VELIKA ŠKRTICA

Znate li koliko novca poklonite državi ako nemate djecu?! Cifra bi vas mogla iznenaditi...

Velika škrtica napravila je izračun na primjeru prosječne hrvatske bruto plaće od 1386 eura

Velika škrtica

Ako ste među onima koji radije uživaju u samoći, znajte da to dolazi uz cijenu koja uopće nije mala - naime, porezni sustav tako je napravljen da samcima na kraju mjeseca ostane manje od bruto plaće od osoba s djecom, a kad taj iznos pomnožimo s 12 mjeseci, ispada da samci svake godine državi prosječno poklone tisuću eura.

Da bismo to dokazali, Velika škrtica napravila je izračun na primjeru prosječne hrvatske bruto plaće od 1386 eura. Od nje smo potom oduzeli iznos za doprinose mirovinskog osiguranja, osobni odbitak, porez na dohodak te zagrebački prirez te usporedili kako te dvije računice izgledaju u slučaju samačkog života, a kako u slučaju poreznog obveznika s prijavljenim jednim djetetom.

Razlika je očigledna te prvenstveno proizlazi iz različitog iznosa osobnog odbitka za samca u odnosu na osobu s djetetom. Naravno, taj je odbitak već kod ovog drugog, što znači da mu se porez na dohodak te prirez obračunava na manji dio plaće, a čime mu na kraju mjeseca ostaje viši neto iznos.

Kako te brojke izgledaju, pogledajte u našem kratkom videu.

* Video je snimljen prema podacima iz 2021. godine kad je porez na dohodak iznosio 24 posto. U međuvremenu je taj iznos smanjen na 20 posto.


Imate prijedlog za veliku škrticu?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image

Velika skrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:35