IZABRANI

Zorislav Kaleb, Leon Kovačić i Slaven Vidmar novi su suci VKS-a, napuštaju ga Turudić i Katušić - Jergović

Od svojega osnutka u siječnju 2021. Visoki kazneni sud preuzeo je dotadašnju ulogu kaznenoga odjela Vrhovnoga suda

Slaven Vidmar

 Nenad Opacak/Cropix

Dvije godine nakon osnivanja Visoki kazneni sud (VKS), koji je osnovan 2021., od danas po prvi puta broji 15 sudaca, no taj će se broj ubrzo ponovno smanjiti.

Naime, Državno sudbeno vijeće danas je imenovalo troje novih sudaca u taj sud, dosadašnjega suca Županijskoga suda u Sisku, mr. sc. Zorislava Kaleba, suca Županijskoga suda u Karlovcu, Leona Kovačića, te suca Županijskog suda u Slavonskom Brodu Slavena Vidmara, no sa suda ubrzo odlazi Ivan Turudić koji je imenovan Glavnim državnim odvjetnikom, te Sanja Katušić - Jergović koja bi u svibnju trebala ići u mirovinu.

Od svojega osnutka u siječnju 2021. Visoki kazneni sud preuzeo je dotadašnju ulogu kaznenoga odjela Vrhovnoga suda, odnosno odlučuje o žalbama na odluke svih Županijskih sudova u državi, kako onima na nepravomoćne presude Županijskih sudova, tako i na rješenja poput onih o izdvajanju dokaza koje se donose na optužnim vijećima.

Zbog povećanoga priliva predmeta Visoki kazneni sud sve više pati od nedovoljne popunjenosti, a manjemu opsegu posla sigurno neće pridonijeti niti izmjene Zakona o kaznenom postupku, prema kojima će VKS kao drugostupanjski sud sam morati provesti dokazni postupak u slučajevima kada više od jednog puta ukine neku presudu Županijskoga suda.

Kaleb koji je na natječaju osvojio najviše bodova, posljednje tri godine radi kao sudac Županijska suda u Sisku, dok je najveći dio staža proveo kao sudac kaznenoga odjela zagrebačkoga Općinskoga suda, odnosno zagrebačkoga Općinskoga kaznenoga suda, kada se taj sud bio formirao. Autor je niza radova iz oblasti kaznenoga prava, te viši predavač Poslovnog veleučilišta Zagreb. Među postupcima koje je vodio između ostaloga je onaj u kojemu je 2009. veleposlanika u Parizu Marka Žaju osudio na godinu i osam mjeseci zatvora, te postupak protiv novinara Darka Petričića kojega je oslobodio optužbi za klevetu Stjepana Mesića.

Sudac Leon Kovačić na Županijskom sudu u Karlovcu je poznat po presudi iz 2019. kada je par nevjenčanih supružnika iz Plaškoga nepravomoćno osudio na kazne dugotrajnoga zatvora od 40 i 30 godina zatvora za dva teška ubojstva i pokušaj teškog ubojstva supružnika koje su otrovali.

Sudac Slaven Vidmar je poznat po presudi kojom je požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića osudio na uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje zbog obiteljskog nasilja nad suprugom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 21:36