'NPO'

'Znam što je izvukao naš ribar! Taj uređaj može imati civilnu i vojnu namjenu. U slučaju da je vojni, onda ova cijela priča dobiva drukčije dimenzije'

 
 Privatni album / Slobodna Dalmacija

Između otoka Mljeta i otočića Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima ribari su u mrežama izvukli krajnje neobičan ulov. Plutaču s lancima i utegom, opremljenu elektronskom opremom bez natpisa i jasnog identiteta pripadnosti plovilu, institutu ili naciji.

Posada ribarskog broda “Marian II” s oko 140 metara dubine povukla je nepoznati sadržaj koji im je pokidao mreže i koji ih je u najmanju ruku začudio kada su ga izvukli na površinu. Umjesto bogatog ribljeg ulova, izvukli su “NPO” (nepoznati podmorski objekt).

Darko Kunac Bigava/MORSKI.HR

Kako se kasnije doznalo uređaj potječe s broda USNS “Bruce C. Heezen”, specijaliziranog oceanografskog broda, koji je višenamjenski istraživački brod, a koji podupire flotna djelovanja američke Ratne mornarice.

Taj specijalizirani vojni oceanografski brod bio je na redovitom remontu u riječkom brodogradilištu “Viktor Lenac”, koji je bio Lenčev 40. projekt za američku ratnu mornaricu.

No, ono što je još čudnije u ovoj ionako čudnoj priči, jest činjenica da je uređaj koji su ribari “ulovili” u morskim dubinama, još uvijek bio u poštanskom omotu, odnosno na njemu su se jasno vidjele oznake “DHL-a”, odnosno nije bio ni raspakiran, što znači da nije ni radio, odnosno bio uključen, piše Slobodna Dalmacija.

Anonimni ekspert

O kakvom se uređaju radi, porazgovarali smo s vojnim ekspertom koji je želio ostati anoniman.

- Radi se u multisenzorskom uređaju za prikupljanje raznih podmorskih podataka (geološki, hidrografski...). To je po svemu sudeći akustični lokator ili tzv. hidrofonska stanica, koja prikuplja zvukove. Očigledno im je uređaj s broda ispao slučajno jer nije bio ni uključen.

Kako je brod prolazio kroz hrvatske teritorijalne vode, na njemu je trebao biti i pripadnik hrvatske Obalne straže koji ga je prepratio do izlaska iz naših teritorijalnih voda - kazuje naš sugovornik.

Ovakav uređaj može biti civilni ili vojni.

- Da, on može biti civilne ili vojne namjene. Ako se radi o uređaju vojne namjene, onda ova cijela priča dobiva drukčije dimenzije. Naime, ako je vojni uređaj, onda se može raditi o određenim pripremama za “baziranje” ili dolazak neke vrste naoružanja u to područje (podmornica) - kaže sugovornik za Slobodnu Dalmaciju.

Da se i najboljima događa da izgube dio vojne opreme govori ovaj slučaj, a da je sam uređaj, očigledno upao u more najbolje govori i putanja broda, nakon što su utvrdili da uređaja nema na brodu.

Naime, brod je, a što se i vidi po njegovu daljnjem kretanju “lutao”, odnosno vraćao se na prijašnji kurs ne bi li pronašao uređaj. Dali su se u potragu za uređajem čim su utvrdili kako on nije na brodu, no nisu ga uspjeli naći.

Na isti način se traga i u slučajevima kada u more upadne putnik ili član posade, tada se brod po istom kursu vraća natrag, odnosno vraća se na onu poziciju na kojoj je prvi put primijećeno da na brodu nema nekog putnika ili člana posade.

Da uređaj u trenutku pada u more nije bio uključen govori i činjenica da ga nisu pronašli, jer da je bio uključen, zasigurno bi davao signale na USNS “Bruce C. Heezen” i posada bi ga uočila, odnosno znala bi se njegova pozicija u moru.

Eto, Amerikanci su imali “sreću” da su hrvatski ribari uhvatili ulov koji im je pokidao mreže i napravio štetu od najmanje 20 tisuća kuna. Da nije bilo tog ulova “vuk bi izija magare” i nitko ne bi saznao za ovaj gubitak opreme.

A ribarima je najvažnije da su dobili odštetu.

- S đavlom došlo, s đavlom otišlo. Bili su došli Amerikanci s brodom do nas, mi se tu vrtimo oko Mljeta, bliže kraju, i vratija sam im taj njihov uređaj - govori nam Darko Kunac Bigava, ribar iz Podgore, koji je, ni kriv ni dužan, zahvaljujući svom neobičnom ulovu postao prava medijska zvijezda.

