PROPAO SUSRET

ZORAN MILANOVIĆ NEĆE NA PANTOVČAK 'Kao šef SDP-a ja nemam što pričati s predsjednicom'

U Vladi drže da je Kolindina inicijativa za sastankom napad na premijerov autoritet
Zagreb, 310315.Sabor RH.Na svecanom obiljezavanju 6 godina clanstva Hrvatske u NATO savezu, prvi put nakon predsjednickih izbora, zajedno su se pojavili premijer Zoran Milanovic i predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic.Na fotografiji: Zoran Milanovic - premijer RH, Kolinda Grabar Kitarovic - predsjednica RH.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX / COPYRIGHTED

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, prilično je izvjesno, ne namjerava sutra u devet ujutro doći na konzultacije s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, potvrdili su jučer iz Vlade za Jutarnji list.

Kolindin pismeni poziv na konzultacije o prilikama u Hrvatskoj odaslan je čelnicima svih parlamentarnih stranaka, a Milanović je pozvan kao lider SDP-a, a ne Vlade.

Konzultacije s liderima

No, on odbija odlazak na Pantovčak, a argument je da ne postoje razlozi zbog kojih bi predsjednica održala konzultacije sa liderima stranaka.

- Konzultacije se obavljaju nakon parlamentarnih izbora, kada šef države treba odlučiti kome će dati mandat za sastav Vlade. Iako je i tada predsjednička uloga formalna jer mandat dodjeljuje onome tko na Pantovčak donese potpise više od polovice saborskih zastupnika. Što se tiče poziva za ovaj utorak, Milanović neće doći jer on s Kolindom Grabar-Kitarović može razgovarati isključivo kao premijer, a ne predsjednik SDP-a. Uostalom, o čemu bi on s njom razgovarao u funkciji čelnika stranke - smatra osoba u vrhu Vlade.

Tvrdi se da se Milanović ne namjerava odazvati čak i u slučaju da na sastanak odu njegovi koalicijski saveznici, Vesna Pusić u ime HNS-a i Boris Miletić u ime IDS-a. Prema posljednjim infrmacijama, oni planiraju otići na sastanak s predsjednicom. Iako jučer iz Milanovićeva ureda niti iz SDP-a još nije poslana formalna odbijenica. Ovo su nam potvrdili i predsjedničini bliski suradnici, koji kažu da čekaju službeni odgovor, a njezin poziv objašnjavaju kao želju da u razgovoru s vodećim političarima čuje njihova razmišljanja na koji način Hrvatska može izići iz krize.

Prisvaja si ovlasti

U najkraćem, Kolinda Grabar-Kitarović drži da kao predsjednica ima ustavnu dužnost doznati što lideri parlamentarnih stranaka misle o krizi u zemlji i što bi se trebalo poduzeti kako bi se izašlo iz recesije.

Usto, predsjednica uskoro namjerava službeno zatražiti održavanje sjednice Vlade o gospodarstvu.

Samo što je najnovija inicijativa K. Grabar-Kitarović u Banskim dvorima doživljena kao napad na Milanovićev premijerski autoritet. Želi se reći da ona ovakvim potezima sebi prisvaja ovlasti koje joj ne pripadaju.

‘Ako želi, neka dođe u Vladu’

Kao dokaz da Milanović a priori ne odbija nove sastanke, ponovljen je i poziv na susret s premijerom, ali u Vladinu kompleksu na Markovu trgu.

- Ona ima otvoren poziv u Vladu, gdje možemo razgovarati o svim temama koje je zanimaju. A što se tiče sjednice Vlade o gospodarskoj situaciji, predsjednica može uputiti molbu da se održi, ali ne zahtjev. Jer riječ je o ozbiljnoj temi koja traži pripremu, a ne naslikavanje za medije - rekao je sugovornik Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:45