HRVATSKI DRONOVI

ZRAČNA FLOTA ZA KONTROLU RIBARSTVA I GRANICA Hrvatska plaća 15 milijuna USD za 6 bespilotnih letjelica

Do 70 posto sredstava za nabavu bi mogao dati EU, a koristili bi ih MUP, MORH i Ministarstvo poljoprivrede

Hrvatsko more, ribolovne zone, granice i ZERP od sljedeće bi godine trebalo kontrolirati šest posebnih bespilotnih letjelica koje bi sa 70 posto sredstava mogla sufinancirati Europska unija, a nadzor bi se koristio za potrebe Ministarstva poljoprivrede, MORH-a i MUP-a.

Ekskluzivnu informaciju o planovima za nadzor mora jučer je potvrdio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je o toj problematici već održao više sastanaka s ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

- Da, idemo u realizaciju tog projekta, i to ne na inicijativu EU nego na naš prijedlog i iz naših potreba. Kada smo vidjeli da nas u Fondu za pomorstvo i ribarstvo iz fondova EU očekuje 250 milijuna eura sredstava za razvoj i unaprjeđenje ribarskog sektora u sljedećih sedam godina, odlučili smo dio novca utrošiti u sustav nadzora i kontrole mora. Dobra je okolnost što će se sustav moći koristiti i za druge namjene poput nadzora granica - rekao je Jakovina.

Kako je riječ o zahtjevnom poslu prikupljanja potrebnih podataka za natječaj, stručnjacima Ministarstva poljoprivrede u pomoć su uskočili specijalizirani kadrovi iz Ministarstva obrane. Uskoro će osnovati zajedničko povjerenstvo, radnu skupinu koja će razmotriti sve reference potrebne za kvalitetan natječaj kojim bi se apliciralo za novac iz fondova EU pod stavkom “modernizacija i nabava patrolnih plovila, zrakoplova i helikoptera, pod uvjetom da se koriste za kontrolu ribarstva”. Natječaj za letjelice očekuje se u svibnju 2015.

- Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je da projekt nabave pokrene uz logističko-tehničku potporu MORH-a s obzirom na njihovu stručnost i dosadašnja iskustva s takvim tipovima letjelica, sve u svrhu optimalnog odabira letjelice glede performansi i operativnih troškova uz mogućnost korištenja uzletno-sletnih staza MORH-a. U slučaju uspješnosti projekta letjelice bi se koristile u svrhu nadzora i kontrole svih oblika ribolova, a pogotovo tunolova, prostorno-vremenskih ograničenja ribolova, ribolova u zaštićenim područjima te kontrolu povrede granice teritorijalnog mora RH od strane ribarskih plovila drugih država - kaže Ante Mišura, pomoćnik ministra za ribarstvo.

Odabir bespilotnih letjelica i lista potencijalnih proiz-vođača još nisu definirani, a razmatraju se letjelice veličine u rasponu nekoliko metara, težine nekoliko desetaka do nekoliko stotina kilograma s dometom većim od 150 km. Bile bi opremljene kamerama širokog spektra djelovanja, osposobljene za noćni rad, čime bi mogle sudjelovati i u akcijama spašavanja na moru, te u otkrivanju ilegalnih prelazaka granica ili ekoloških onečišćenja.

Zasad se predviđa da bi za cijeli sustav (letjelice, kompjutorski program, izobrazba kadrova) trebalo izdvojiti od 12 do 15 milijuna dolara, uz očekivani povrat sredstava od 50 do 70 posto. To je, kažu u Upravi za ribarstvu, daleko jeftiniji sustav nego nadzor mora plovilima s brojnom posadom.

Razmišlja se i o dva centra za bespilotne letjelice, jedan bi bio u Zadru, gdje za to već postoje uvjeti, a drugi u Rijeci ili Zagrebu.

Prema informacijama s interneta i istraživanju tržišta, postoji velik broj proizvođača u svijetu koji izrađuju letjelice koje bi zadovoljile potrebe ribarske inspekcije. U igri su proizvođači iz EU, Izraela i SAD-a, a najpoznatije tvrtke u ovoj branši su Aerosonde, Elbit, Aeroland i AAI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 19:19