PRIMANJE DIPLOMATA

Zoran Milanović: ‘Hrvatski položaj nikad snažniji, no moramo to iskoristiti‘

‘Hrvatska kao država ima jake instrumente na raspolaganju, tako se moramo i ponašati‘, poručio je predsjednik

Zoran Milanović

 Niksa Stipanicev/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović u petak je primio hrvatske diplomate povodom njihove godišnje konferencije, pa je, kao i premijer Andrej Plenković u četvrtak, ustvrdio da hrvatski međunarodni položaj nije nikad bio snažniji, no i da Hrvatska to mora koristiti.

Milanović se u svom uredu sastao s veleposlanicima, generalnim konzulima, konzulima i vojnim izaslanicima koji su od srijede sudjelovali na godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u Zagrebu, priopćeno je iz njegovog ureda.

„Hrvatski položaj je danas jači nego ikada, ali to moramo koristiti, a ne samo govoriti o tome”, rekao je Milanović. “Hrvatska kao država ima jake instrumente na raspolaganju, tako se moramo i ponašati“, poručio je predsjednik hrvatskim diplomatima, stoji u priopćenju.

Premijer Plenković poručio je pak diplomatima na svečanom otvaranju konferencije u srijedu u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici da "mi danas možemo zaista jasno reći da naš međunarodni položaj nikada nije bio snažniji”.

Milanović je s diplomatima razgovarao o ključnim temama hrvatske vanjske politike, s posebnim naglaskom na odnos prema Bosni i Hercegovini i Srbiji, te o poziciji Hrvatske u aktualnoj krizi izazvanoj ruskom agresijom na Ukrajinu.

Govoreći o odnosima s Bosnom i Hercegovinom, predsjednik Milanović je još jednom naglasio ključnu važnost Dejtonskog sporazuma kao ugovora o podjeli vlasti i moći koji se mora poštovati, priopćeno je.

Uz stotinjak hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika, na sastanku su bili i predstavnici ministarstva vanjskih i europskih poslova, te dužnosnici ureda predsjednika, dodaje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:28