KRAJ MISIJE

Zoran Milanović ne odustaje od hitnog povlačenja vojnika iz Afganistana

Teoretski, sudjelovanje Hrvatske u misiji može se prekinuti već sljedeći mjesec, kad 11. kontin-gentu završava mandat
 CROPIX

“Povlačenje snaga iz Afganistana koordinirat ćemo s Washingtonom. To je stvar ministarstava obrane dviju država, ali smo potvrdili da djelujemo koordinirano. Hrvatska brani svoje interese kroz članstvo u NATO-u i UN-u”, rekao je jučer ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka s državnim tajnikom SAD-a.

Izjava je uslijedila nakon što je Jutarnji list jučer objavio kako bi Hrvatska mogla povući svoje vojnike iz NATO-ove misije “Resolute Support” u Afganistanu. Nekoliko sugovornika iz Vladinih krugova jučer nam je reklo da je takva ideja na stolu i da se o tome treba dogovoriti s partnerima, prije svega sa SAD-om i Njemačkom s kojima naši vojnici u Afganistanu provode zadaće. Tema povlačenja naših vojnika iz Afganistana dodatno će se aktualizirati nakon što Zoran Milanović sljedeći tjedan i službeno postane predsjednik države. On je u predizbornoj kampanji isticao da će tražiti povlačenje vojske iz Afganistana, a u prvom intervjuu nakon pobjede jasno je poručio:

“Odmah natrag! To je potpuno bezglava misija, u Afganistanu nema rješenja. Možemo izaći onda kad mi odlučimo, nema konzultacija. Ako se nastavite konzultirati, reći će nam da ostanemo do kraja”. Njegov glasnogovornik Nikola Jelić jučer nam je kazao:“Izabrani predsjednik ostaje pri svojim stavovima koje je višekratno komunicirao tijekom kampanje”. Prema odluci Vlade, u Afganistan tijekom ove godine može biti poslano do 110 vojnika, uz mogućnost rotacije. U toj zemlji sada su 104 hrvatska vojnika koji su raspoređeni u Kabulu i Mazar-e Sharifu. Za njihovo povlačenje nije potrebna odluka Sabora, nego je dovoljna odluka predsjednika države i premijera.

Naši sugovornici smatraju kako bi najelegantnije rješenje bilo sudjelovanje završiti na kraju šestomjesečne rotacije. Vojnici se vrate kući, a novi se ne upute u misiju. Teoretski, to bi se moglo učiniti već sljedeći mjesec kada istječe mandat 11. kontingentu. No, naši sugovornici ipak ne vjeruju da bi se odluka mogla provesti tako brzo. Nakon 17 godina sudjelovanja u misiji u Afganistanu Hrvatska ima svako pravo otići bez negativnih posljedica, pogotovo sada kad su se iz Afganistana počele povlačiti i SAD te je na snazi politika da svaka članica misije ima pravo samostalno odlučiti o povlačenju, ali uz dogovor s partnerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:09