GOTOVA SEZONA POŽARA

Zračne snage sudjelovale u gašenju 112 požara: ‘Sezona je bila jako zahtjevna‘

U 2022. godini izvedeno je oko 6600 letova, ostvareno 996 sati naleta i izbačeno 32.714 tona vode

Kanader; ilustracija

 Niksa Stipanicev/Cropix

Glavni vatrogasni zapovjednik i ministar obrane donijeli su odluku o prijevremenom završetku protupožarne sezone zbog vremenskih prilika duž cijelog priobalja, a ističe se da su zračne snage u ovoj sezoni sudjelovale u gašenju 112 požara.

Protupožarna sezona 2022. bila je zahtjevna i po intenzitetu i po broju požara, kojih je bilo više nego u proteklim protupožarnim sezonama, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane.

Glavni vatrogasni zapovjednik i ministar obrane donijeli su odluku o prijevremenom završetku "glavnog napora požarne opasnosti zbog trenutne situacije vezane uz klimatske značajke i vremenske prilike duž cijelog priobalja, a koje uključuju duže razdoblje sa značajnijim padalinama te malu opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru", ističe se u obavijesti i dodaje da je ta odluka stupila na snagu 16. rujna, čime je za ovu sezonu prestao rad Operativnoga vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, koje je počelo raditi 13. lipnja.

Protupožarna sezona 2022. bila je zahtjevna i po intenzitetu i po broju požara, kojih je bilo više nego u proteklim protupožarnim sezonama, a zahvaljujući angažmanu zračnih i kopnenih snaga, požari su brzo uočeni i stavljeni pod kontrolu, ocjenjuje se.

Tako je najveći angažman Oružanih snaga RH bio na požarima u Zatonu i na Dinari u Šibensko-kninskoj županiji te na požaru Slano - Majkovi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Riječ je o požarima koju su se gasili po nekoliko dana, a u odnosu prema proteklim protupožarnim sezonama, povećan je angažman zračnih snaga u Istarskoj županiji, prijašnjih godina jedan do dva puta, ove godine 13 puta.

Od početka druge faze protupožarne sezone 13. lipnja do 16. rujna 2022. zračne kopnene snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga sudjelovale su u gašenju 112 požara, i to: 33 požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 27 u Zadarskoj županiji, 24 u Šibensko-kninskoj županiji, 13 u Istarskoj županiji, sedam u Ličko-senjskoj županiji, pet u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dva požara u Primorsko-goranskoj županiji i jedan požar u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na tim su zadaćama izvedena 5983 leta i ostvareno je oko 891 sati naleta te je izbačeno 30.010 tona vode.

U 2022. godini zaprimljen je 291 zahtjev Hrvatske vatrogasne zajednice, a na spomenutim zadaćama izvedeno je oko 6600 letova, ostvareno 996 sati naleta i izbačeno 32.714 tona vode, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:13