ŠEF HND-a

Zovko opet dobio otkaz na Prisavlju, tvrdi da je riječ o odmazdi. HRT: I Radničko vijeće je podržalo našu odluku

Novinar i urednik dobio je otkaz samo par mjeseci nakon što je pravomoćno utvrđeno da je prvi otkaz koji je dobio bio nezakonit
Hrvoje Zovko
 Srdjan Vrancic/Cropix

Dugogodišnji novinar i urednik HRT-a Hrvoje Zovko ponovno je dobio otkaz u toj kući i to samo par mjeseci nakon što je pravomoćnom presudom utvrđeno da je prvi otkaz koji je dobio bio nezakonit. Kako su naveli s HRT-a, ”Ugovor o radu otkazan mu je zbog nasilnog ponašanja na radnom mjestu”.

- Radničko vijeće HRT-a dalo je suglasnost većinom glasova na namjeravanu odluku o otkazu Ugovora o radu novinaru Hrvoju Zovku. Povod pokretanju postupka utvrđivanja povrede radne obveze i donošenju konačne odluke o otkazu, bila je anonimna prijava u kojoj se navodilo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje g. Zovka prema jednoj radnici (novinarki) na radnom mjestu - stoji u priopćenju s HRT-a, u kojem se navodi kako je HRT, sukladno internim aktima i Zakonu o radu, proveo postupak utvrđivanja povrede radne obveze, sve u skladu s čl. 115. s i 119. st.2. Zakona o radu, te je u samom postupku saslušano više svjedoka koje je predložila radnica.

- Navedeni svjedoci su potvrdili navode žrtve te je nedvojbeno utvrđeno postojanje krajnje neprimjerenog i neprofesionalnog ponašanja Hrvoja Zovka. Sukladno internim aktima i članku 150. Zakonu o radu, provedeno je obvezno savjetovanje se Radničkim vijećem, koje je svoje očitovanje dostavilo 5. ožujka 2021. godine, te je Radničko vijeće u svom očitovanju navelo da je većinom glasova suglasno s namjeravanom odlukom poslodavca o redovitom otkazu ugovora o radu radniku Hrvoju Zovku.

Nakon provedene procedure, a sukladno internim aktima i zakonskim odredbama, g. Zovku upućena je Odluka o otkazu Ugovora o radu. HRT će u skladu s politikom nulte tolerancije prema nasilnom ponašanju na radnom mjestu svaku prijavu pažljivo razmotriti i promptno rješavati u cilju zaštite dostojanstva i profesionalnog integriteta svih radnika HRT-a - navedeno je u priopćenju.

Kako neslužbeno doznajemo, Radničko je vijeće s 9 glasova za, 2 protiv i 2 suzdržana podržalo otkaz Hrvoju Zovku.

U obrazloženju otkaza ugovora o radu navodi se kako je anonimna prijava stigla 3. veljače, te da se odnosi na događaje od prije više od dvije godina kada je Zovko radio za Studio 4. Također se navodi kako je tijekom utvrđivanja povrede radne obaveze djelatnica HRT-a izjavila da ju je Zovko više od godinu dana svakodnevno omalovažavao, vrijeđao, te vikao na nju. Izjavila je kako nije formalno podnosila prijavu, ali da se obratila sindikalnim povjerenicama Sindikata novinara i HND-u, Sanji Mikleušević Pavić i Maji Sever, ali da nije dobila zaštitu. Navela je i osam svjedoka, koji su, kako se vidi iz obrazloženja, potvrdili njene navode. Oko tog slučaja očitovao se i Zovko koji je dostavio, navodi se, pisanu obranu u kojoj je odbacio sve te optužbe kao iskonstruirane, tendenciozne i neistinite. Naveo je da se prema toj kolegici nikada nije ponašao neprimjereno i neprofesionalno, niti da je postupao na način na koji je to navedeno u anonimnoj prijavi.

- Anonimnu prijavu, kao i sve radnje koje su uslijedile, ne mogu ocijeniti drugačije nego kao nastavak odmazde i psihičkog zlostavljanja mene, kao predsjednika HND-a i vašeg radnika, a posljedično i moje obitelji nakon što je pravomoćnom presudom utvrđeno da je izvanredni otkaz koji ste mi uručili u rujnu 2018. bio nezakonit i nedopušten - naveo je Zovko u svom očitovanju. Napisao je i da poslodavac na njega primjenjuje dvostruke kriterije, izrazio je sumnju u zakonitost provedbe tog postupka, te zatražio neovisnu istragu.

Zovko nam nije odgovarao na pozive, ali je dao izjavu Slobodnoj Dalmaciji u kojoj je naveo da ga nitko nije obavijestio o otkazu.

- Povijest se ponavlja, ne samo kroz činjenicu da me nastavljaju zlostavljati istim lažnim optužbama kao i prije tri godine, nego i u činjenici da je, kao i zadnji put, cijela javnost informirana o mom otkazu prije mene. Optužbe su prvo neistinite, a iz cijelog ponašanja HRT-a jasno je da nije riječ o mojim povredama obveze iz radnog odnosa, nego o njihovoj želji za odmazdom u kojoj ne biraju sredstva - rekao je Zovko za SD.

Ministarstvo: "Osuđujemo nasilje, svaku optužbu istražiti, ujednačeno postupati prema svim zaposlenicima"

Ministarstvo kulture i medija u povodu otkaza novinaru HRT-a Hrvoju Zovku ističe da osuđuje svaki oblik nasilja i zlostavljanja te se zalaže za jasnije propisivanje procedura i jednako postupanje u svakom slučaju sumnje na nasilje, a ističu i da svatko mora imati pravo na iznošenje obrane.

"Ministarstvo kulture i medija osuđuje svaki oblik nasilja i zlostavljanja. Smatramo da svaku optužbu treba istražiti i ako se pokaže osnovanom na odgovarajući način sukladno zakonskim propisima sankcionirati. Zalažemo se za jasnije propisivanje procedura i jednako postupanje u svakom slučaju sumnje na nasilje kako u slučaju HRT-a tako i u svakoj drugoj instituciji", ističu iz Ministarstva u utorak na upit Hine u povodu otkaza zaposleniku HRT-a i predsjedniku Hrvatskoga novinarskog društva Hrvoju Zovku.

Istovremeno, poštujući presumpciju nevinosti ističemo da svatko mora imati jednako pravo na očitovanje i iznošenje obrane, dodaju iz Ministarstva.

Napominju da su s detaljima postupanja u slučaju otkaza Hrvoju Zovku upoznati putem medija te još jednom ističu "važnost ujednačenog postupanja prema svim zaposlenicima". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 04:20