PREVIRANJA U PULI

Zoričić nakon još jedne ostavke u gradskoj upravi: ‘Ne osjećam ni moralnu niti političku odgovornost‘

IDS-ov Paus: ‘Zoričić je nedorastao vođenju najvećeg istarskog grada, koji je motor razvoja čitave županije‘

Filip Zoričić

 Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Ne namjeravam dati ostavku na mjesto gradonačelnika, niti zato osjećam moralnu ni političku odgovornost, odgovorio je danas pulski gradonačelnik Filip Zoričić na brojne reakcije oporbe oko jučerašnje ostavke njegove „desne ruke” Anje Ademi na mjesto pročelnice Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte.

Uz nju, pulsku je gradsku upravu u zadnje vrijeme napustilo još šest pročelnika i gradskih službenika koji vode određene odjele, a jučer je još 11 službenika namještenika gradske uprave poslalo pismo gradonačelniku i gradskim vijećnicima u kojemu su iskazali svoje nezadovoljstvo funkcioniranjem gradske uprave. Oni su u tim pismu napisali da se gradska uprava raspada, opisali su Zoričića kao populista koji se bavi sitnim problemima te da ne vide kako će ovako ubuduće funkcionirati gradski odjeli i trgovačka društva.

Zoričić je danas na izvanrednoj konferenciji za medije, nakon što su se javnosti oko ove problematike obratili i IDS i Možemo i nezavisni Marin Lerotić, poručio da je bio na sastanku ujutro sa svim direktorima trgovačkih društava te nezadovoljnim službenicima grada.

- Nitko od pročelnika nije najavio svoj odlazak, niti itko od direktora trgovačkih društava. U gradu se radi i gradi, čeka nas puno europskih projekata. Iznenađen sam pismom koje su službenici poslali gradskim vijećnicima čime je sve ovo postalo političko pitanje. Razočaran sam tim što su rekli da se rade sitnice po gradu radi populizma. Mislim da su baš te sitnice važne i to je moja politika od prvog dana, kazao je Zoričić. Naveo je da je iz gradske uprave otkad je on gradonačelnik otišlo 55 zaposlenika, a došlo njih 53. Dodao je kako prije 10 godine nije bilo problema sa zapošljavanjem u gradskoj upravi, ali da je danas situacija drugačija, i to ne samo u Puli.

- Što se tiče Ademi, žao mi je da odlazi. Ona mi je bila desna ruka, ali odlazi iz osobnih razloga. Kao što sam ja zamjenjiv, zamjenjivi su svi. Radimo dalje, kazao je Zoričić ističući da želi stvoriti tim koji će odgovarati njegovom načinu rada.

- Koliko sam sposoban ili nesposoban, reći će građani na izvorima za dvije godine. Nitko u gradskoj upravi nije dobio otkaz i moj način komunikacije ostaje isti. Nikad nikoga nisam tražio da napravi nešto nezakonito, da nekoga zaposli. Uprava radi dalje, istaknuo je Zoričić.

Dok Zoričić u previranjima u gradskoj upravi ne vidi politički problem, s time se ne slaže njegova opozicija. Predsjednik IDS-a Dalibor Paus kazao je „da Zoričić nije sposoban i kompetentan organizirati funkcioniranje Pule i da je nedorastao vođenju najvećeg istarskog grada i motora razvoja čitave županije”.

- Ovo je eksperiment koji traje već dvije godine, i koji ne ide u dobrom smjeru i treba ga što prije završiti kako ne bi nastala veća šteta. Za taj eksperiment je djelomice kriv i IDS svojim ponašanjem u prošlosti, ali želim reći da su se te stvari promijenile, da mi dokazano imamo znanje, iskustvo i ljude koji mogu voditi Pulu, da smo spremni na taj izazov ali i da će što duže bude trajala ova agonija oporavak biti teži. Pitam se kolika će šteta nastati bude li ova vlast još godinu i pol vodila grad. Imamo slučajnog gradonačelnika, a pod slučajnim gradonačelnikom Pula je postala, nažalost, grad slučaj, zaključio je Paus.

