PROGNOZA ZA 2024.

Zoran Vakula otkrio kakvo nas vrijeme čeka: ‘Ostvare li se najvjerojatnije dugoročne prognoze... pripremite se!‘

Vakula također napominje da se ne bi bilo loše pripremiti i prilagoditi za, u većini Hrvatske, sušnije ljeto

Zoran Vakula 

 Zeljko Puhovski/Cropix

Kao i veljača, i ovogodišnji ožujak bio je kojekakav - i kišan i sušan, ponegdje čak i ekstreman, a i po temperaturi zraka među najtoplijima u znanoj povijesti mjerenja, mjestimice čak i rekordan. Naravno, takav je i 1. kvartal ove godine, a ostvare li se trenutačno najvjerojatnije dugoročne prognoze - podjednaka "meteopriča" se nastavlja, prognozira meteorolog Zoran Vakula u svojoj preliminarnoj meteoanalizi ožujka i prvog ovogodišnjeg tromjesečja.

"Može se zaključiti kako je ovaj ožujak nastavio dugi niz mjeseci sa srednjom mjesečnom temperaturom zraka barem malo višom od prosječne, i to iz posljednjeg klimatološkog razdoblja, od 1990. do 2020. godine, koje je najtoplije od kad postoje instrumentalna mjerenja", navodi Vakula za HRT.

Ukupna mjesečna količina oborine bila je znatno manje ujednačena - od uglavnom manjka u odnosu na prosječne vrijednosti u istočnoj Hrvatskoj do viška, lokalno čak i rekordnog, u većini ostalih krajeva. Primjerice, u Osijeku je ovo bio jedan od sušnijih ožujaka posljednjih desetljeća - srećom, ne i najsušniji, a u Zadru nikad kišovitiji, ponajviše zbog za ožujak iznimno velike dnevne količine oborine - od 10. ožujka u 7 sati do 11. ožujka u 7 sati izmjereno je čak 163,6 litara kiše po četvornome metru!? A do tada je dnevni rekord za ožujak bio "samo" 67,1 mm oborine.

Suša u Osijeku i okolici još je i veća analizira li se dosadašnji dio godine - u prva tri mjeseca manje oborine u posljednja dva desetljeća bilo je samo u prvom tromjesečju 2022. godine. Istodobno je u istom razdoblju u Rijeci ovogodišnja količina oborine 4. najveća, iza prvih kvartala 2013., 2014. i 2016. godine.

No, po srednjoj temperaturi zraka prva tri mjeseca, ova je godina posvuda prva ili druga u nizu najtoplijih, uz odstupanje od prosječne tromjesečne temperature zraka uglavnom za 3-4 °C.

Prognoza za sljedeća dva tromjesečja

I srednja temperatura zraka sljedeća dva kvartala bit će barem malo viša od prosječne, pri čemu ne treba začuditi ni ako ponegdje opet bude i ekstremna. No, gdje i kada - ne može se pouzdanije prognozirati.

Najveće su šanse za izraženiju iznadprosječnost u travnju, tijekom kojeg će nam sljedećih dana samo prolazno i kratkotrajno osvježiti, a već prema kraju ovog tjedna slijedi novo zamjetnije zatopljenje, posebice u hrvatskim kontinentalnim krajevima.

Vakula također napominje da se ne bi bilo loše pripremiti i prilagoditi za, u većini Hrvatske, sušnije ljeto, posebice kolovoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:25