MEDICINSKI DESETOBOJCI

ZNAMO LIJEČITI! NISMO TU SAMO DA SMETAMO NA PUTU DO 'PRAVOG' DOKTORA' Aleksandar Ljubotina, jedan od najboljih liječnika obiteljske medicine

Normalno je da nećemo ugraditi bypass ili liječiti oboljele od raka. Želja mi je nabaviti ultrazvuk da se mogu posvetiti dijagnostici
 Tea Cimas / CROPIX;

Kao što Linić nije izmislio PDV i poreze već je osigurao efikasnost naplate, tako ni ova reforma nama ne mijenja nešto posebno već podcrtava pravila koja su i prije vrijedila. I ranije smo se brinuli za bolovanja i liječili pacijente koliko god je bilo u našoj moći - priča doktor Aleksandar Ljubotina, jedan od najpopularnijih riječkih liječnika obiteljske medicine.

HZZO: Svako četvrto bolovanje je predugo

Promjena stavova

Ljubotina je lani doktorirao na temu “Prediktori suradljivosti pacijenata u liječenju nekomplicirane arterijske hipertenzije” i osim što u Cambierijevoj ulici ima ordinaciju sa oko 1500 pacijenata, asistent je na Medicinskom fakultetu u Rijeci na katedri za obiteljsku medicinu. S visokom prosječnom ocjenom od 4,52 koju su mu dodijelili pacijenti, s time da je u stavci zakonitost i etičnost dobio čistu peticu, Ljubotina je na portalu najdoktor.hr proglašen jednim od najboljih hrvatskih liječnika opće medicine, a komentari vezani uz njegovo ime redom su pozitivni.

Stoga ni ne čudi da pozdravlja reformu koja ističe stavljanje pacijenata u prvi plan i naglašava razinu pomoći kod obiteljskih liječnika, a taj standard osigurava kroz praćenje i nagrađivanje rada ordinacija.

'JEDINA JE MOGUĆNOST SMANJITI PRAVA PACIJENATA!' Šef Liječničke komore Minigo o prijedlogu šefa HZZO-a

- Možda treba naglasiti da je ova reforma usmjerena najviše k promjeni stavova i percepciji obiteljske medicine. Ali, ne prema nama nego prema pacijentima i bolničkim specijalistima. Postoje dvije osnovne percepcije obiteljske medicine. Prvu nazivam ‘percepcija cvijeta’. Znači, obiteljska medicina je u sredini, a okolo su latice koje predstavljaju bolničke specijaliste. Mi smo ti koji liječimo pacijente i u slučaju potrebe konzultiramo kolege specijaliste ili im, pak, predajemo pacijente na liječenje. Normalno je da nećemo niti možemo liječiti onkološkog pacijenta, stavljati bypasse i slično. Druga je percepcija da smo mi isključivo ‘vratari sustava’ ili ‘gate keeperi’, kako to nazivaju u britanskom zdravstvu. Tu je sustav, bolnica, kao ‘raj na zemlji’ za pacijenta, a ja dižem rampu kada treba. Pacijenti me, kao obiteljskog liječnika, percipiraju kao smetnju pri dolasku ‘pravom’ doktoru. Meni se više sviđa ova prva percepcija cvijeta, ali ova druga prevladava. Nema smisla studirati medicinu i raditi toliko na sebi da bismo bili samo vratari - govori Ljubotina.

Medicinski desetobojci

- Treba reći i to da je naša važna funkcija ono što su njemački liječnici počeli spominjati prije pet godina, a to je kvartarna prevencija. Imamo primarnu zaštitu kod zdravih ljudi, sekundarnu kod bolesnih i tercijalnu kod jako bolesnih. Kvartarna prevencija je, zapravo, čuvanje pacijenata od pretjeranih pretraga i pretjeranog uzimanja lijekova, takozvane polipragmazije. Dakle, imate deset specijalista i svaki da svoj lijek, pa na kraju pacijent uzima 15-ak različitih lijekova. Mi smo tu da kažemo ‘ovaj lijek ne ide s drugim, vaša jetra to ne može podnijeti’ - govori Ljubotina.

Razgovaramo u njegovoj ordinaciji pred kraj jutarnje smjene, kada se broj pacijenata lagano smanjio i liječnik nam može posvetiti nešto vremena. Ordinacija je solidno opremljena, imaju EKG i spirometriju, kao i pribor za malu kirurgiju, tlakomjer i drugu ambulantu opremu, a kaže da im je želja nabaviti ultrazvuk da se mogu posvetiti dijagnozi bolesti pacijenata i da ih, ako nije potrebno, ne šalju specijalistima. Priznaje da ima i ambulanti koje su bolje opremljene. Nabava opreme, kaže, ovisi o individualnim naporima liječnika i vještinama oko pronalaženja sponzora te bi volio da ih sustav malo više podupre.

- Da bi se reforma, koja nije loše zamišljena, mogla provesti u punoj mjeri, mi bismo morali biti puno bolje opremljeni. Na primjer, svi bismo trebali imati EKG, spirometriju i ultrazvuk - kaže. Ljubotina ističe da su i liječnici obiteljske medicine također specijalisti sa svojim područjem djelovanja, ali nisu jednako cijenjeni kao bolnički doktori. Uspoređuje to s atletikom.

- Mi smo medicinski desetobojci. Ako nekoga pitanje kako se zove svjetski prvak na 100 metara, svi znaju odgovor. A za desetobojca rijetko tko - kaže.

Šahovska partija

Ljubotina se bavi zdravstvenom psihologijom, posebice zdravstvenim ponašanjem pacijenata, prema čemu je i usmjerena ova reforma.

- Ono što u zdravstvu može donijeti najviše uštede jest suradljivost pacijenata. I u načinu života i u životnom stilu, kao i u propisanom uzimanju lijekova. Takve suradnja nema baš puno. Evo, jutros je došla pacijentica čiji je muž umro. Dala mi je ovo i rekla da razvrstam pa da nekome dam - priča i pokazuje vrećicu punu lijekova.

Pitamo ga što se konkretno, u njegovu slučaju, promijenilo u zadnja dva dana.

- Ništa posebno, zasad. Jedino što imamo nove uputnice na koje smo se već priviknuli. A1, A2, 3, 7, B2, B3, kao šahovska partija - smije se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:48