Pulska platforma Možemo ističe da je “nezavisni” projekt Filipa Zoričića u dvije godine vladavine pogubio sve konce upravljanja Gradom.

- Ne rješavanje ključnih problema poput Kaštijuna, infrastrukturnih pitanja, kontroverznog i antidemokratskog stava gradonačelnika prema referendumu i potvrđeno ilegalne sječe stabala na Valkanama koja u ovim trenucima građani pokušavaju obraniti vlastitim tijelima, očito je dovelo do točke pucanja u suradnji dvije ključne osobe o kojima ovisi sudbina Pule i njenih stanovnika.

Apeliramo na odgovornost i savjest vijećnika Grada Pule da odustanu od daljnjeg držanja ljestvi gradonačelniku i zaustave nastavak agonije koju je proizvela dezorijentirana i nesuvisla uprava kakvu Pula u svojoj povijesti još nije doživjela. Zbog objedinjenja velikih gradskih odjela s ciljem koncentriranja moći u rukama jedne osobe, smatramo da je ovom ostavkom onemogućeno funkcioniranje izvršne vlasti, smatraju u pulskoj platformi Možemo.

Nezavisni gradski vijećnik i saborski zastupnik Marin Lerotić pak tvrdi da političkoj krizi u Puli nema kraja.

- U protekle dvije godine svjedoci smo neviđene političke krize koja je započela raspadom koalicije NL Filipa Zoričića, SDP-a i stranke Možemo!, nastavila se odljevom čak 55 djelatnika iz gradske uprave, 9 pročelnika, a kulminiralo je s jučerašnjom ostavkom najbliže suradnice gradonačelnika pročelnice Anje Ademi. Kao da to već samo po sebi nije dovoljno, u poslijepodnevnim satima kao gradski vijećnici primili smo mail koji su potpisali djelatnici grada, a koji optužuju gradonačelnika Zoričića da se ne bavi strateškim i kapitalnim projektima od izuzetne važnosti za grad već jeftinim populističkim intervencijama te kroničnim nedostatkom donošenja odluka. Administracija Filipa Zoričića pokazala je da nema znanja i sposobnosti realizirati, a ponajmanje lidera koji je spreman povesti i realizirati ključne projekte. Grad se ne vodi po principu pokušaja i pogreške. Vrijeme je da gradonačelnik Zoričić preuzme odgovornosti i da ostavku na mjesto gradonačelnika. Bolje da izgubimo tri mjeseca do novih izbora nego da gledamo ovu tugu još 20 mjeseci, zaključio je Lerotić.

Miletić: ‘Ako stvar ne funkcionira, prijevremeni izbori su manja šteta‘

Situaciju u pulskoj gradskoj upravi komentirao je i istarski župan Boris Miletić.

- Kao župan sam definitivno zabrinut, a kao građanin grada Pule mogu reći da to definitivno za grad nije dobro. Bilo koja organizacija i poduzeće, pa tako i ustanova, odnosno Grad, zahtijeva timski rad. Prečeste promjene sigurno ne doprinose tome da tim funkcionira. Gradonačelnik definitivno daje ritam rada. Ali mora imati stručne suradnike oko sebe, koji u timskom radu realiziraju projekte. Pula je kompleksan grad i da bi Grad funkcionirao, tim mora funkcionirati. Zato služe direktori, ravnatelji i pročelnici. Pročelnici su prvi suradnici gradonačelnika. Na timu treba raditi. Prečeste promjene sigurno ne doprinose tome da tim funkcionira kvalitetno, kazao je Miletić, bivši pulski gradonačelnik kojega je Zoričić na zadnjim izborima zamijenio na tom mjestu.

Dodao je i da su Zoričića izabrali građani i da to treba poštivati.

- Izvanredni izbori su nešto što je krajnja točka nefunkcioniranja. Na njemu je odluka. Ali, ukoliko stvar ne funkcionira, mislim da je trošak prijevremenih izbora manja šteta nego još godinu i pol dana nefunkcioniranja, rekao je župan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:34