić i ministar Davor Filipović

 Damjan Tadić/CROPIX

Nakon desetak dana plinske afere, nakon što je USKOK ušao u HEP tražeći dokumentaciju, nakon što se sedam sati o aferi raspravljalo na saborskom Odboru za gospodarstvo, a u petak cijela saborska oporba protestno napustila saborsku sjednicu - i dalje nije odgovoreno na ključno pitanje tko će zbog cijele situacije HEP-ove prodaje plina PPD-u ispod cijene snositi političku odgovornost.

Iako je potpredsjednik Vlade Oleg Butković najavljivao da će "biti posljedica ako se utvrdi politička odgovornost", nakon te izjave ipak se povukao ističući da se u HDZ-u, na predsjedništvu stranke, na kraju nije razgovaralo o potencijalnim smjenama ni o političkoj odgovornosti. U petak, nakon što je oporba napustila sjednicu, a zastupnik Mosta Zvonimir Troskot, koji je aferu razotkrio, zazvao "nove izbore", Butković se nije javljao na pozive i poruke.

Spekuliralo se, podsjetimo, da će jedan od dvojice političkih aktera - ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ili predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić - koji su međusobno razmjenjivali dopise i mailove, a onda se optuživali tko je koga obavijestio, a tko upozorio, morati otići.

Odgovornost Vlade

Za Mostova Zvonimira Troskota odgovornost je na cijeloj Vladi Andreja Plenkovića. Uostalom, kako kaže, HEP je zbog odluke Vlade Andreja Plenkovića kupovao plin od Ine po cijeni od 47 eura po megavatsatu te ga prodavao građanima i zaštićenim kupcima za 41 euro, no onda su se skladišta napunila i nastali su viškovi.

- Pa sve je ključne aktere od HEP-a do Ministarstva gospodarstva postavio Plenković. Ovo meni izgleda kao isplanirana afera. Dakle, ja mislim da Vlada mora pasti i da se mora ići na nove izbore - rekao je za Jutarnji.

Osim toga, Troskot je naglasio da se Plenković pod hitno mora smijeniti Franu Barbarića, predsjednika uprave HEP-a, jer "ne može na čelu takve organizacije biti mešetar nekretnina", a financijski bi morao odgovarati i Pavao Vujnovac, smatra Troskot, za HEP-ov gubitak od 10 milijuna eura.

- Sada se zna koliko je točno novaca u pitanju i mislim da bi se taj novac morao vratiti u proračun - kaže.

Što se ministra gospodarstva Filipovića tiče, Troskot je napomenuo da je njegova najveća odgovornost što nije hrabro istupio "protiv predatora o kojima je govorio". Inače, saborski zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar u petak je prozvao Most za naklonost Filipoviću govoreći da su Mostovci blisko surađivali s kabinetom ministra gospodarstva u razotkrivanju plinske afere, a optužbe na račun povezanosti DP-a i PPD-a nazvao je "dvorskim spletkama".

Mimo sukoba DP-a i Mosta, oporba se udruženo izjasnila da se "HDZ pravi da se ništa ne događa". Peđa Grbin, šef SDP-a, tako je rekao da je "vlast do vrata ukopana u pljačku plina", a Sandra Benčić iz Možemo! da "je Plenković morao sve znati o plinskoj aferi".

O tome koliko je situacija komplicirana svjedoči i najnovija crtica iz HROTE, čiji je čelnik Boris Abramović nekidan potvrdio informaciju da je upravo PPD kupio 63 posto HEP-ova plina koji je bio višak. Naime, Ina, koja je HEP-u prodala plin za 47 eura, na kraju je, na jednoj od aukcija, kupila natrag taj plin za jedan cent, iako je riječ o samo 1000 MWh.

Oglasio se PPD

U petak su i iz PPD-a reagirali na "insinuacije" da im se pogodovalo u prodaji viškova plina po niskim cijenama, demantirajući da su plin kupovali za jedan cent po megavatsatu i pozivajući institucije da istraže slučaj i pojasne sve procedure vezane uz plinsko tržište.

Naime, u Saboru je u četvrtak održana tematska sjednica Odbora za gospodarstvo na kojoj je čelnik HROTE-a Boris Abramović naveo da je PPD kupio 63 posto viškova plina. Osvrćući se na to, iz PPD-a naglašavaju "kako je riječ o alokaciji energije uravnoteženja, odnosno viškova i manjkova plina u transportnom sustavu, između aktivnih voditelja bilančnih skupina na tržištu plina u Republici Hrvatskoj.

Informacije o alociranim udjelima dosad nisu bile vidljive PPD-u, kao nijednoj drugoj tvrtki koja ima ulogu voditelja bilančne skupine i smatramo izrazito neprofesionalnom činjenicu da pojedinci već danima barataju podacima HROTE-a, prije nego što je HROTE izradio obračun za lipanj te ih selektivno prikazuju".

Postupali su, kažu, u skladu s obvezama. Ističu da je uloga voditelja bilančne skupine definirana Zakonom o tržištu plina, Pravilima organizacije tržišta plina i Mrežnim pravilima transportnog sustava te da je PPD, kao i ostali voditelji bilančnih skupina, postupao u skladu s obvezama koje su definirane tim propisima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:21