SABORSKI SUKOB

'ZNALI SMO DA JE UGLAĐEN, ALI SAD ZNAMO I DA JE OD KRVI I MESA' Brojni HDZ-ovci ostali su šokirani premijerovim ponašanjem u Saboru

 
Andrej Plenković i Nikola Grmoja, okršaj u Saboru
 HRT screenshot

Andrej je zagrebački dečko s dalmatinskim korijenima, pa mu temperament sigurno ne nedostaje. Ali, ponašati se zna, pa usprkos tim nepravednim etiketama kojim ga je Nikola Grmoja ‘krstio’ sigurno ga ne bi udario”, rekao nam je ‘dan poslije’ jedan istaknuti hadezeovac koji tvrdi da je premijera Plenkovića teško pogodilo da ga se optužuje za veleizdaju. “Ako tko ima diplomatsko iskustvo, onda je to Plenković, pa sigurno i u slučaju europskog puta Srbije i odnosa Hrvatske prema susjedu dobro zna što radi. A Grmoja ni o diplomaciji ni o vanjskim poslovima ništa ne zna i pokušava niskim udarcima dobiti simpatije krajnje desnog korpusa”, kaže naš sugovornik.

Plenković je iskazao ljutnju i dan poslije burnog zasjedanja Sabora rekavši da političari mogu trpjeti uvrede, klevete, pa čak i laži, “ali optužbe za veleizdaju nećemo trpjeti”. “Nećemo dopustiti da se Hrvatskom širi mržnja kao što je širi Most. Tu podvlačimo crtu, to su takvi politički akteri s kojima ni u kojoj varijanti nećemo surađivati.”

Svi hadezeovci, kao jedan, ustali su u obranu svog šefa, a Sunčana Glavak, koja je dugo bila glasnogovornica Vlade i bliska Plenkovićeva suradnica kaže da premijer često zna i žustro nastupati, ali da bi se fizički obračunavao u Saboru, ne pada mu na pamet. Predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru Branko Bačić smatra da je Grmojin agresivni nastup rezultat frustracija što pada rejting Mosta. “Oni se još ne mogu oporaviti od šoka nakon što je tajnica Vlade pripremila odluku o razrješenju tri njihova ministra.” Bačić kaže da u HDZ-u nikada nisu pisali kaznene prijave, a da nije siguran da uvreda za veleizdaju ne zavređuje i angažman državnog odvjetnika.

Hadezeovci su dan poslije gotovo nezapamćenog dana u Saboru pokušali stvoriti sliku o Grmojinu ‘bijegu’ nakon što mu se žustrim koracima približavao Andrej Plenković, pa je ministar Tomislav Tolušić rekao da je ekipa iz Mosta bezobrazna, a Grmoja izrazito brz dečko.

“Premijer je reagirao ljudski, svatko bi tako reagirao. Nije se išao tući”, smatra ministar Oleg Butković, a u obranu šefa ustao je i ministar Tomo Medved.

Tomislav Ćorić kaže da je apsolutno primjereno da se onoga tko te optuži za veleizdaju i zove ‘anemičnim’ pita što je mislio i da je riječ o jeziku ulice. Ipak, mnoge je hadezeovce Plenković, koji slovi kao uglađeni diplomat, iznenadio, iako su znali da je brz na jeziku u Saboru. Očito, dugo može trpjeti, ali kad se prijeđe granica, vidljiv je i njegov ljudski temperament”, kaže naš sugovornik koji premijera dugo poznaje.

“Oni koji znaju Plenkovićeve reakcije znaju i to da je posve krivo smatrati ga osobom koja ne iskazuje temperament, pogotovo kad je riječ o nepravdi. Baš obratno, i ne treba zaboraviti da je u mladosti bio i sportaš, da zna reagirati žustro, kao što zna kako se treba ponašati kao političar. Očito mu nitko dosad nije pod nos stavio tako ružnu kvalifikaciju kao to da je nacionalni izdajnik, a Grmoja je sigurno računao da će ga tako najlakše izazvati”, tvrdi naš sugovornik.

“Nitko nije protiv žestokih diskusija, pa i provokacija, ali mržnje i laži ne smije biti u politici ni u parlamentu. Sigurno je da to vide i građani i da jednom treba stati na kraj da se ljudi iz politike javno vrijeđaju i na osobnoj razini. To je nedopustivo.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:27