ŠEF OPORBE

ZORAN MILANOVIĆ 'Povratak na vlast? Spremni smo! Most? Ne znamo ni tko im je vođa. Vladine reforme? Obična poza...'

Predsjednik SDP-a dao je veliki intervju RTL Televiziji
 Nikola Wolf / Podravski list / EPH

ZAGREB - Šef SDP-a Zoran Milanović za RTL Danas je otvoreno govorio o svojim nasljednicima, reformama, ali i otkrio kako se namjerava vratiti u Banske dvore

Na pitanje je li mu žao što nije postigao dogovor s MOST-om, Milanović je rekao: - Nema tu žao, ne žao. Tako je. Otišli su s HDZ-om, znali su koga biraju i sad živimo taj život.

Rekao je i kako prema njemu od MOST-a nije bilo nikakvih kontakata te nije htio odgovoriti na pitanje bi li im pružio ruku da kažu kako ne žele više s HDZ-om.

Upitan je li ikakva suradnja uopće moguća nakon svega što se dogodilo, Milanović je rekao kako se 'nije događalo ništa'.

- Razgovarali smo s Mostom par dana i onda su otišli. Nikad nismo čuli razumno objašnjenje. I to je to. A sad trenutno nemamo Vladu. Mislim, formalno imamo Vladu. Sto dana je iz prvog Rooseveltovog mandata. U tih prvih 100 dana je napravljeno ono na čemu je počivao New deal. Onda se to promijenilo u sto dana u kojima ne pitaš što vlada radi, nego im daješ nekakav grace period. Potpuna inverzija onoga što sto dana predstavlja. Sto dana je sto dana za ne znam koliko odlučnih mjera. A u ovih sto dana nije bilo ničega. Nula.

Na pitanje može li vlada izdržati do kraja mandata, rekao je kako to nije stvar vjere, već odnosa u Saboru.

- Znate gdje je problem? Ovo je neviđeno. Ovakav odnos snaga, koncept, demokratska europska parlamentarna praksa ne poznaje. Most nije klasična stranka. Pitanje je je li uopće stranka. Ne znamo ni tko vodi Most, koja je platforma te grupacije u ovom trenutku. Ali, u trenutku sastavljanja vlade imali su 15 mandata. Ne znam kako stvari stoje sada. Teško mi je to reći.

Rekao je i kako je SDP pripravan u svakom trenutku vratiti se na vlast.

- Mi smo prekinuti zapravo u jednom poslu koji smo radili dobro. Naravno, prekinuti smo nakon izbora. Izbori su izbori. Most i ljudi koji su ga tada vodili su donijeli tu poznatu odluku. I sada smo tu gdje jesmo. Mi moramo biti pripravni u svakom trenutku. Tonus nam je jak, glava nam je bistra. Tu smo da služimo hrvatskim ljudima.

Izjavio je kako nema nikakvog povjerenja u nacionalni program reformi.

- To je obična poza, na tome očito nije temeljito rađeno. Tu ima svega i svačega. Zdravstvo, privatizacija... Čega? Formalno prva osoba u Vladi nije u stanju dati nijedan konkretan odgovor ni na jedno konkretno pitanje. Ni kome pogoduju, ni za koga traži zemljište po Slavoniji, ni koje to strateške tvrtke misli privatizirati... Jesu li to vode, jesu to šume? Ne znam što je onda ostalo. Kad HDZ priča o privatizaciji, onda treba biti oprezan. Ali, da sad ovo ne bi bila predrasuda prema HDZ-u. Podravka i Končar? Tu država ni nema većinski paket. Čak i da se proda, a ja to ne bih radio, ti novci neće riješiti neki važniji hrvatski problem. Tog nema, to je magla. Zato i ne žele odgovoriti na to što će prodati. Microsoft, Yahoo? Nažalost, to nemamo. To nije naše. Što misle prodavati? Inu?

Na pitanje hoće li Davor Bernardić biti SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, Milanović je za RTL Danas rekao kako o tome odlučuje gradska organizacija.

- U SDP-u postoji razina decentralizacije i autonomije koja je viša nego u bilo kojoj drugoj stranci. Katkad je Predsjedništvo interveniralo, ali ne vidim u ovom trenutku da se to događa. O tome dosad uopće nisam razmišljao. U kampanji sam govorio nešto o tome. Važno je da SDP u Zagrebu, u kojem smo pokazali na izborima da smo najjača politička opcija, ima kandidata ili kandidatkinju. SDP nije nikakva privatna prćija. Treba vidjeti tko ima šanse pobijediti. Ako gradska organizacija predloži Bernardića, neka ide. Godinu je dana do izbora i treba vidjeti tko ima šanse dobiti. Grad Zagreb je klijentelističko-korupcionaška močvara. To je prestrašno kako to sve skupa funkcionira. Dio odgovornosti povijesno snosi i SDP i ja osobno kad nismo reagirali kad smo trebali reagirati. Ali, morao sam reagirati na mnogo stvari, pa ne možeš na sve. Na kraju sam reagirao. Ali, nije to samo problem Bandića, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:41