ŠESTERO KANDIDATA

'ZNATE LI IJEDNU AFERU KOJU JE OTKRIO HRT?' Kandidati za NO HRT-a pod paljbom u Saboru

Gotovo svi kandidati istaknuli su kako je HRT-u potrebna reorganizacija i kvalitetniji program
zagreb,220207hrt zgrada na prisavlju, krim policija u zgradifoto: drago sopta-slobodna-
 Drago Sopta / CROPIX

- Je li gledanost bitna za HTV? U kojem se sustavu revizije nalazi HRT? Što mislite o trenutnom stanju na HRT-u? Ima li na HRT-u više političkih pritisaka ili autocenzure? U kom smislu novinari sudjeluju u upravljanju HRT-om? Tko predsjeda Nadzornim odborom - bila su samo neka od pitanja koja su članovi saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije uputili šestero kandidata koji su se prijavili za Nadzorni odbor HRT-a za preostali dio mandata, odnosno, za naredne tri godine.

Jednu skupinu kandidata, Odbor je već saslušao prije nekoliko tjedana, pa će iz te i današnje skupine biti odabrana dva člana koji će u Nadzornom odboru HRT-a popuniti mjesta koja su ostala upražnjena nakon sto je otišla Vesna Kusin i to još prije sedam mjeseci, te Goran Krmpotić koji je dao ostavku nakon poznate seks afere na HRT-u.

Objava informacije o donošenju pravomoćne oslobađajuće presude protiv Gorana Krmpotića

Članovi Odbora za medije danas su tako postavljali pitanja stručnoj suradnici u osnovnoj školi Mateji Bublić, odvjetniku Borisu Kozjaku, gospodarstveniku, profesoru i kulturnom djelatniku Boži Mimici, magistrici ekonomije s dugogodišnjem radom u medijima Draženi Slade-Šilović, novinaru specijaliziranom za ekonomiju Darku Markušiću, te gospodarstveniku Ivanu Tomašeku.

Tomašek, koji je u kratkom predstavljanju kazao kako ima svoju tvrtku i bavi se veleprodajom pribora za kožu i obucu, nekako se činio najnepripremljenijim za razgovor. Nije znao ni odgovor na pitanje kako se zove sef Nadzornog odbora čiji član želi biti.

- Nisam pitao, nisam tražio po internetu, tako da ne znam, kazao je Tomašek kojeg je sasvim iznenadilo prvo pitanje koje mu je postavio član Odbora za medije Goran Beus Richembergh.

- Jeste li svjesni da ste prekršili zakon jer živite na jednoj adresi, a prijavljeni ste na drugoj - pitao je Beus Richembergh.

- Boravište mi je u Zaprešiću, a prebivalište u Vukovaru. Živim na obje adrese i nisam prekršio zakon, odgovorio je Tomašek.

- Nije na meni da komentiram, ali prekršili ste zakon, odgovorio je Beus Richembergh.

Bože Mimica, odgovarajući na pitanje o političkim pritiscima i autocenzuri na HRT-u, istaknuo je kako se "izvana vidi da tamo svatko gura svoje interese", dok je Darko Markušić na upit "zbog čega pada gledanost Informativnog programa HRT-a", članovima uputio protupitanje.

- Znate li ijednu aferu da ju je otkrio HRT - odgovorio je Markušić i dodao kako HRT kasni s vijestima, stalno prati druge medije, te premalo radi na svom programu.

Gotovo svi kandidati istaknuli su kako je HRT-u potrebna reorganizacija, kvalitetniji program, te bolja suradnja unutar kuće.

Jedan od kandidata Svetozar Šarkanjac nije došao na razgovor, ispričavši se zbog ranije zakazanog službenog puta u inozemstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:37