DAVOR BOŽINOVIĆ

‘Znamo da Hrvatima koji su uhićeni u Zambiji nije ugodno, ali nemam nekih prigovora na postupanje‘

‘MUP je već nekoliko puta komunicirao s uhićenim Hrvatima i hrvatski su konzuli u nekoliko navrata odlazili u Zambiju‘, rekao je Božinović

Davor Božinović

 Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović rekao je tijekom gostovanja u emisiji Danas RTL Televizije da još uvijek nije potrošio svoj prvi euro te da je ulazak Hrvatske u Schengen veliko olakšanje i uzbuđenje.

- Šest godina svakodnevno smo se bavili Schengenom, uz ostale poslove. Došao je i taj trenutak 8.12 kada smo dobili potvrdu Vijeća ministara, ovo je bilo svečano obilježeno, svi zajedno potvrdili što govorimo godinama, a to je da je RH zaslužila nego je i postala članicom - rekao je Božinović.

Ministar je rekao da će policajci koji su radili na graničnim prijelazima sada prijeći na druge poslove, poglavito one vezane uz borbu protiv graničnog kriminala. Dodao je da će njih više od 700 biti u toj ili drugoj liniji rada.

Kućice na granicama će ostati za slučaj da neka zemlja ili niz zemalja poželi aktivirati interne granice. Ministar je rekao da će se policajci koji su radili na granici rasporediti po postajama koje se nalazi u blizini tih prijelaza. Najveći dio onih koji su radili na graničnom prijelazu Bregana bit će prebačeni u Samobor i Zaprešić.

Božinović je rekao i da su sigurnosni problemi danas kompleksniji nego ikad.

- Problem su migracije, aktivno radimo i prepoznati smo, iako tada nismo bili članica Schengena, da usklađujemo postupke na europski odgovor - rekao je ministar.

Božinović smatra da su se migracije povećale zbog posljedica siromaštva, klimatskih promjena, rata, agresije na Ukrajinu.

- Elementi koji utječu na povećanje broja migranata, policija je ta koja će s drugim službama dati odgovor na to - dodao je ministar.

Božinović je upitan i slučaju Hrvata koji su u Zambiji uhićeni zbog sumnje u trgovinu ljudima.

- Poznato vam je da naše institucije imaju osnovanu koordinaciju. DORH i policija su krenuli s izvidima i treba po svakom slučaju vidjeti na temelju čega su donesene odluke, upisi, rješenja - rekao je ministar.

Božinović je rekao da se još ne može reći je li pogreška učinjena u Hrvatskoj te da se slučaj još uvijek istražuje.

Ministar je dodao da je Ministarstvo unutarnjih poslova već nekoliko puta komuniciralo s uhićenim Hrvatima te da su hrvatski konzuli u nekoliko navrata odlazili u Zambiju i razgovarali s hrvatskim državljanima te tamošnjim institucijama.

- Znamo da su u situaciji koja nikome nije ugodna, ali nemam nekih prigovora na postupanje - rekao je ministar.

Božinović je rekao da postoje procedure za posvajanje djece iz Afrike te da iz svakog slučaja mogu izvući zaključci i pouke te situacija dodatno poboljšati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:14