Darko Kunac Bigava/MORSKI.HR /

Velika šteta

Dakle, on je u srijedu oko 18 sati, na moru između Mljeta i otočića Svetog Andrije, u mrežu uhvatio sto kilograma težak nepoznat uređaj. Ispričao nam je kako ga je, usprkos svojoj impresivnoj kilaži i pomoći još dvojice članova posade na brodu “Marian II”, jedva izvadio.

Drž’ ne daj, u međuvremenu se ispostavilo kako je najvjerojatnije u pitanju vojni uređaj pristigao iz NASA-ina centra u Americi i da je u ribarskoj mreži završio zato što je ispao iz američkog vojnog oceanografskog broda USNS “Bruce C. Heezen”, koji plovi na istoj ruti kao i Bigavina koćarica.

Čim su Darkove slike pronađenog, vjerojatno mjernog uređaja preplavile internet, podgorskog su ribara kontaktirali iz Hrvatske obalne straže i poručili mu da Amerikancima vrati njihov uređaj.

Ali Darko je rekao “ni čut dok mu ne plate”, jer mu je nanesena velika šteta, a još ga je, kako nam se potužio, naljutilo što su ga lagali da je Radio Dubrovnik objavio da lovi ribu na području zabrane izlova.

- Nema šanse da im vratim ako mi ne plate štetu! Radije ću ga opet bacit u more. Pare na ruke ili ništa od uređaja! - bio je jasan Darko Kunac Bigava kad smo ga nazvali.

Pa hoće li vam platiti, pitali smo ga nakon primopredaje.

- Da ‘oće li mi platit? Već su mi platili! Tražija sam 20 iljada kuna i toliko su mi dali. Već sam naručija materijal, puno mi je opreme uništeno. Reka sam vam, s đavlom došlo, s đavlom otišlo - komentira Darko Kunac Bigava, pa nastavlja:

- Ma i mislija sam ja da bi to šta smo uvatili u mrižu moglo ispast s tog američkog broda. Bija sam siguran 99,999 posto i ispalo je da sam u pravu. Taj se brod vrtija oko nas, a po uređaju se vidilo da nije bija dugo u moru. Po kadenama i sajlama se ništa još nije bilo uvatilo...

Nije ga puno ni briga čemu taj uređaj služi, njemu je najvažnije da je obeštećen.

Ulovili se u mreže još išta osim NASA-inih uređaja?

- A nađe se koji mol, trlja, grdobina... Bude uvik nešto - kaže nam stari morski vuk Darko Kunac Bigava.

Tko je odobrio plovidbu?!

- Za ratne i javne brodove ulazak i boravak u teritorijalnim vodama RH odobrava Ministarstvo vanjskih poslova. Istovremeno u hrvatskim teritorijalnim vodama može biti maksimalno tri strana ratna broda. Taj brod je zasigurno tražio nešto, budući da je njegova “putanja” odnosno njegov kurs zaista neobičan.

No, ni Ministarstvo obrane ni Obalna straža RH nisu Lučkoj kapetaniji Dubrovnik dali obavijest za pomorce da u tom području izbjegavaju plovidbu, odnosno da budu oprezni.

Da je ta obavijest javljena Lučkoj kapetaniji Dubrovnik, oni bi zasigurno o tome izvijestili sve pomorce, odnosno brodove koji tuda plove - kaže nam jedan dubrovački pomorac, kapetan duge plovidbe.

MORH: Mi smo odobrili

“Sukladno zakonskim propisima, Ministarstvo obrane je uz druga nadležna tijela izdalo prethodnu suglasnost Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za provedbu aktivnosti ispitivanja opreme i uređaja za istraživanje mora znanstveno-istraživačkom brodu Bruce C. Heezen iz sastava Ratne mornarice SAD-a.

Konačno odobrenje za provedbu aktivnosti, a temeljem prethodno pribavljenih suglasnosti izdalo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Sukladno Pomorskom zakoniku, provedbu predmetne aktivnosti na američkom brodu pratila su dva časnika Hrvatske ratne mornarice”, stoji u dopisu kojega smo dobili od Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Tabak: Pitajte Obalnu stražu što ovaj brod zapravo radi

Na naše pitanje što istraživački brod američke Ratne mornarice radi u hrvatskim vodama vojni analitičar Igor Tabak samo se nasmijao.

“Uređaj koji je pronađen može služiti za snimanje magnetskih polja, morskih struja, zvuka ili za postavljanje raznih bova i navigacijskih točaka, kao i za izradu kartografskih projekcija, odnosno za sve ono što treba ratnoj mornarici.

Međutim, što on točno u Jadranu radi od izlaska iz Viktora Lenca to znaju samo naši pripadnici Obalne straže koji se na njemu nalaze”, kaže za “Slobodnu” Tabak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:16