GLASNOGOVORNIK VLADE

‘Zrće? Ne bih otkrivao detalje iz komunikacije dvojice premijera, ali pogledajte činjenice...‘

Sigurnost Slovenaca prilikom ljetovanja u Hrvatskoj i u srijedu je bila jedna od tema konferencije za medije vlade u Ljubljani
 Jure Mišković/Cropix

Sigurnost Slovenaca prilikom ljetovanja u Hrvatskoj i u srijedu je bila jedna od tema konferencije za medije vlade u Ljubljani, a njen je glasnogovornik Jelko Kacin kazao da u tom pogledu postoji dobra komunikacija dviju država na razini epidemiologa, ali i dviju vlada.

Na tvrdnju novinara da su predstavnici hrvatske vlade jučer zanijekali međusobni dogovor o zatvaranju diskoteka i disko klubova u Hrvatskoj kao izvora zaraza, što je Kacin dan ranije iznio kao uvjet da se Hrvatska unatoč povećanom broju dnevnih zaraza zadrži na "zelenoj" listi epidemiološki najsigurnijih država, Kacin je kazao da ne može komentirati "unutarnju komunikaciju" unutar hrvatske politike, ali da može reći da postoji stalna dnevna komunikacija dvaju premijera i da informacije o stanju zaraza redovno razmjenjuju slovenski i hrvatski zavod za javno zdravlje.

"Ne bih pojašnjavao pojedinosti iz komunikacije predsjednika vlada niti unutarnju komunikaciju hrvatskih vlasti. No, činjenica je da su festivalske aktivnosti u Zrću na Pagu otkazane. Poduzete su i mjere u Zagrebu i tamo su neke diskoteke zatvorene. Hrvatska tako djeluje u svoju korist i na dobrobit turista koji u nju dolaze, a trebala bi poduzeti mjere i na jadranskoj obali, gdje se sada povećava koncentracija turista", kazao je Kacin.

Istodobno, izrazio je zanimanje slovenske vlade za što bolju komunikaciju graničnih policija dviju država, s obzirom da je epidemiološka situacija u Srbija i BiH zabrinjavajuća.

Kako je pojasnio, zna se dogoditi da slovenski državljani prilikom povratka preko slovenske "južne" granice budu olako pušteni jer imaju sve slovenske dokumente, a kažu da dolaze iz Hrvatske iako su prije toga možda bili u Srbiji ili BiH. To, ističe on, predstavlja rizik od importa virusa iz tih destinacija jer je i većina dosadašnjih prijenosa u Sloveniju bila upravo iz tih zemalja, pa bi u tom pogledu bila dobrodošla pravodobna razmjena informacija s hrvatskom policijom.

Kacin nije komentirao ni novu izjavu ministra zdravstva Tomaža Gantara kako je ostavljanje Hrvatske na zelenoj listi epidemiološki sigurnih država "hipokrizija", te da bi bilo bolje da slovenski državljani kojima to nije nužno potrebno u Hrvatsku ne odlaze.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, koji je jučer podnio ostavku, u utorak je najavio kako bi nova odluka o tome hoće li Hrvatska ostati na zelenoj listi epidemiološki sigurnih država mogla bi biti donesena na osnovi podataka o novim zarazama krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna.

Glasnogovornik Kacin i ministar zdravstva Gantar, istaknuti član stranke umirovljenika (DESUS) imali su u zadnje vrijeme više verbalnih okršaja pa je tako Kacin jednu raniju Gantarovu izjavu da je zbog korone najbolje ovo ljeto ne ići u Hrvatsku nazvao nespretnom i nepromišljenom, na što mu je Gantar, koji je liječnik, ironično odgovorio da je, kao politolog po struci, očito mnogo naučio o medicini i epidemiologiji dok je obavljao svoj novi posao glasnogovornika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:33