POZDRAVILI POVEĆANJE

Znatno raste iznos dozvoljenog primitka za uzdržavane članove: ‘Studenti moraju plaćati dosta skupe stanove...‘

Boris Lalovac pozdravio je i povećanje iznosa primitaka učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga

Peđa Grbin, Mirela Ahmetović, Boris Lalovac, Branko Grčić
 

 Tomislav Kristo/Cropix

Vladajući i oporbeni zastupnici su, tijekom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, pozdravili povećanje sa 15.000 na 24.000 kuna iznosa primitaka kojeg neka osoba može ostvariti i smatrati se uzdržavanim članom.

Boris Lalovac (Klub SDP-a) pozdravio je i povećanje iznosa primitaka učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga na koje se ne plaća porez na dohodak.

"To podržavamo - s naznakom da bi to svakako trebalo u budućnosti povećavati. Pogotovo s obzirom na to da su cijene najmova stanova, posebice u Zagrebu, otišle višestruko gore i da veći dio dohotka kojeg studenti zarade moraju plaćati ide na dosta skupe stanove", kazao je.

Zastupnici su u objedinjenoj raspravi, uz konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, podržali i konačne prijedloge izmjena i dopuna Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza te izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama.

Zakonom o administrativnoj suradnji u području poreza se, zbog brzog digitaliziranja gospodarstva i prekogranične dimenzije poslovanja putem tzv. platformi, daljnje jača borba protiv poreznih prijevara, sprječavaju utaje i izbjegavanje plaćanja poreza. Zrinušić je kazao da se to odnosi na platforme koje su osnovane u Hrvatskoj (E kupi i dr.) i one koje se nalaze u drugim državama, ali ih koriste naši građani (Booking.com, Glovo, Wolt, Uber i dr).

Poreznoj upravi dostavljat će se i primici stranih državljana s nekretninama u Hrvatskoj

Vezano uz nekretnine, Zrinušić je rekao da će se sada i našoj poreznoj upravi dostaviti i primitci stranih državljana koji imaju nekretnine u Hrvatskoj, iznajmljuju ih, a primitke ne prijavljuju našoj poreznoj upravi.

Na upit Marijane Puljak (Centar), odgovorio je da, prema eVisitoru, na 100.000 nekretnina koje se iznajmljuju, sobe i postelje na dan 2. studenoga ove godine u Hrvatskoj iznajmljuje 4.980 stranaca, a njih 2.381 ih ima u najmu ili zakupu.

Zakonom o kreditnim institucijama će od 1. siječnja 2023. Europska središnja banka postati nadležna za nadzor značajnih institucija u RH, za zajedničke postupke za sve nadzirane subjekte te za nadgledanje nadzora manje značajnih institucija.

Zastupnici su u kratkoj raspravi podržali izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji se odnosi na usklađenje sa Zakonom o socijalnoj skrbi te Zakonom o vatrogastvu.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj rekao je da usklađivanje sa Zakonom o socijalnoj skrbi odnosi na raspodjelu poreza na dohodak tako da se udio za domove za starije osobe, počevši od iduće godine, povećava sa 0,6 na 0,8 posto.

Kod usklađenja sa Zakonom o vatrogastvu predlaže se da se novčana sredstva iz udjela za decentraliziranu funkciju vatrogastva, koji iznosi jedan posto, ne mogu preraspodijeliti na ostale decentralizirane funkcije nego se mogu koristiti isključivo za financiranje vatrogasne mreže.

Također, poručio je Čuraj, izmjenama se želi unaprijediti izračun sredstava fiskalnog izravnanja tako da se kod tog izračuna uzme u obzir maksimalni fiskalni kapacitet koji općina ili grad može ostvariti u skladu sa zakonskim mogućnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:44