ODJECI INTERVJUA

Zoran Milanović ne prestaje oduševljavati Moskvu: Ponovno je na naslovnicama režimskih medija

Hrvatski predsjednik, piše izrazito prokremaljski nastrojena Russia Today, kritizirao je i ismijao odnos Europske unije prema Ukrajini

Vladimir Putin i Zoran Milanović

 Profimedia, AFP

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, čini se, ponovno oduševljava Moskvu svojim izjavama u vezi Ukrajine i odnosa zapadnih zemalja prema toj zemlji, barem sudeći prema tome da je u utorak u jedenom trenutku kao prvu vijest na naslovnici izrazito proputinovski orijentirani medij Russia Today prenio Milanovićev intervju koji je u petak dao za RTL.

Dok Ukrajina već dugo ima ambicije da se pridruži Europskoj uniji, neodgovorni dužnosnici u Bruxellesu s prezirom se odnose prema Kijevu, tvrdi hrvatski predsjednik Zoran Milanović, dok u međuvremenu rastu napetosti na ukrajinskoj granici s Rusijom, kako prenosi RT.

Kako navodi RT, hrvatski predsjednik je, gostujući na televizijskoj postaji RTL, iznio svoje mišljenje o odnosima bivše sovjetske republike (Ukrajine, op.a.) sa 27-članim europskim blokom. Prema Milanovićevim riječima, Kijev je "u groznom statusu prema EU, koja se neodgovorno odnosi prema Ukrajini. Od EU nisu dobili ništa, a obećane su im milijarde i milijarde", kako prenosi RT Milanovićeve riječi.

Milanović je, kako navode, nastavio idući tako daleko da kaže kako "Ukrajinu maltretiraju isti birokrati iz Bruxellesa koji su maltretirali druge države". Optužio je, kako prenose, dužnosnike iz europskog bloka da su toj istočnoeuropskoj zemlji prodali "maglu" i "obećali im neku vrstu pridruženog statusa".

"Zemlja je, prema EU, u vrlo lošoj situaciji. Nekada su bili razvijeni, a sada je BDP po stanovniku na razini Kosova", dodao je hrvatski predsjednik.

Ambicije Kijeva prema članstvu u EU-u

Milanovićeve izjave, navodi RT, dolaze u trenucima napetosti na granici između Rusije i Ukrajine, dok zapadni čelnici posljednjih mjeseci optužuju Moskvu za vojno jačanje duž granice uoči invazije.

Milanović je, podsjećaju, još ranije prošlog tjedna izjavio da će Zagreb povući svoje vojnike iz kontingenata NATO-a stacioniranih u toj regiji ukoliko situacija preraste u sukob punog razmjera, navodeći da "mi s tim nećemo imati ništa i nemamo ništa".

Hrvatski čelnik je, navode, rekao da eskalacija napetosti "nema nikakve veze s Ukrajinom ili Rusijom", nego je ustvrdio da "to ima veze s dinamikom američke unutarnje politike - (američkog predsjednika) Joea Bidena i njegove administracije".

Moskva je u prosincu predala dva nacrta prijedloga, od kojih je jedan upućen Washingtonu, a drugi NATO-u. Osim što inzistira na blokadi članstva Ukrajine u NATO savezu, Rusija inzistira i na tome da bi se europski blok trebao suzdržati od vojnih aktivnosti na teritoriju država bivšeg Varšavskog pakta, koje su se pridružile savezu nakon 1997. godine.

Kijev se sprema službeno podnijeti zahtjev za članstvo u EU 2024. godine, u nadi da će mu biti odobreno članstvo u roku od deset godina. U listopadu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da se dugogodišnja ambicija zemlje pridruživanju EU-u koči zbog zabrinutosti koju su izrazile države članice.

"Kada se suočite s njima licem u lice, oni kažu da vas podržavaju, ali da dolaze pitanja iz nekih drugih zemalja", ustvrdio je Zelenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 17:10