VRATIO SE IZ BiH U RH

Zoran Mamić: ‘Mogu ići kud god hoću, slobodan sam čovjek‘; Božinović: ‘Nije mi to logično‘

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je kako mu nije logično da Zoran Mamić može prijeći državnu granicu
Zoran Mamić
 Vlado Kos/Cropix

Nakon jučerašnje sudske rasprave u Osijeku, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, Zoran Mamić otišao je u Bosnu i Hercegovinu, zbog čega su slijedile spekulacije kako želi izbjeći služenje zatvorske kazne od 4 godine i 8 mjeseci u Hrvatskoj. Ipak, jutros se vratio u Hrvatsku, što je u telefonskom razgovoru potvrdio prvo Jutarnjem listu.

- Već smo se vratili. Prešli smo granicu, sad smo već kod Splita - rekao je za Jutarnji.

- Jutros sam ušao, ne znam koliko je bilo sati točno, na granični prijelaz Bijača, najbliži granični prijelaz u Međugorju sam ušao u Hrvatsku - rekao je u telefonskom razgovoru za HTV, a novinarima televizije N1 je objasnio da je još uvijek slobodan i da može ići gdje hoće.

- Ja sam još uvijek slobodan čovjek, mogu ići kud i kad hoću dok se steknu svi preduvjeti da idem na odsluženje kazne - istaknuo je.

Rekao je i da je jučer iskoristio priliku da nakon ročišta koje je otkazano u Osijeku direktno iz Osijeka ode vidjeti brata Zdravka, kojeg nije vidio, kaže, više od sedam mjeseci.

- Naravno da se mi čujemo na svakodnevnoj bazi, ali nismo se fizički vidjeli. Ne trebam ja pričati o bratskoj ljubavi, ali želio sam ga vidjeti, želio sam s njim popričati o aktualnoj situaciji. Mislim da je to jedino normalno i mislim da tu nema ništa čudno ili neprikladno, kazao je.

Na pitanje jesu li ga iznenadile pretpostavke da će napustiti Hrvatsku, izbjeći služenje kazne, rekao je:

- Ma dobro, to je klasično naše hrvatsko, uvijek se traže nekakve teorije zavjera ili ne znam čega. Ja sam rekao i stojim kod toga da se ne osjećam krivim, da kaznu prihvaćam, da kad se ispune svi uvjeti za izvršenje kazne, ja ću kaznu služiti. I naravno da ću se boriti, kao što bi se borio i svaki drugi čovjek svim mogućim pravnim sredstvima. Da ne nabrajam, od Ustavnog pa Međunarodnog suda, da pokušamo učiniti što je moguće. To je ljudski i to je jedino normalno. Ne mislim se predati i ne mislim vegetirati. To je jednostavno borba, i ako bude, i kada bude služenje kazne, bit će služenje kazne, rekao je.

Na pitanje hoće li ono biti u Hrvatskoj, odgovara da ne želi prejudicirati.

- Još je otvorena situacija s obzirom na sadašnje događaje. Svi vidimo što se događa. Ja puno stvari znam. Ne mogu govoriti o detaljima, ali puno stvari znam. Znam da je ovo što se piše u medijima od strane mog brata istinito. Hoće li to sada uroditi plodom za nas, ili neće, o tom potom. Vidjet ćemo, poručio je za HRT.

Božinović: Nije mi logično da Zoran Mamić može prijeći granicu

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u srijedu kako mu nije logično da pravomoćno osuđeni bivši trener GNK Dinamo Zoran Mamić može prijeći državnu granicu dodajući da je policija postupila sukladno pravilnicima koji reguliraju rad granične policije.

''Policija je postupila jedino kako je mogla, a je li Zoran Mamić mogao i trebao dobiti neku mjeru na sudu, to je treća grana vlasti. Meni osobno to nije logično, ali to nije stvar policije jer policija u ovom slučaju nije imala nikakvu osnovu da postupi drugačije od onoga kako je postupila, a to je da odradi posao sukladno pravilnicima i postupcima koji reguliraju rad granične policije'', kazao je Božinović na novinskoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Iako je zajedno s bratom Zdravkom Mamićem pravomoćno osuđen zbog izvlačenja novca iz Dinama, Zoran Mamić je bez prepreka mogao putovati u susjednu BiH jer još uvijek nije zaprimio poziv suca izvršenja zagrebačkog Županijskog suda za izdržavanje kazne.

Vrhovni sud potvrdio je prošlog tjedna nepravomoćnu presudu osječkog Županijskog suda kojom je Zdravko Mamić osuđen na 6,5 godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Najviši sud je Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Zdravko Mamić, koji se nalazi u bijegu u Međugorju od 2018., kazao je da će, ''ako do toga dođe'' kaznu služiti u BiH, dok je Zoran Mamić najavio kako je spreman ''čim prije'' odslužiti zatvorsku kaznu.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović ranije je izjavio da ukoliko se odbjegli Zdravko Mamić nakon pravomoćne presude ne vrati na izdržavanje zatvorske kazne, a BiH ga ne izruči, Ministarstvo pravosuđa može pokrenuti postupak da kaznu odsluži u susjednoj državi. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:10