VAKCINACIJSKE NEVOLJE

Zovu na cijepljenje, a nestalo najpopularnijeg cjepiva?! U Zagrebu Pfizer više ne daju za 1. dozu! Kaić: Imamo mali zastoj

‘Došlo je istovremeno do povećane potražnje za cjepivom i smanjenja (i malog kašnjenja) isporuke Pfizerova cjepiva‘, kaže dr. Kaić

Bernard Kaić

 Marko Todorov/Cropix

Od idućeg tjedna građani se više neće moći cijepiti prvom dozom Pfizerovog cjepiva - objavio je zagrebački Gradski ured za zdravstvo. Kako javlja Radio Sljeme, preostale doze Pfizera iskoristit će se za cijepljenje drugom i trećom odnosno booster dozom. Razlog je, navodno, zastoj u nabavi tog cjepiva.

Tako će za cijepljenje prvom dozom građanima na raspolaganju biti samo Modernino i Janssenovo cjepivo. Primjena svih ostalih doza moguća je svim cjepivima (Pfizer, Janssen, Moderna i AstraZeneca).

I idući tjedan cijepljenje će se provoditi na Zagrebačkom velesajmu, na osam punktova Domova zdravlja, u sklopu HZJZ-a u Cimermanovoj i Škole narodnog zdravlja u Rockefellerovoj ulici te u nekim ljekarnama.

O navodnom zastoju u nabavi Pfizerova cjepiva u petak se za Net.hr oglasio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji tvrdi da su "sve doze Pfizera distribuirane u županijske zavode tako da je teško reći koliko doza zavodi imaju na lageru".

- Pfizer je direktno od proizvođača distribuiran u zavode i ovaj ponedjeljak i očekujemo još jednu dostavu u ovaj petak. Pfizer u pravilu dolazi svaki ponedjeljak na adrese zavoda koji su tražili cjepivo, a krajem studenog tj. početkom prosinca dolaze velike količine Pfizer cjepiva. Moderne imamo preko 200 000 doza na raspolaganju, stoji u odgovoru na pitanje portala Net.hr koji potpisuje dr. Bernard Kaić.

- Došlo je istovremeno do povećane potražnje za cjepivom i smanjenja (i malog kašnjenja) isporuke Pfizerova cjepiva. Već u prvom tjednu prosinca će ponovno početi dolaziti velike količine Pfizera pa će biti više nego dovoljno za sve. Imamo dovoljne količine Moderna cjepiva koje je istih osobina kao i Pfizerovo, tako da nitko neće biti zakinut za cijepljenje, tj. neće morati čekati prosinac da se počne cijepiti, objasnio je za Net.hr Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:18